Shuiend tries built motor #4, lets see how I break this one - Page 15 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-24-2010, 06:12 PM   #281
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Granbury, TX
Posts: 567
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
I ended up re-centering the clutch several times while motor was in the car and still had no luck. When I got the motor out and did it the trans slipped in just about perfectly. So I think it was a combination of being slightly off center and me just having back luck getting the right angle on the trans and engine.
Yeah I hate doing the trans under the car, I actually prefer pulling the motor/tranny together then separating/joining outside the car.
greenday3437 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2010, 06:25 PM   #282
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

Quote:
Originally Posted by greenday3437 View Post
Yeah I hate doing the trans under the car, I actually prefer pulling the motor/tranny together then separating/joining outside the car.
I have changed clutches well over a dozen times with the motor in the car. Besides the first time I did it this was the one time where it was a PITA. I wanted to do it this way because I did not know if I would be able to get help putting in the motor with the trans attached and I did not know if I could do that by myself.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-25-2010, 06:18 PM   #283
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

I finally got tags for the car today. Between that and the rain we have had I did not get to much done. So far I got the PPF hooked back up, started and alternator attached. I also got my intercooler and radiator back in. My coldside pipes with with the new IM so that is a bit plus. Tomorrow hopefully it is nice out and I can get the rest of the car back together.

Also when plugging in the plug for the coolant gauge sensor the little metal tab broke. So I ordered and actual oil temp/coolant temp gauge to install. I am hoping I can retrofit it into the spot that the stock coolant gauge goes.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-25-2010, 07:11 PM   #284
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Lompoc, CA
Posts: 579
Total Cats: 12
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
I am hoping I can retrofit it into the spot that the stock coolant gauge goes.
Autometer 2 1/16th gauges will fit into the factory bezel ring. You have to disassemble them though and pull the inards out of the outer plastic casing.
baron340 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2010, 07:19 PM   #285
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

Quote:
Originally Posted by baron340 View Post
Autometer 2 1/16th gauges will fit into the factory bezel ring. You have to disassemble them though and pull the inards out of the outer plastic casing.
That is great news, because the dual gauge I got is 2 1/16th.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-25-2010, 08:29 PM   #286
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Lompoc, CA
Posts: 579
Total Cats: 12
Default

Hopefully you can get it to work then.. I just test fit the thing and got busy with an exploded motor and it never went anywhere.
baron340 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 02:41 PM   #287
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default


I HAVE MOTHERFUCKING OIL PRESSURE!!!!!!!!!!!!!
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 02:45 PM   #288
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,455
Total Cats: 1,698
Default

lolz.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 03:00 PM   #289
Elite Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 6,443
Total Cats: 80
Default

Congrats, I'm glad you didn't let the letdowns let you down, and pressed on.
JasonC SBB is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 03:50 PM   #290
Senior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Falls Church, VA
Posts: 1,367
Total Cats: 16
Default

You mean those little missing parts from inside the oil pump turned out to be important?!?
ScottFW is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 05:56 PM   #291
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

Quote:
Originally Posted by ScottFW View Post
You mean those little missing parts from inside the oil pump turned out to be important?!?
Yes $5 worth of parts was what made me cry.


So I got most of the hotside stuff hooked up. Right now I am test fitting all the coldside parts. It is definitely getting cramped on that side of the engine. I need to make one more run to advance tomorrow morning to pick up a few last hoses and then I should finish it up and get it started.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 09:25 PM   #292
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

What's your hot oil pressure?
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 03:15 PM   #293
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

Quote:
Originally Posted by faeflora View Post
What's your hot oil pressure?
I don't know yet. Car has not been started. I was simply priming the pump to make sure I got oil pressure. I should know hot oil pressure tonight.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 03:21 PM   #294
meatbag
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

Awesome Lars.

I commend you, my friend, for getting right back on the horse (and kicking it's ***).
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 04:08 PM   #295
Elite Member
iTrader: (2)
 
fooger03's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Columbus, OH
Posts: 4,125
Total Cats: 187
Default

Quote:
Originally Posted by gospeed81 View Post
Awesome Lars.

I commend you, my friend, for getting right back on the horse (and kicking it's ***).
Don't Jinx him already...
fooger03 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 04:52 PM   #296
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

I will not get the car started tonight. I have to run to the parts store for a few more things and most likely by the time I get back and get them installed it will be to late to start the car and watch for leaks. Tomorrow morning will be when I see if the beast lives or not.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-29-2010, 01:32 PM   #297
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

My car started and I had a gas leak. I forgot to tighten one of the clamps for my dual feed fuel rail.


Because of the leak, I ran out of gas. I guess I will be running to the gas station in a little bit after I eat lunch to get some new gas.

Last edited by shuiend; 10-29-2010 at 01:42 PM.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-29-2010, 03:16 PM   #298
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

After putting new gas in I found another fuel leak at the back 2 injectors. I am not sure if they don't sit right with my dual feed rail or what. I will be pulling them out tomorrow to look at them.

Now it is time to go see Bad Religion.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 10-29-2010, 03:38 PM   #299
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Granbury, TX.
Posts: 1,278
Total Cats: 1
Default

Best just to replace the O-rings and dab a bit of petroleum jelly on them (Vaseline). Easy to nick these things and they will leak.
Machismo is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2010, 03:47 PM   #300
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,707
Total Cats: 1,078
Default

Quote:
Originally Posted by Machismo View Post
Best just to replace the O-rings and dab a bit of petroleum jelly on them (Vaseline). Easy to nick these things and they will leak.
They were brand new o-rings and I used the jelly that DW sent with them. I think they are leaking out the bottom where they go into the head.
shuiend is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
330whp/343wtq 2005 MSM - $16,500 - CO 05pearl Cars for sale/trade 21 05-17-2017 08:12 AM
Making my daily, less of a daily 96morbst Meet and Greet 11 04-16-2016 03:08 PM
2000 Miata brain built MS3. Idle issues/ give my tune a look? sickmiatabra MEGAsquirt 0 04-13-2016 09:54 PM
Engine refresh plan beatle Engine Performance 13 03-06-2016 02:07 PM


Tags
patsmx5 is dumb

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:00 PM.