She squirted in my eye - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-25-2012, 09:14 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Arrow She squirted in my eye

First* start up on brain built ms2.

Idled nicely, so I moved on to setting base timing. Fixed at 10, timing light showed around 14, moved to trigger wizard. Pressed the big green plus once, clicked burn, immediate stall. Oh boy..

Would not restart.

Unfortunately I did not log it, but I have a before and after. Rpm, and fuel are gone!

I thought I ruined everything. But it runs fine on the stock ECU.


Attached Thumbnails
She squirted in my eye-c9d8eb5ec507b9b7426f58553bd07c1d.jpg  
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2012, 09:29 PM   #2
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

msq + idling datalog + 'where did everything go' datalog attached.



Following these instructions for setting base timing:
How-To: Setup Base Timing

It's been a while since the last attempt:
https://www.miataturbo.net/megasquir...s2-99-a-63305/
Attached Files
File Type: msq 2012-08-25_19.41.48.msq (86.3 KB, 77 views)
File Type: msl 2012-08-25_12.46.03.msl (137.5 KB, 69 views)
File Type: msl 2012-08-25_13.42.58.msl (147.8 KB, 66 views)
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2012, 11:32 PM   #3
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Your cranking pulsewidth is pretty low for coolant temps above 140 or so. Try raising it for the values above 140.
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2012, 09:27 PM   #4
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

Quote:
Originally Posted by SJP0tato View Post
Your cranking pulsewidth is pretty low for coolant temps above 140 or so. Try raising it for the values above 140.
Very well could be. But, I do not think that is my issue.

Did I somehow corrupt the software or blow up a circuit in the hardware by using the Trigger Wizard?



If you look at the first log, there is a relatively healthy idle.

Second log:
  • AFR line dips, making me think there is possibly fuel
  • No RPM
  • No Pulse width
  • No DutyCycle1
  • Little green Crank box never turns pink
  • Little Run and Warm are lit up the entire log, even when not cranking


Name:  Untitled-7.png
Views: 12
Size:  119.4 KB

Name:  Untitled-8.png
Views: 11
Size:  118.7 KB


Back to the idling log, I notice the Crank box does not 'pink' until the very next moment when RPM, PW, and DutyCycle begin to rise. Just an observation.


Name:  Untitled-9.png
Views: 10
Size:  120.7 KB
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 03:26 AM   #5
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Clicking Burn in trigger wizard on the MS2 will cause the engine to stall - this is normal. Also, when it stalls, it will NOT run again unless you reset the power, this also normal.

Last edited by Reverant; 08-27-2012 at 08:24 AM.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2012, 08:04 AM   #6
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default



Thank you reverant.
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2012, 02:13 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

Trying to get a stable idle/set timing for the past couple hours.

Seems to be running rougher than last weekend, but that may be my imagination. Timing light fires on all 4 wires, but it feels like it is running on 3 cylinders.

Reads full lean. Added a ton of fuel the wrong way- bumping the whole map by 50, just to get it to the high 15's afr.

Timing light says I am about 20* when set to fixed at 10. Stalls after about 30 seconds when making changes to ignition offset angle. Started around 4.6 now down to -1.50. Seems like the timing may have only come down a little or maybe nothing at all.

Was hoping I would figure out the user error while typing this out...nope.

Chime in on this wonderful Saturday afternoon! This is my last chance to screw with it for another two weekends.

I have all types of logs- let me know if they are useful
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 10:40 AM   #8
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

Clos561 came by and we got timing set along with a decent afr. Idle is rough and it feels/sounds like 3 cylinders.

Noticed another huge problem: alternator is not charging. Braineak built an alternator controller so that I can use the stock one rather than an NA.

Hopefully, these are both software settings. When we finished for the day, it fired up and drove perfectly on the stock ECU.

Will upload the logs in a couple minutes.

EDIT: LOGS ATTACHED WITH MSQ

Name:  Untitled-11.png
Views: 11
Size:  113.8 KB
Name:  Untitled-10.png
Views: 11
Size:  117.2 KB
Attached Files
File Type: csv 2012-09-01_14.32.56.csv (1.54 MB, 81 views)
File Type: msl 2012-09-01_14.36.43.msl (565.1 KB, 72 views)
File Type: msq 2012-09-02_09.45.56.msq (86.6 KB, 77 views)
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 01:55 PM   #9
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by 94mx5red View Post
Clos561 came by and we got timing set along with a decent afr. Idle is rough and it feels/sounds like 3 cylinders.
Can you swap back to stock ECU and see if it has problems too? Could be something like sparkplugs/wires causing it outside the ecu.
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 02:01 PM   #10
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

Stock ECU is back in now. Idles/drives perfectly fine.

It must be something with the settings or something wrong with the megasquirt itself.
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 02:30 PM   #11
Junior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, Az
Posts: 337
Total Cats: 26
Default

Your AFR & VE tables are all over the place at idle:


Fix that up and see if your idle improves. An example might be something like:
Attached Thumbnails
She squirted in my eye-afrve.jpg   She squirted in my eye-exampleafrve.jpg  
SJP0tato is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 04:21 PM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

can you pop open the case cover and send me pics of everything, clearly, inside?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 09:12 PM   #13
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

Nothing smells or looks noticeably burnt. But, I did not put my nose real close because I am allergic to cats.



























Attached Thumbnails
She squirted in my eye-d83ca828-90ce-4617-9c1c-269c6e833c4f-5776-000006ef588126ab.jpg   She squirted in my eye-a68030c6-a3b9-452d-8aad-ff9de5218d83-5776-000006ef65ea05f9.jpg   She squirted in my eye-62f155af-a191-451a-bd58-d89cdbf06fa5-5776-000006ef707aa761.jpg   She squirted in my eye-5a7a4a78-35ef-4a41-8c99-7baa43324d59-5776-000006ef7ad449ba.jpg   She squirted in my eye-51f3b9c9-7ecf-4ba5-9254-ade107ab68bf-5776-000006ef85533984.jpg  

She squirted in my eye-829a8a94-4d67-4aaf-b8ad-0270393a3315-5776-000006ef8fd6ab23.jpg   She squirted in my eye-64155071-b273-4f9b-a499-b8f159ecdedc-5776-000006ef98d687fe.jpg   She squirted in my eye-8518644a-d394-43ea-a34c-bf586078f82c-5776-000006efa10e62f9.jpg   She squirted in my eye-db777f98-dd0d-4f95-b43c-b7dcb189d165-5776-000006efaadafa33.jpg   She squirted in my eye-7a9dafaf-3c9b-4be9-b122-cf1811c911ee-5776-000006efbf47340e.jpg  

She squirted in my eye-ea123c6e-7e7f-4ce1-b2cd-1bd7fffa4a55-5776-000006efc96eaabd.jpg   She squirted in my eye-34121df9-bce4-4cf6-9715-43dc9dfe5c5e-5776-000006efdaaf3fb3.jpg   She squirted in my eye-2a3569e8-73eb-447a-b490-7ba997995297-5776-000006efe7a08076.jpg   She squirted in my eye-e82ec5b8-d756-4a7b-b6a2-2ae54e007d66-5776-000006eff110ce92.jpg   She squirted in my eye-2f9dae62-8457-4917-a07e-c76d9e90ed23-5776-000006effaf77da5.jpg  

She squirted in my eye-00808bd0-6b2c-40f4-90aa-ebf6f6d217a4-5776-000006f001d45075.jpg   She squirted in my eye-85b81edd-e7f7-4daf-80a3-e6a37e1fc9fd-5776-000006f0086286dc.jpg   She squirted in my eye-a18d1894-85a7-48d3-b750-d0ae176f4257-5776-000006f00f0dba01.jpg   She squirted in my eye-c4f17829-ea5b-4d54-8831-436d1e5bb2ff-5776-000006f0166bbb31.jpg   She squirted in my eye-28efd54b-f4ce-4cec-bbea-b66e1359b5a3-5776-000006f01faaaf69.jpg  

She squirted in my eye-5cea9791-262a-41ff-9c91-fb5a813835ec-5776-000006f025a10bc0.jpg   She squirted in my eye-073f51de-2830-45fc-a743-8959dd4e696e-5776-000006f02bd35b8a.jpg   She squirted in my eye-25f79aba-4057-49e7-aee2-bad15fa6b919-5776-000006f03198727d.jpg   She squirted in my eye-ac69d289-b37e-469e-98a7-7b16d557d958-5776-000006f037457ba9.jpg   She squirted in my eye-f965923b-fc29-46b3-8bf4-b63ac2c6a71c-5776-000006f03d710689.jpg  

She squirted in my eye-bb183748-8c39-44ed-86f2-2181275e7a31-5776-000006f0428c38f5.jpg  
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2012, 10:32 AM   #14
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

Oh yeah, and there's a black box on the harness right? It could be setting that's not turning on the alt controller actually. There's acutally an output that tells it to run or not, I had it set to charge only when above 300RPM.

I'll have to find my notes tonight and get back to you.

You overwrite the map that was loaded did you?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2012, 02:25 PM   #15
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

Right, that way it does not try to charge while cranking. I forgot to take the pics of the black box- will do that tonight.

Only thing i have changed on the map is fuel: VE table, ASE, and cranking. And I set timing too.
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2012, 02:32 PM   #16
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

maybe I forgot to set it up...

it's; possible. IIRC it's the JS2 output. Ill have to look again when I'm back from lunch.

worse comes to worse, ill send you a replacement alt controller.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2012, 03:28 PM   #17
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

the green/white wire out of the side of the case attaches to the black box right?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2012, 08:52 PM   #18
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
the green/white wire out of the side of the case attaches to the black box right?
No, VICS.

Not sure where to find js2 in the msq
Looked around, can't find it.







Attached Thumbnails
She squirted in my eye-565ab65a-66fe-4d09-99e2-341255c358ae-6263-000007bde8ff4f94.jpg   She squirted in my eye-e5fd801c-5b79-40ff-a053-1f6cc6765572-6263-000007bdf2d3ed73.jpg   She squirted in my eye-79d3d950-28b6-4744-938b-714a4f5ef78a-6263-000007bdfe96af4d.jpg   She squirted in my eye-f762409f-6b1d-4356-87dc-968d6bddc620-6263-000007be0a96c9c9.jpg   She squirted in my eye-a2b81188-bded-4104-ac27-d48f43597664-6263-000007be152c2329.jpg  

She squirted in my eye-0683f154-3caf-48d4-b94c-168e1722c561-6263-000007be1c758e98.jpg   She squirted in my eye-0ca28432-b47a-4ec7-af53-d0e6929a6d6e-6263-000007be262341a9.jpg  
94mx5red is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2012, 10:07 PM   #19
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

under output port setings, turn pa0 to active, 0 | 1 , then rpm > 300 hysteria 10

see if the battery charges then.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 08:50 AM   #20
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: South East Florida
Posts: 690
Total Cats: 6
Default

Set like this as the 'only condition'?



Attached Thumbnails
She squirted in my eye-997b8ac2be8c1c313074a9f75133dafb.jpg  
94mx5red is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Complete BEGI S3 NB Kit, Full Enthuza 3" Exhaust, ACT HD Clutch, MS2 PNP, Wideband kronikker Miata parts for sale/trade 17 10-06-2015 11:18 PM
Auto Engine into Manual Car Wino General Miata Chat 0 09-23-2015 09:35 PM
Miata Backpack: 2000 SE Rustbucket WTB 0 09-15-2015 02:57 AM
WTB parts for HPDE car Voltwings WTB 5 09-11-2015 09:23 AM
Suspension difference(s) between NA and NB d k Race Prep 11 09-09-2015 06:12 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:30 AM.