HPDE Fail- 240's engine build - Page 3 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 09-09-2012, 09:55 PM   #41
Elite Member
iTrader: (18)
 
Join Date: Dec 2007
Location: oahu
Posts: 1,720
Total Cats: 2
Default

Hook up some air and pressurize your intake track. That will make a leak quite obvious and may save you a bunch of time.
astroboy is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2012, 10:03 PM   #42
Hittin' Boost & Cones
Thread Starter
iTrader: (2)
 
240_to_miata's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Cromwell, Connecticut
Posts: 2,572
Total Cats: 11
Default

you forget where I am working on my car....

Already ordered the gasket. I'll just replace it.
240_to_miata is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2012, 10:08 PM   #43
Elite Member
iTrader: (18)
 
Join Date: Dec 2007
Location: oahu
Posts: 1,720
Total Cats: 2
Default

No I didn't, I thought you may have a compressor that doesn't need an outlet or something you could hook up to a car battery.

It is pretty sad that your car will be back up and running before mine, but I still look forward to seeing it going again.
astroboy is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2012, 10:14 PM   #44
Hittin' Boost & Cones
Thread Starter
iTrader: (2)
 
240_to_miata's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Cromwell, Connecticut
Posts: 2,572
Total Cats: 11
Default

My dad has a tank I could borrow... but it would be cheaper (gas) and less time for me to just tear into the damn thing.
240_to_miata is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2012, 10:58 PM   #45
Hittin' Boost & Cones
Thread Starter
iTrader: (2)
 
240_to_miata's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Cromwell, Connecticut
Posts: 2,572
Total Cats: 11
Default

OK This has to be the one of the BIGGEST FAILS I have made on the miata to date.

So I took the Intake Mani off today, and I was in fact using the 99-00 gasket. Beyond that, when I installed the injectors I noticed that they were interfering with the gasket, rather than stopping to think why...I simply cut what I thought was "unneeded" metal to install the gaskets, thinking that maybe it was just some crappy non-oem design.

Epic Epic fail. I think I was smoking crack when I did that. Look what that "unneeded" metal was...




Almost didn't post this I am so embarrassed lol.
Attached Thumbnails
HPDE Fail- 240's engine build-f9908229-f4ec-4d8c-a786-f5d7509e316a-5232-0000097c0d128cbf.jpg   HPDE Fail- 240's engine build-4b1158a7-888e-4120-a6a2-71aa317a4ff3-5232-0000097c15b05927.jpg  
240_to_miata is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 01:10 PM   #46
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 2,791
Total Cats: 71
Default

LOL...


We all mess up. Now you will know that when something doesnt work you should look into why before trying to make it work.
shlammed is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 02:22 PM   #47
Senior Member
iTrader: (14)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Murfreesboro,TN
Posts: 1,279
Total Cats: 53
Default

Its only through embarrassment that some people learn. At least it was a simple fix.
Midtenn is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 02:25 PM   #48
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Taos, New mexico
Posts: 5,703
Total Cats: 237
Default

LOL. 2k dollar motor, full tard IM install. Kidding of course, I seriously wish I was in the position to do a engine build like this. Definitely can't wait to see some completed videos of your sexy car.
Fireindc is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 09:05 PM   #49
Hittin' Boost & Cones
Thread Starter
iTrader: (2)
 
240_to_miata's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Cromwell, Connecticut
Posts: 2,572
Total Cats: 11
Default

Replaced the gasket and slave cylinder today.

The engine runs well and drives well. I have a small oil leak I need to sort out tomorrow, and my lifters are making tons of noise. I am going to pop the valve cover off tomorrow and check to see which lifters aren't pumped up. I'll pull the cam off if I have to and take apart the lifters.
240_to_miata is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 09:36 PM   #50
Hittin' Boost & Cones
Thread Starter
iTrader: (2)
 
240_to_miata's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Cromwell, Connecticut
Posts: 2,572
Total Cats: 11
Default

Miata is back on the road. I pulled the motor to fix the oil pan leak... unsuccessfully. The stupid oil baffle plate must have a burr on it or something. I cleaned all surfaces and used permatex "the right stuff". Never had a leak with that stuff before this. I will pull the motor again in the spring when I powder coat the control arms and do poly bushings. For now I will live with a minor leak.

My HLA's still aren't fully pumped...but they are getting better. They are all making full contact with the cam at dwell. . . just soft i guess.

I am going to put miles on the car this week and see how everything holds up. Hopefully I will feel good enough to autox it next weekend.
240_to_miata is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Buzzing from driver side of engine bay? (MS3 install) nick470 MEGAsquirt 7 06-16-2017 02:53 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
WTB HPDE miata - Texas Voltwings Cars for sale/trade 0 09-27-2015 07:40 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:02 PM.