1.6 build not running right - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members

DIY Turbo Discussion greddy on a 1.8? homebrew kit?

LinkBack Thread Tools
Old 06-18-2013, 06:20 PM   #1
Thread Starter
Join Date: Jun 2013
Location: Cornwall, UK
Posts: 1
Total Cats: 0
Default 1.6 build not running right

Hi everyone, i'm new to the forum and was wondering if i can pick your brains. I've been building my track/road car for the past year in what spare time I've had and its almost complete but i cant seem to get it running right. i brought the car turbo charged and had the engine rebuilt by a good friend of mine and since doing so the engine seems to be bogging down at every point in the rev range. I have changed a few things with the engine to improve reliability, such as begi coolant reroute kit, oil cooler kit, baffle plate, etc. i don't think any of these changes would cause the car to run like it is but the other changes such as changing the intercooler pipes from 2" to 3" might and I've also taken off the begi FPR and installed a sard FPR. the car is running a map ecu 2 at the minute and i have a new megasquirt ecu waiting in the passenger foot well but before i install it i want to bed the engine in on the original set up. i probably haven't explained this well so anymore information you guys need to get me out the poop just let me know and it would be very much appreciated.

Kind regards Ben
rotaxbrown is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2013, 07:05 PM   #2
Elite Member
iTrader: (3)
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 5,762
Total Cats: 545

Not familiar with MAP ECU2 (?). Going from 2 to 3" IC pipes will not have a significant effect, either positive or negative. Changing the FPR may have really messed things up -- I shudder to think that people still use bandaids in 2013.

Do you have a WBO2? What's it reading?

Do you have a way to log spark advance?

Is your timing belt installed correctly (and, as part of this verify that TDC on the crank gear = TDC with a dipstick installed in a spark plug hole)?

Assuming timing belt correct, ignition timing set correctly?


BTW, you're English. You should use your language better . . . capitalization, punctuation, paragraph structure. Makes it easier for the rest of us to understand.
hornetball is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2013, 09:10 PM   #3
Supporting Vendor
iTrader: (31)
Savington's Avatar
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 13,223
Total Cats: 784

What's the wideband say?

(Hint: If your answer to this question is "I don't have one", then you should skip the flaming and general embarassment by purchasing one and installing it before answering the question.)
Savington is online now   Reply With Quote

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MS3 or MSPNP Pro konmo MEGAsquirt 22 11-05-2015 02:32 PM
Cannot set Base Timing to 10* Elfering MEGAsquirt 50 10-05-2015 08:04 AM
Charlotte - 1.6 ECU/Injectors, '94 R Pacakage Stuff Dustin Miata parts for sale/trade 4 09-23-2015 10:34 PM
Squiblez 1996 Montego blue Squiblez Build Threads 2 09-22-2015 10:17 AM
1.6 clutch/flywheel on 1.8/6spd concealer404 Suspension, Brakes, Drivetrain 8 09-17-2015 12:04 PM

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 07:53 PM.