Stalling with ms2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-14-2014, 01:14 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: Philadelphia
Posts: 815
Total Cats: 47
Default Stalling with ms2

So I'm running a basemap from reverent. It was made for 650cc injectors so we rescaled to my 775cc.

Car starts ok, though sometimes it cranks for a while (if it's been sitting a few days) and then starts. Sometimes it will fire up and be fine, other times it fires up, goes to 2000rpm, then rpm slowly drops and it stalls. If I try to keep it alive with the pedal it feels like it's firing weird.

When the car is driving around its fine. Good cruising, and I'm keeping out of boost until I'm tuned in a few weeks. However, once the engine gets warm and oil pressure drops down to its hot range, problems begin. I was on the highway for about 20 mins yesterday and it stalled at the next two lights I was at.

When I depress the clutch, rpm drops by about. 300-400, sometimes stalling the car. Other times just getting into neutral the rpm drops too quickly and the car stalls (even the slightest touch of gas pedal when rpm is dropping keeps the car from stalling). This all gets worse once my 14" spal fan starts coming on. In an around town situation where my fan is on, and I'm coming to a stop at a light, it's almost guaranteed to die. It's not a violent stall, just as if someone turned the key off. If I'm standing at a light with the fan off and it comes on, it will also stall the car (only when it's warmed up). However if I force the fan on with the ac button, rpm increases like it should. Once I turn the ac off, rpm fluctuates up and down for a few seconds and then settles down.

Someone suggested my injector dead time could be wrong (definitely is because FIC gives dead time at 12 and 14v but not 13.2). Any other ideas? I'm sure the tuner could work it out but I wouldn't mind fixing it myself since I still am breaking this motor in and just gently driving around to work and such.

Thanks!
Mazdaspeeder is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2014, 01:49 PM   #2
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2012
Location: New Braunfels,TX
Posts: 1,141
Total Cats: 51
Default

Post a log. Sounds like your tune is weak in a number of areas. Post several logs and label them nicely. One cold cranking the car. One during warm up. One cruising and driving around and one on a hot restart after the car sits for 45 min.
ScottyP3821 is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2014, 01:59 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: Philadelphia
Posts: 815
Total Cats: 47
Default

Quote:
Originally Posted by ScottyP3821 View Post
Post a log. Sounds like your tune is weak in a number of areas. Post several logs and label them nicely. One cold cranking the car. One during warm up. One cruising and driving around and one on a hot restart after the car sits for 45 min.
Could this be a timing issue as well? I don't have my own laptop to log so I may just wait for the tuner to diagnose. He's going to have the car a week anyway to do lots of things besides dyno. I thought it could just be an easy "open this and increase this by this" type of thing. But then I suppose tuning is never that easy, which is exactly why I'm not doing it

Hot restarts are fine actually. Odd
Mazdaspeeder is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2014, 02:42 PM   #4
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

I'm experiencing the same issues or similar


Cruising and coasting to a stop while out of gear
Cruising and coasting to a stop and downshift gears to a stop and it's out of gear for the last 10 felt or so

I sometimes can take it out of gear and it keeps the gears idle high enough to keep driving without using the acceleration pedal

Shuts off at a stop of the other symptoms do not effect the idle prior

I have several logs of each issue in all 3.-
I can send you the log
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2014, 02:48 PM   #5
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2012
Location: New Braunfels,TX
Posts: 1,141
Total Cats: 51
Default

Post it up. Dont pm it just post it here so we can all be in the same loop.
ScottyP3821 is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2014, 04:43 PM   #6
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

my logs consist of these
Attached Files
File Type: msl test drive after new tune.msl (66.2 KB, 53 views)
File Type: msl test drive 2.msl (32.7 KB, 85 views)
File Type: msl test drive 3.msl (46.8 KB, 35 views)
File Type: msl trying to stall when stopping.msl (21.7 KB, 44 views)
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2014, 05:50 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: Philadelphia
Posts: 815
Total Cats: 47
Default

Anyone get to see the logs in post above this one?
Mazdaspeeder is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2014, 05:01 PM   #8
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

Bump. Could someone take the time to look at my logs to see why it is I'm stalling at a stop light with ac on and or off
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2014, 05:25 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by Mazdaspeeder View Post
Anyone get to see the logs in post above this one?
Get your tuner to send you the logs and the entire .msq file for your tune.
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2014, 05:26 PM   #10
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,441
Total Cats: 198
Default

TS is only capturing 1 sample per 3-4 seconds, no way that log is going to show anything.

Downgrade to TS 2.0.8 and try again.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2014, 06:12 PM   #11
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

okay. im using 3.4 on megalog.
It actually pops open and runs with several mins.

So your asking me to install the previous Tuner studio software? I'm currently using version 2.6
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2014, 07:24 PM   #12
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

I installed the beta 2.08 TS

I get a prompt opening up for 2 warnings,

.msq "on" for parameter enable ps idle up is of a type that is not compatible with current firmware. This will be ignored, please correct manually

Also the same exact prompt with ac idleup
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2014, 03:05 AM   #13
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,441
Total Cats: 198
Default

Don't worry about those. Just get some new datalogs.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2014, 12:48 PM   #14
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

here is the log

now a key point is the IAT sensor is taking engine ambient air and not the air coming into the intake because I am going to tap the sensor into the intercooler itself.
Attached Files
File Type: msl 2.08 llog.msl (154.8 KB, 34 views)
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2014, 01:19 PM   #15
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,441
Total Cats: 198
Default

That log still only shows 1 sample every 1 or 2 seconds or so, when it should be 20-25 samples per second. Check that the TunerStudio program bar (top section of the window) says TunerStudio MS 2.0.8.

If that is the case, check Communications -> Data Rate. It should be set to at least 20 samples per second.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2014, 01:34 PM   #16
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

I'm running the beta version of 2.08. I can't find the full version.

Also I just clicked 20 samples per second. It was 15.
I'll be doing another log later in the evening.

Last edited by BlackBandit; 05-20-2014 at 01:46 PM.
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2014, 02:29 PM   #17
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2012
Location: New Braunfels,TX
Posts: 1,141
Total Cats: 51
Default

Just use the current ver. I use the current ones and can log just fine. Just change your data rates. ***** slow as a ****
ScottyP3821 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2014, 02:46 PM   #18
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

I was just confused on why I had to go to a previous software. I'll up the rates on the current up to date
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 01:02 PM   #19
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 499
Total Cats: 48
Default

here is a higher communication rate of 25
Attached Files
File Type: msl 6.01highdatarate.msl (88.4 KB, 42 views)
File Type: msl 2014-05-21_11.54.20.msl (19.3 KB, 47 views)
File Type: msl 2014-05-21_11.26.06.msl (31.8 KB, 44 views)
BlackBandit is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2014, 01:32 PM   #20
Senior Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,187
Total Cats: 4
Default

Subbed...... Mine stalls a fair bit as well...related to voltage drop it seems as more accessories are being used. It's as if the alternator can't keep up...
Preluding is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
mslabs MS2 - Idle control issue ndragun MEGAsquirt 0 09-20-2015 11:28 PM
Sputtering and Stalling kevin02 General Miata Chat 13 05-12-2008 12:37 PM
Car is pissing me off. curves DIY Turbo Discussion 20 02-01-2008 12:50 AM
Fs: Ms2 Cpu. neogenesis2004 Miata parts for sale/trade 1 10-26-2007 11:43 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:42 PM.