Trying to get started the RIGHT way - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-05-2013, 10:37 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default Trying to get started the RIGHT way

Hello every Miata tuners!

I'm looking to get a STOCK miata 1990-1993 miata Basemap for my MS2 Extra 3.2.1

I Recently bought the Megasquirt from blean99. It was preloaded with His tune. Well i changed some setting for my car but i just feel im going no where..It start, Its running rough and cant get into a decend tune enought to drive it.

I would like to start from the begining with a stock map. In my opinion it would be a lot easier. Or if anybody could make a base map for a 1990 miata 1.6 engine with 440cc, stock cas, stock tps, Gm iat. Well just to start the car and be able to take it to my garage.

Thanks
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2013, 10:48 PM   #2
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 6,009
Total Cats: 583
Default

Download the MSPNP9093 basemap. Only difference will be the injectors which you can fudge with "Req Fuel."

Link: MegaSquirtPNP by DIYAutoTune.com
hornetball is online now   Reply With Quote
Old 04-05-2013, 11:06 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default

wow! thank you very much! that was a fast reply eheh!!

Ill try this out tomorrow! I hope the car will run better!
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 02:16 PM   #4
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default

mmm there must be something i dont get...


when i open the file you told me to download i get this message


12 Warnings:
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:flexport equal to the proposed "PA0"
Warning: MSQ Units Mismatch for AFRTarget! Lambda found in current configuration, AFR found in MSQ, values were converted to Lambda based on Gasoline 14.7:1.
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:spk_config_spka equal to the proposed "IGN1"
Warning: MSQ Units Mismatch for afrTable1! Lambda found in current configuration, AFR found in MSQ, values were converted to Lambda based on Gasoline 14.7:1.
Warning: MSQ Units Mismatch for afrTable2! Lambda found in current configuration, AFR found in MSQ, values were converted to Lambda based on Gasoline 14.7:1.
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:rtbaroport equal to the proposed "SPAREADC"
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:ego2port equal to the proposed "SPAREADC"
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:boost_ctl_pins equal to the proposed "PA0"
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:tacho_opt3f equal to the proposed "IGN"
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:launch_opt_pins equal to the proposed "FLEX"
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:N2Oopt_pins2 equal to the proposed "PT7+6"
Warning: Parameter in .msq, but not valid for current firmware: No options found for Bit EcuParameter:N2Oopt_pins equal to the proposed "Flex"
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 02:59 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,823
Total Cats: 1,781
Default

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

don't put a MSI map on your MS2.


you should have left his tune on it. it was based around that particular MS2 and all the inputs and outputs match how it was built.


Hornetball ball gave you AWFUL advice and I hope you saved a copy of the tune that was loaded. All you should have done was tweak a few parameters to match your injectors.



You have a custom build, ms2, by yours truly. Dont load MSPNP MS1 maps, MSPNP2 MS2 maps, DIYPNP MS2 maps, MS3 maps, or any other maps. please tell me you saved a copy of the loaded tune...
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 03:03 PM   #6
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,315
Total Cats: 1,913
Default

Assuming that he was using TunerStudio, a backup will have been automatically saved into the /restorePoints/ directory within his Projects folder.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 03:11 PM   #7
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

don't put a MSI map on your MS2.


you should have left his tune on it. it was based around that particular MS2 and all the inputs and outputs match how it was built.


Hornetball ball gave you AWFUL advice and I hope you saved a copy of the tune that was loaded. All you should have done was tweak a few parameters to match your injectors.



You have a custom build, ms2, by yours truly. Dont load MSPNP MS1 maps, MSPNP2 MS2 maps, DIYPNP MS2 maps, MS3 maps, or any other maps. please tell me you saved a copy of the loaded tune...

Yes i saved it!! but still now no cluster tach whatever i do!

I attach the tune inside the Ms when I had it! this one is untouched! If anybody could set it right to me for 440cc, Stock TPS, Stock MS map, no AFM, And stock CAS. It would be amazing to be able to at least start the car and drive under 3000rpm to bring it to my garage to work on it! cuz now my neighboors plan on killing me.
Attached Files
File Type: msq MS base map Blaen99.msq (84.8 KB, 61 views)
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 03:36 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,823
Total Cats: 1,781
Default

regain the tach but putting a 1K resistor in the diagnostics box between IG- and B+. If if doesn't work with the Stock ECU now, then the ignition settings of the MS were changed from how it was built and the ignitor is burnt up.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 04:23 PM   #9
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
regain the tach but putting a 1K resistor in the diagnostics box between IG- and B+. If if doesn't work with the Stock ECU now, then the ignition settings of the MS were changed from how it was built and the ignitor is burnt up.

Ok well i decided to go back with stock ECU for testing purposed, the car doesnt even as it was starting before. I checked spark plug for spark and i got no spark at all.

1- So if i understand correctly my ignitor is burnt up??
2- Will this have caused damaged to my megasquirt?
3- What should i do to Avoid this again?
4- Anybody Qualified for that. How much for a WORKING basemap, i'm just pissed, i dont want to run around all the summer, I work alot and i dont have much spare time
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 10:49 PM   #10
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default

no clue anybody?
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 11:32 PM   #11
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Lake Jackson, TX
Posts: 161
Total Cats: 3
Default

Not sure but perhaps the ignitor may have been burned out by the wrong tune being loaded (if something related to "spark inverted" changed) and trying to run the car?
jnshk is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 02:17 AM   #12
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 6,009
Total Cats: 583
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
Hornetball ball gave you AWFUL advice
Sorry OP. What I meant was that the MSPNP2 basemap would have VE and spark maps that might be closer to your situation.

I wasn't specific. I did give you awful advice. Sorry.
hornetball is online now   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 10:38 AM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,823
Total Cats: 1,781
Default

Quote:
Originally Posted by jnshk View Post
Not sure but perhaps the ignitor may have been burned out by the wrong tune being loaded (if something related to "spark inverted" changed) and trying to run the car?
yes, this.


it depends on how the MS is built.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 01:05 PM   #14
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default

so how could i know if i need to set it inverted or not in tunerstudio?? anything i can see clearly in the ms like a jumper or something
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 03:25 PM   #15
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default

well i tested my ignition switch.. looks like its receveiving 12v input in but not giving any output so hopefully tomorrow's coming fast ill try to find one ASAP to put back MS in once i can start it with my STOCK ECU
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 08:49 PM   #16
Elite Member
iTrader: (6)
 
blaen99's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 4,112
Total Cats: 27
Default

Quote:
Originally Posted by hornetball View Post
Download the MSPNP9093 basemap. Only difference will be the injectors which you can fudge with "Req Fuel."

Link: MegaSquirtPNP by DIYAutoTune.com
Dude, -epically- bad advice.

Steven: From what you described, all you needed to do was change your fuel VE maps or tweak injector settings (And I will remind you, I did specifically tell you this in PMs!!!!), not....I hope you the best of luck man, that was truly bad advice from Hornetball.

Re-flash to your previous tune ASAP, and copy fuel maps from other basemaps if you have to, but don't flash to random tunes in the future!
blaen99 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 08:57 PM   #17
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2012
Location: Quebec Canada
Posts: 36
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by blaen99 View Post
Dude, -epically- bad advice.

Steven: From what you described, all you needed to do was change your fuel VE maps or tweak injector settings (And I will remind you, I did specifically tell you this in PMs!!!!), not....I hope you the best of luck man, that was truly bad advice from Hornetball.

Re-flash to your previous tune ASAP, and copy fuel maps from other basemaps if you have to, but don't flash to random tunes in the future!
I also have to change tps calibration an set it to run on the stop cas coil and igniter since im not running on COP .

Well i hope i didnt screw my megasquirt . Ill let you guy know tomorrow if my car start at least on the stock ECU
stevenmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 01:53 AM   #18
Elite Member
iTrader: (6)
 
blaen99's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Seattle, WA
Posts: 4,112
Total Cats: 27
Default

Dude....

89-93 didn't come with a working vTPS if they weren't autos - and that wasn't setup for an auto. Stahp.
blaen99 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 02:17 AM   #19
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Fail thread
hustler is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 03:29 AM   #20
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,315
Total Cats: 1,913
Default

I'm not sure why we even bother. The sun is going to go nova in 4 billion years anyway, and when that happens, it won't really matter whether you have an analog TPS or not, will it?

It's all pointless. Just boil the oceans and get it over with.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:12 PM.