setting up LC-1 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-19-2006, 05:36 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default setting up LC-1

Just finished installing an LC1 to my MS1

I've set the configurator to LC-1 and in the EGO settings changed the dropdown to wideband.

is that all I need to do or have I missed something?

Thanks
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2006, 06:00 PM   #2
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

I'm sorry I can't help you with the MS aspect, but from my experience, you need to set up the lc-1 with lm programmer. When I got mine, none of the factory defaults were set as they should have been.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2006, 06:52 PM   #3
Newb
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Total Cats: 0
Default

You need to use LM programmer and setup Analog out1 (if you use Analog out1):
0V -> 0,5 Lambda
5V -> 1,5 Lambda

Then select in MT Configurator:

Innovate LC-1 Default

Also you need to change EGO switch point (in Exhaust gas settings) to 2.51! -> Burn to ECU.

disc is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2006, 07:06 PM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by disc View Post
You need to use LM programmer and setup Analog out1 (if you use Analog out1):
0V -> 0,5 Lambda
5V -> 1,5 Lambda

Then select in MT Configurator:

Innovate LC-1 Default

Also you need to change EGO switch point (in Exhaust gas settings) to 2.51! -> Burn to ECU.

Nice first post!

Welcome btw
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2006, 03:39 AM   #5
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Quote:
Originally Posted by disc View Post
You need to use LM programmer and setup Analog out1 (if you use Analog out1):
0V -> 0,5 Lambda
5V -> 1,5 Lambda
No no no! Set:
0V -> 10:1 AFR
5V -> 20:1 AFR

Then go in MegaTune Configurator and set:
car1 -> settings.ini -> LAMBDA_SENSOR: INNOVATE_0_5_LINEAR: Innovate, PLX 0-5V 10-20:1 AFR

Open your .msq in MegaTune and set:
Basic Settings -> Exhaust Gas Settings -> EGO Sensor Type: Wide band, EGO Switch Point (v): 2.332, Ignition Events: 16, Controller Step Size: 1, Controller Authority 15, Active Above Coolant Temp (C): 65, Active Above RPM: 1100, EGO Correction Step Counter: mSec
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2006, 05:31 AM   #6
Newb
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Total Cats: 0
Default

Hey! He can use whatever he want settings!

Why Active Above RPM: 1100 ?
As far as I can say this guy is in the beggining of tune of his engine... so EGO correction MUST be OFF.
Active Above RPM: 10000 will disable EGO correction...

He even didn't say what version of firmware is using... 029q2?

P.S. Sorry, but my english is not quite good, it's not my native language.
disc is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2006, 07:35 AM   #7
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Quote:
Originally Posted by disc View Post
Hey! He can use whatever he want settings!
Of course he can. 0.5 to 1.5 lambda is about 7.5:1 to 22:1 AFR. These AFRs (7.5-10 and 20-22) are not needed, the engine will not run with such rich or lean mixture. If you narrow the area from 7.5-22 to 10-20 you will have higher resolution in that area which is highly recommended.

Quote:
Originally Posted by disc View Post
Why Active Above RPM: 1100 ?
Because you don't want the algorithm to hunt at idle. MS1 is lacks processing power to correctly set the mixture at idle without hunting.

Quote:
Originally Posted by disc View Post
As far as I can say this guy is in the beggining of tune of his engine... so EGO correction MUST be OFF.
I believe he needs it. He will datalog what the EGO correction was, run it through the VE analyzer in MegaLogViewer, which corrects your VE bins based on the logged EGO correction.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2006, 04:53 PM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Reverant you're a ledge thanks!
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2006, 06:57 PM   #9
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

hrm when I ro a run with logworks I get AFR's i was kinda expecting, i.e. 13-10:1 (room for improvment..)

however within megatune my afr's are displayed waaaaaay lean at around 17:1 what's wrong with that? I've double checked my settings and they all look fine to me?

Help! (again!!)
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2006, 07:59 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

Did you make sure to change the MS settings?
Al Hounos is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2006, 08:18 PM   #11
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Al Hounos View Post
Did you make sure to change the MS settings?
yup!
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2006, 02:43 AM   #12
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Quote:
Originally Posted by richyvrlimited View Post
hrm when I ro a run with logworks I get AFR's i was kinda expecting, i.e. 13-10:1 (room for improvment..)

however within megatune my afr's are displayed waaaaaay lean at around 17:1 what's wrong with that? I've double checked my settings and they all look fine to me?

Help! (again!!)

1) Where did you ground your LC-1? You absolutely need to ground it on the same location as the Megasquirt. Different points on the chassis will not do!
2) Can you post your MS .msq and MT settings.ini?
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2006, 03:43 AM   #13
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Reverant View Post
1) Where did you ground your LC-1? You absolutely need to ground it on the same location as the Megasquirt. Different points on the chassis will not do!
2) Can you post your MS .msq and MT settings.ini?
yup same ground points as MS, 4c and 4d.

settings.ini and msq attached
Attached Files
File Type: rar richy.rar (7.2 KB, 59 views)
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2006, 10:27 AM   #14
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Can you please put them in a .zip file? I don't have winrar on this pc and I don't intend to install one, thanks!
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2006, 01:37 PM   #15
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Reverant View Post
Can you please put them in a .zip file? I don't have winrar on this pc and I don't intend to install one, thanks!
WinRAR, for all you compression needs

no need I've sussed it, tho I'm not sure I want to admit what I'd done wrong....
.
.
.
.
ah well, someone might learn from my miatake!

I'd set the voltages the wrong way around in LM config.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2006, 02:39 PM   #16
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Ooops! Happy end though
Reverant is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Changing from 460cc to flow force 610cc in diypnp 90 Turbo MEGAsquirt 19 10-19-2015 04:23 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:35 AM.