Using TunerStudioMS for Tuning Megasquirt - Guide - Page 3 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-25-2010, 05:17 PM   #41
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,845
Total Cats: 1,787
Default

save this somewhere and tell it use it: http://boostedmiata.com/MS/msq/firmware/msns-extra.ini

(right click, save link as, save as txt)
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 03:23 PM   #42
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Incline Village, NV
Posts: 2,073
Total Cats: 5
Default

Anyone using TS on a mac?
thesnowboarder is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 03:45 PM   #43
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 68
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by thesnowboarder View Post
Anyone using TS on a mac?
I don't know if it's of any help but I've seen that someone is using Tunerstudio on Mac OS X 10.6.x on the msextra forum.
Andreas is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 03:52 PM   #44
I'm Miserable!
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Lakeland, FL
Posts: 140
Total Cats: 0
Post AEM and AFR reading

Win7 Home Premium 64bit:

For my AFR Target tables to show up as AFR instead of volts using AEM I had to edit the mainController file in c:\users\Name\My Documents\TunerStudioProjects\Miata\projectCfg\mainController

Where Name is your username and Miata is whatever you called your project.

Changed these lines per instructions from the sticky thread

Look for the following lines in that "page = 7" section:

#elif AEM_LINEAR
afrBins1 = array, U08, 0, [8x8], "Volts", 0.0196, 0, 0.0, 5.0, 2

You want to make the following changes, which I've highlighted in red:

#elif AEM_LINEAR
afrBins1 = array, U08, 0, [8x8], "AFR", 0.038666, 255.0, 10.0, 20.0, 1

Also had to either adjust or disable User Account Control.

Last edited by Tremiata; 01-26-2010 at 08:53 PM. Reason: update
Tremiata is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 06:04 PM   #45
I EAT CUM
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Redneck, Texas
Posts: 1,218
Total Cats: -1
Default

Quote:
Originally Posted by Tremiata View Post
Win7 Home Premium 64bit:

For my AFR Target tables to show up as AFR instead of volts using AEM I had to edit the mainController file in c:\users\Name\My Documents\TunerStudioProjects\Miata\projectCfg\mainController

Where Name is your username and Miata is whatever you called your project.

Also had to either adjust or disable User Account Control.

What do you mean by this?
Turbo_4 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 10:58 PM   #46
I EAT CUM
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Redneck, Texas
Posts: 1,218
Total Cats: -1
Default

Well for some reason mine still says there are unit mismatches every time I load up my msq.
Turbo_4 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 11:09 PM   #47
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,845
Total Cats: 1,787
Default

did you activate the hr_10g firmware in configurator like i keep sayin?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 01:56 AM   #48
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
did you activate the hr_10g firmware in configurator like i keep sayin?
I told him he needed to check that too! I think. I had the same error, but it only happened the first time I opened the msq after changing to AFR's.
curly is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 04:31 PM   #49
I EAT CUM
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Redneck, Texas
Posts: 1,218
Total Cats: -1
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
did you activate the hr_10g firmware in configurator like i keep sayin?
There's no configurator option under TS...The only way to get to it is through MS...am I supposed to activate it through ms?
Turbo_4 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 04:32 PM   #50
Elite Member
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

it's under the project
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 04:48 PM   #51
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,845
Total Cats: 1,787
Default

Quote:
Originally Posted by Turbo_4 View Post
There's no configurator option under TS...The only way to get to it is through MS...am I supposed to activate it through ms?
Sorry, then you gotta go to File > Project > Project Properties

Then under the configuration tab, change the ECU definition to "MS/Extra format hr_10 *******" If you dont have that, select other, then browse to the file you should have downloaded:

this one: http://boostedmiata.com/MS/msq/firmw...extra.ini.hr10
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 04:49 PM   #52
I EAT CUM
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Redneck, Texas
Posts: 1,218
Total Cats: -1
Default

Okay so I just started a new project and use that hr10 file as my firmare file. I activated it through MS and changed it to the AFR instead of volts. Now when I open my project it does not tell me about the differences. But, if I go in and just load my msq rather than loading the project first it says there is an error.
Turbo_4 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 04:51 PM   #53
Junior Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Dallas metroplex
Posts: 142
Total Cats: -1
Default

You can put the MSQ in your project folder and it'll load that one.
popopopop is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 04:53 PM   #54
I EAT CUM
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Redneck, Texas
Posts: 1,218
Total Cats: -1
Default

Yeah....If I just click the msq on my desktop is loads under TEMP. So instead I just open up TS, open my specific project, and there you go...no error. Thanks!
Turbo_4 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 05:09 PM   #55
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,845
Total Cats: 1,787
Default

Yeah, I'm still getting used to the project nuances myself, I still use MT for loading other's files because it's easier to swap between projects with errors and crap.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 05:11 PM   #56
I EAT CUM
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Redneck, Texas
Posts: 1,218
Total Cats: -1
Default

Where exactly are you sticking the msq in your project folder? Just generally in the specific folder or one of the sub-folders? When I open the project if no longer says the name of the msq at the bottom right portion of the screen like it would otherwise.
Turbo_4 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 05:26 PM   #57
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,845
Total Cats: 1,787
Default

there should be a default or offlinetune .msq file that gets created for each project, so long as you open TS it'll preload the last tune you saved so you shouldnt be clicking on msq files, just open the software and itll already be loaded.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 05:32 PM   #58
I EAT CUM
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Redneck, Texas
Posts: 1,218
Total Cats: -1
Default

Ahhhh okay, I'm still just getting used to this so thanks for being understanding. I'm used to the simplicity of a dtec.
Turbo_4 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2010, 05:57 PM   #59
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Manchester, UK
Posts: 274
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
there should be a default or offlinetune .msq file that gets created for each project, so long as you open TS it'll preload the last tune you saved so you shouldnt be clicking on msq files, just open the software and itll already be loaded.
If you make any offline changes to the MSQ file on the controller, TS can be made to perform a "difference report" upon connecting. Previous versions of TS prior to the auto-tune update had this defaulted to "on". The recent update has this option turned off, I thought it was an update bug but Richyvrltd brought the option to my attention and I turned it back on.
It's under OPTIONS - PREFERENCES - PERFORM DIFFERENCE REPORT UPON CONNECT. Handy to have on if you like to hand-smooth and make changes in the comfort of your own home while offline or if you are constantly opening other peoples maps in your project.
CRAIGO is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2010, 07:43 PM   #60
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Chattanooga, TN
Posts: 187
Total Cats: -1
Default

Are there just three inc files that you need to copy overto the inc folder in the TS project directory?... Airdenfactor, matfactor, and thermfactor?

Last edited by flipt86; 01-31-2010 at 11:16 PM. Reason: put other question in other thread...
flipt86 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Any pnp megasquirt for 2001 Big_gumby WTB 0 09-30-2015 04:34 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:57 PM.