installing some new goodies. need some input - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Prefabbed Turbo Kits A place to discuss prefabricated turbo kits on the market
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-01-2007, 04:07 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 257
Total Cats: 0
Default installing some new goodies. need some input

well my friend just gave me his 305cc supra injectors to replace my 245cc 1.8L injectors and i just installed a turbo tony dp.

i installed the dp yesturday and took the car for a drive. i was pushing 7psi before the dp and it was running fine. but im starting to lean out again... if i install the 305's will i be able to run more boost ? keep in mind im using the stock fuel pump still.....waiting on my 195 HP walbro still

Scott
shinobix is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 04:17 PM   #2
Elite Member
iTrader: (14)
 
Join Date: Mar 2006
Location: Edmonton, AB
Posts: 4,921
Total Cats: 0
Default

If you are running lean with the 1.8 injectors @ 7psi putting in the 305cc injectors aren't likely going to help. I think your problems are somewhere else. Are you running a rising rate fuel pressure regulator?

How do you know you are leaning out? What's your fueling and ignition setup? I'd be very cautious until you know what's going on.
jayc72 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 04:37 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 257
Total Cats: 0
Default

yea im using a begi 2025 rising rate fmu. i was running 1.8L injectors with the stock downpipe and i was running fine. but after the 2.5" dp i lean out a bit at peak boost.

i get a popping sound as i reach peak boost. braineack told me it was diagnostic of leaning out. im gunna go install the 305's and see it it helps anything. if not ill turn down boost.

Scott
shinobix is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 04:38 PM   #4
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

it should but the bigest thing hurting you is the stock FP and, cooling of the intake change.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 05:01 PM   #5
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2006
Location: Tucson "it's 110" Arizona
Posts: 1,017
Total Cats: 0
Default

Likely your stock pump not able to provide enough fuel instead of the injectors.
UofACATS is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 05:05 PM   #6
Elite Member
iTrader: (14)
 
Join Date: Mar 2006
Location: Edmonton, AB
Posts: 4,921
Total Cats: 0
Default

+1
I'd say until you get a better pump the injectors won't help.

Popping? Do you mean ping? Lack of fuel isn't the only thing that will cause that. could be too hot an intake charge (7psi with out IC or WI would be pushing it). Too much timing too. Are you running anything to manage timing?
jayc72 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 05:46 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 257
Total Cats: 0
Default

im running a base timing of 10 degress no bipes or anything. but im running a starion intercooler and its about 25 degrees in reno right now.

i just got back after installing the injectors. car runs normal now as before. that extra 40cc helped cure it. pulls hard and smooth like before.

still waiting on my walbro before i up boost though >_<

thanks for the tips guys. ill keep ya posted = )

Scott
shinobix is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 06:24 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 60
Total Cats: 0
Default

you were able to run the 305's without an rx7-afm, thats good to know
kevin02 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 06:57 AM   #9
I'm Miserable!
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chico, CA
Posts: 103
Total Cats: 0
Default

why would the new downpipe cause a lean condition?
92yella is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 08:52 AM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

Quote:
Originally Posted by kevin02 View Post
you were able to run the 305's without an rx7-afm, thats good to know
it's not a big deal. i'd recommend using a widband to tune our OEM AFM however.


shinobix, best thing to do when you get your pump and throw a fuel gauge on their and tune your fuel pressures. Then get your junx on a dyno and tune your AFR as best you can, by adjusting the AFM and FMU.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 01:32 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 531
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by shinobix View Post
im running a base timing of 10 degress no bipes or anything. but im running a starion intercooler and its about 25 degrees in reno right now.

i just got back after installing the injectors. car runs normal now as before. that extra 40cc helped cure it. pulls hard and smooth like before.

still waiting on my walbro before i up boost though >_<

thanks for the tips guys. ill keep ya posted = )

Scott
well, wouldnt intercooled 25degree air be a really dense charge? at that altitude couldnt that cause you to run lean? maybe adjusting the timing back a few degrees? 6-8?

I know it can **** with your carb settings on cold night in the mountains here in san diego...
VRTSid is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 05:06 PM   #12
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 257
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
it's not a big deal. i'd recommend using a widband to tune our OEM AFM however.


shinobix, best thing to do when you get your pump and throw a fuel gauge on their and tune your fuel pressures. Then get your junx on a dyno and tune your AFR as best you can, by adjusting the AFM and FMU.
yea scott, im waiting on the pump right now. i was doing a little tuning the other day with the ghetto fuel pressure gauge in the window. i've yet to take it out yet. i think i got everything minus the pump to go to the dyno and get this baby tuned in.

Scott
shinobix is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Buzzing from driver side of engine bay? (MS3 install) nick470 MEGAsquirt 7 06-16-2017 02:53 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:53 AM.