DIY small 16g at ~8.5psi - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-21-2008, 04:48 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default DIY small 16g at ~8.5psi

Dynapack dyno. A bit less power than I was hoping for, but I'm quite pleased for the money invested. I will post a log of the pull when I get home. Thinner, lower line was at an "improper" ramp time.

Useful things I learned while on the dyno (3 pulls, power pulls only):
1) I accidentally had an old map loaded with EBC DC values set to start opening the WG at 3000rpm instead of 3600rpm. Oh well. Boost held steady otherwise.
2) Apparently I hadn't tuned very well at redline, as I went so rich I thought God himself was powering my injectors. Very rich up top.
3) Dip in power at ~5200rpm is from a very rich region.

Some things I haven't figured out:
1) Why would the torque be dropping so much as I climbed into the rev band?
2) Not sure what was causing the richness at 5200rpm, because running the pulls through VE Analyzer didn't alter those cells much.
Attached Thumbnails
DIY small 16g at ~8.5psi-dyno.jpg  
Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2008, 04:51 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

torque loss is most likely from the exhaust....sure the boost wasn't dropping a pound or two by redline? really not bad for 8.5psi.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2008, 04:53 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
torque loss is most likely from the exhaust....sure the boost wasn't dropping a pound or two by redline?
Ah, the exhaust. Indeed.
Boost was pretty rock solid after the transition into max boost (boost DC issue).
Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2008, 05:06 PM   #4
Elite Member
iTrader: (5)
 
m2cupcar's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Atlanta
Posts: 7,242
Total Cats: 290
Default

IGN timing will also loose power up top. My Link pulled a full 10* of advance at higher rpm for AIT compensation and the torque curve looked just like that. I still think there's a lot of potential in both the top and bottom end. I expected to see more torque sooner.
m2cupcar is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2008, 05:15 PM   #5
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Quote:
Originally Posted by m2cupcar View Post
IGN timing will also loose power up top. My Link pulled a full 10* of advance at higher rpm for AIT compensation and the torque curve looked just like that. I still think there's a lot of potential in both the top and bottom end. I expected to see more torque sooner.
The dyno just wasn't right. My boost curve is just so much better on the street than the dyno, and Ben's car wasn't spooling well on the dyno either.

I have Ben's pulls on tape, so once I figure out how to hook the cam to the computer, I'll upload. Probably just a matter of finding the right drivers/software and a USB cable.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2008, 05:16 PM   #6
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by m2cupcar View Post
I expected to see more torque sooner.
For sure. I think part of that is due to my boostDC screw-up. With the right table, I saw about 1.5-2psi higher between 3-3.5k rpm.
Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2008, 05:18 PM   #7
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default

One thing to add that I hadn't thought about...I'm using a paper media air filter from a late '80s Prelude That doesn't help low end torque any!
Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2008, 10:27 PM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default

As promised, a snapshot from the MS log taken during the pull. Also, I'm throwing up a cleaned-up shot of the pull.
Attached Thumbnails
DIY small 16g at ~8.5psi-dyno_log.png  
Attached Files
File Type: pdf dyno_plot.pdf (17.3 KB, 112 views)
Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2008, 12:58 PM
nopq152
This message has been deleted by Braineack.
Old 06-27-2008, 11:21 PM   #9
!!! NOT CONFIRMED !!!
 
Join Date: Jun 2008
Location: Auburn, CA
Posts: 18
Total Cats: 0
Default

Where did you get your manifold? Did you make it? I'm planning on going with a evo 3 16g and as far as I can tell Im going to have to build my manifold. Do you have and pics of how you did it? Any "wish i would have done this this way" ? Internal or external wastegate?
David_LB is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2008, 11:45 PM   #10
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default

I bought the manifold and downpipe as a set from somebody that hadn't ended up using it; he had it made custom by Turbo Tony of GReddy downpipe fame. It's schedule 40, I believe (very thick anyway) and places the turbo real low to allow for the large, straight downpipe. Internal wastegate. If I were to do it again, I would change my intercooler setup, but I absolutely love the manifold/turbo/downpipe combo.



Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2008, 11:50 PM   #11
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default

By the way: looking back at the logs posted here, and checking my VE table...I was DAMN rich between 3000-4000rpm, you can see it in the log image posted. Looks like VE Analyzer richened up the cells at the way top, which are only averaged in maybe 25% due to the kPa increments), when I hit overboost protection while tuning my EBC. Huh. I've got some almost-out-of-range cell tuning to do by hand.
Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
In need of base map for stock 1997 brandonbkd MEGAsquirt 0 09-29-2015 12:52 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:59 PM.