AFRs and disconnected IAT sensor - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to   Members

MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

LinkBack Thread Tools
Old 10-05-2009, 11:13 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (22)
Join Date: Oct 2007
Location: bay area, ca
Posts: 551
Total Cats: 19
Default AFRs and disconnected IAT sensor

My lc1 wideband was reading 2-4 points too rich after the last track day and after a lot of searching with limited success I decided to replace the O2 sensor. That didn't fix anything. After going through all the wiring for the lc1 I found out the hard way that when your IAT sensor gets disconnected the IATs get super cold and MS runs rich. For some reason I didn't think to check all the other sensors in megatune. Thankfully, there are other people on this forum local to me who know their stuff and found the problem before I replaced the lc1.

Hopefully this post helps someone else who sees the same problem.
orion4096 is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2009, 07:49 AM   #2
iTrader: (50)
gospeed81's Avatar
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26

I recently had this problem as well. One of the wires backed out of the connector and I believe MS reads a default value that just dumps stupid amounts of fuel in.

It was really hard to drive with 10:1 AFRs at light load...and harder to uncrimp and recrimp those pins at a gas station at 10pm.
gospeed81 is offline   Reply With Quote

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 12:25 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 11:04 AM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 09:39 AM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 04:46 PM
Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. Greasyman General Miata Chat 2 09-28-2015 10:44 AM

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 03:10 AM.