So close to finishing tune, please help - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-01-2013, 02:15 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 93
Total Cats: 0
Default So close to finishing tune, please help

Hello,
I have a brainy ms3x and I feel I am almost done tunning this cursed thing. Today I touched up on idle ve, continued messing with the 4 cranking tables: priming, cranking, ase both. Havent touched warmup enrich because that seemed fine.

Now I copied the stock sequential off DIY's site. And brainy's values were close to those, so I just took the ones I thought I needed as they were nicer than the ones I ended up with.

My current condition: after much cranking, It seems that when I went from 8 to 10* btdc it got better and is catching....almost!!

Below is my msq as I've spent already a few weekends cranking and added significant wear on the starting system.
Attached Files
File Type: msq Silvermazda_2013-06-30_20.13.38.msq (188.1 KB, 60 views)
silvermazda is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 08:56 AM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

What seq. injection settings did you copy? I didn't realize you were still having starting issues, what seems to be the issue?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 12:12 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 93
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
What seq. injection settings did you copy? I didn't realize you were still having starting issues, what seems to be the issue?
Still having the same sh*t!!! Can't get it to fire correctly. I know cranking pulses are correct because it spins like oem, it just won't catch/go above 300/500rpm. The reason I know this is the ASE green square illuminates after cranking for a few pulses.
silvermazda is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2013, 05:16 AM   #4
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 93
Total Cats: 0
Default

bumpity
silvermazda is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2013, 02:04 PM   #5
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Can you also post a data log of the problem?
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2013, 09:50 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 93
Total Cats: 0
Default

Okay its been another 3-4 months. This is getting ridiculous! Still having issues getting it to start. It cranks fine, its just wont start. Once it starts it runs fine. I really dont know what's holding me up.
silvermazda is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2013, 11:58 PM   #7
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2009
Location: TN
Posts: 328
Total Cats: 4
Default

Post a datalog.
southernmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2013, 04:59 AM   #8
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 93
Total Cats: 0
Default

Okay this from april, probs the same problems from before. And the end of july tune that started up decent with some throttle.

Someone please look at req fuel, ignition cranking settings, and the big 4 cranking pulse, priming pulse, cold start enrichment, ect. (many thanks)
Attached Files
File Type: msl 2013-04-21_19.45.56.msl (220.9 KB, 90 views)
File Type: msl 2013-04-22_14.33.17.msl (238.8 KB, 46 views)
File Type: msq Silvermazda_2013-06-30_20.13.38.msq (188.1 KB, 73 views)
silvermazda is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2013, 05:43 AM   #9
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2009
Location: TN
Posts: 328
Total Cats: 4
Default

The first log shows sync loss reason 31 when the engine revs up which is a cam signal issue. Also, I found it bizarre that the run bit is Y before the crank bit is Y, and then both bits are Y simultaneously.

Please post a current datalog of the engine cranking and starting from cold with the TPS at 0 using your current tune.
southernmx5 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Moroso Air Oil Separator Catch Can Aroundcorner Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 04:20 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:09 AM.