strange symptoms diagnosis please! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Prefabbed Turbo Kits A place to discuss prefabricated turbo kits on the market
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-21-2006, 06:44 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: United Kingdom
Posts: 255
Total Cats: 0
Default strange symptoms diagnosis please!

I have yet another problem.

cold start in the morning is fine. No longer have idle dip as I cleaned the throttle boddy out.

Now sometimes I put my foot down crusinf along and there is hesitation and then whooshhh turrrrbbbbooooo comes on.

Is there some fuel starvation somewhere?

Its not clutch slip nor can it be leads as it is not missing.

what shoudl i check?
tabs604 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 09:40 AM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,857
Total Cats: 1,788
Default

probably lean tip-in.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 11:19 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: United Kingdom
Posts: 255
Total Cats: 0
Default

hmmmmmm..i dont have one of these o2 clamps so maybe!
tabs604 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 11:23 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,450
Total Cats: -1
Default

Has it just begun to exhibit this problem?
bripab007 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 11:46 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: United Kingdom
Posts: 255
Total Cats: 0
Default

actually yes. its only recently started doing it.

never had a noticeable problem before.

could it be vacum leak also?
tabs604 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 04:15 PM   #6
Former Vendor
 
Join Date: Jun 2006
Location: Bell Tuning & Performance
Posts: 1,338
Total Cats: -78
Default

I had a car thru here recently that did a very similar thing. Bad spark plugs and wires.
Stephanie
Stephanie Turner is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 05:02 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: United Kingdom
Posts: 255
Total Cats: 0
Default

lol...funny you should say that.

I have been doing some searches and they point to the same cause.

What I really need to do is to diagnose the problem by checking what error codes if any the dignostic box throws.

then replace.

Plugs are the colder long reach NGK's that have been on since january this year so about 11 months.

wiress are magnecor blues been on since decmeber 2004.

think its time for a change.

Last edited by tabs604; 12-21-2006 at 05:12 PM.
tabs604 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 05:20 PM   #8
Former Vendor
 
Join Date: Jun 2006
Location: Bell Tuning & Performance
Posts: 1,338
Total Cats: -78
Default

I'd go NGK wires and plugs...
If it is going to pop up with a code, more than likely it will be P0300 - random cylinder misfire. Sometimes, not usually, it will point to a specific cylinder wire. For example P0302 - Plug/wire #2.

I think Autozone and auto parts stores read the OBD codes for free?
Stephanie
Stephanie Turner is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 05:21 PM   #9
Elite Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: vancouver canada
Posts: 1,618
Total Cats: 0
Default

Tabs it's a really good idea to change the plugs and lead wires.

Miatas are notorious for going through lead wires quickly.
spike is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2006, 04:48 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2005
Location: United Kingdom
Posts: 255
Total Cats: 0
Default

UPDATE:

changed the old leads with new ones at my local mazda specialist.

Its still missing.

The checked the coil pack and they said that 2 of the coil pack contacts are corroded and as a result this is causing the missing not the new leads or old leads. As a result they said the coil pack will need replacing !!!

I am so pissed now.

Is there a way to clean the contacts on the coil pack?
tabs604 is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2006, 09:52 PM   #11
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Quote:
Originally Posted by tabs604 View Post
I am so pissed now.

Is there a way to clean the contacts on the coil pack?
I found that a brass bore brush of the correct caliber works good while turning in an electric drill. I know you can't have guns, will they report you for buying cleaning gear?
olderguy is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. Greasyman General Miata Chat 2 09-28-2015 11:44 AM
MS3 Basic Connection Issues EErockMiata MEGAsquirt 6 09-24-2015 10:49 AM
VE values too low? compuw22c MEGAsquirt 4 09-12-2015 08:42 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:03 PM.