Go Back  Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats. > Performance & Tuning > ECUs and Tuning > AEM
Reload this Page >

EMS-4 12+1 and sequential ignition on MSM - first start help

AEM
Sponsored by:
Sponsored by:

EMS-4 12+1 and sequential ignition on MSM - first start help

 
Old 01-17-2016, 04:28 PM
  #1  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8
Total Cats: 0
Default EMS-4 12+1 and sequential ignition on MSM - first start help

Trying to get my '04 MSM started for the first time and not sure what I'm doing wrong.

EMS-4
Boomslang Harness
Fab9Tuning 12+1 trigger wheel
Fab9Tuning COP (Wired for sequential, coil # matches cylinder #)

Couple of screen shots and cal attached
Attached Thumbnails EMS-4 12+1 and sequential ignition on MSM - first start help-phase.jpg   EMS-4 12+1 and sequential ignition on MSM - first start help-pickups.jpg  
Attached Files
File Type: zip
20161601.AEM20.01V24.zip (1.9 KB, 12 views)
mikeatx is offline  
Old 01-17-2016, 07:42 PM
  #2  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 272
Total Cats: -26
Default

Fab9 not able to offer support?
Alternative is offline  
Old 01-21-2016, 12:44 AM
  #3  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8
Total Cats: 0
Default

Bryan sent me a base map. I've fixed the backfires, it now stumbles when cranking. Not sure what to adjust next, minor adjustments to the lower left of the fuel map have some effect. I think I wasn't dumping enough fuel previously.

If anyone has some tips on what I should look at next, let me know. Ideally I want to learn this ECU in detail and street tune myself but satisfied if I can at least get it to safely drive to a tuner.
mikeatx is offline  
Old 01-21-2016, 08:20 AM
  #4  
Senior Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fredericton, NB
Posts: 1,184
Total Cats: 4
Default

12+1 installed backwards??

I had issues when I was using only a older 12tooth wheel and had to buy a 12+1 for it to work properly.
I may have a map sitting on my computer at home...If you're still having issues tonight I'll grab it for you.
Preluding is offline  
Old 01-21-2016, 12:29 PM
  #5  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8
Total Cats: 0
Default

I thought I had it on backwards but I just had my phasing wrong, causing backfiring. I figured out that part, no more back fires and it tries to start. I'll take MAPs from any running 12+1 setup to compare my numbers against.
mikeatx is offline  
Old 01-21-2016, 01:46 PM
  #6  
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Redondo Beach, CA
Posts: 86
Total Cats: 19
Default

Are you using the OE Cam Angle Sensor or did you modify it? In order to get my EMS4 up I had to shave one of the two tangs off the CAS (inside the housing).

I also had to isolate the IACV circuit - It was generating noise that interfered with the Crank sensor signal and that resulted in a problem similar to what you are experiencing. I believe you can unplug the IACV and see if you can get it to start.
Jumbosrule is offline  
Old 01-21-2016, 10:34 PM
  #7  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8
Total Cats: 0
Default

This is on an MSM, CAS is a magnetic sensor on the intake cam gear not a CAS on the back of the exhaust cam.

I have tried unplugging my IAC, doesn't seem to have any effect. Just considered the fact that the gas in the car is a year old, so I added 5 gallons of fresh 93 octane and waiting for the battery to recharge. Thinking I might also turn my idle screw up a small amount.
mikeatx is offline  
Old 01-21-2016, 11:12 PM
  #8  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8
Total Cats: 0
Default

Do these look right?

If I'm reading that correctly, my injectors are firing after the coil for each cylinder which certain isn't right.
Attached Thumbnails EMS-4 12+1 and sequential ignition on MSM - first start help-image.jpeg  
mikeatx is offline  
Old 01-22-2016, 12:00 AM
  #9  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8
Total Cats: 0
Default

I started over with the original Cal from Fab9 and these look better. This map was setup for 1000cc injectors so I need to lower the fueling and see how it goes.
Attached Thumbnails EMS-4 12+1 and sequential ignition on MSM - first start help-image.jpeg  
mikeatx is offline  
Old 01-24-2016, 06:46 PM
  #10  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8
Total Cats: 0
Default

Finally got it started! Idled for about 10 minutes, came up 180 and then suddenly shutoff and hasn't started again over the last couple of hours. It's tries but doesn't quite get there. Letting it sit for a bit in case it's flooded.
mikeatx is offline  
Old 01-28-2016, 01:08 AM
  #11  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8
Total Cats: 0
Default

Finally got it running, idling decently, drivable. Still have a few issues. The stock ECU is doing alternator control and it works fine every time I start and idle it in the garage but anytime I go for a drive around the block it starts running on battery. I'll post my CAL later.

Not getting a VSS signal, going to e-mail boomslang and ask what it's wired to in the factory harness.

IAC is buzzing, appears to be working well but need to play with frequencies to quiet it down.

Finally, I don't think the EBC is closing with the settings I have. Looks like I'm only getting to waste gate pressure under boost.
mikeatx is offline  
Old 01-28-2016, 10:38 AM
  #12  
Boost Czar
iTrader: (62)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 76,607
Total Cats: 2,311
Default

too bad 95% of the members here run MS so we can really provide help.
Braineack is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Preluding
Miata parts for sale/trade
24
03-10-2016 02:02 PM
JustinOMGWTF
MEGAsquirt
1
01-17-2016 06:22 PM
whiprsnapr
General Miata Chat
4
01-16-2016 09:16 PM
AlwaysBroken
Engine Performance
20
01-16-2016 12:48 PM
zvehrs
General Miata Chat
3
01-12-2016 08:47 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: EMS-4 12+1 and sequential ignition on MSM - first start help


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.