1.6L boost control help? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


ECUs and Tuning Discuss Engine Management, Tuning, & Programming

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-18-2012, 01:47 AM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 10
Total Cats: 0
Default 1.6L boost control help?

Ok so i know that the link is old news but i don't have the money to upgrade yet. I have a 1992 miata with a 1.6L with an older FMII kit on it (red intercooler pipes, welded downpipe). I have recently installed a new timing belt and had the turbo rebuilt by a reputable rebuilder (for maint. since i just recently bought this car). however i am having trouble with the boost control drooping pressure by almost 2 psi specifically when it goes into closed loop it seems. here is a graph to better explain.1.6L boost control help?-droop-80-wsns.jpg
to try and figure out if i had a mechanical leak i disconnected the hose at the actuator and with a very careful right foot did a pull to my boost tgt of 180 ( not to bad huh?1.6L boost control help?-actuator-unhooked.jpg
ok so i turned up the wsns and i am all the way up to 170 (about 58% duty cyle up from about 34% before) and still look like this it got better but i don't know why it wants so much duty cyle and i haven't even fixed it yet 1.6L boost control help?-boost-droop.jpg
all of these screen shots were 200 unit samples
also the outlet on the solenoid is clear of obstructions

if anyone has seen this before even if on another ecu any feedback would help. thanks

Last edited by skyfox2003; 05-19-2012 at 01:24 AM.
skyfox2003 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 11:51 AM   #2
Newb
 
Join Date: Sep 2013
Location: Victoria BC, Canada
Posts: 4
Total Cats: 0
Default

Hi Jeremy,

Did you ever find a satisfactory solution? I'm experiencing similar behaviour with my Link, right after an intercooler upgrade. As boost approaches the target of 12 psi, WGCM goes into closed loop, WG% goes to about 55%, and then WGCM goes immediately back to open loop. Boost drops to around 8 or 9, and doesn't change after that. It's not a boost leak, as I was able to do the same thing you did (disabled the wastegate and got it up to a steady 12 psi with some careful footwork). I was beginning to suspect the bc solenoid.

Got any suggestions?

Thanks,
Bill
blupton is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2014, 08:08 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 10
Total Cats: 0
Default

Hey bill did you ever figure out your boost issue i was on a hiatus from tuning my car for a while and still have the same issue that i cant seem to resolve.
skyfox2003 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2014, 10:22 PM   #4
Newb
 
Join Date: Sep 2013
Location: Victoria BC, Canada
Posts: 4
Total Cats: 0
Default

Hey Jeremy,
There's been a lot of water under the bridge since then. I've since switched to a Megasquirt PnP, but in answer to your question, I was able to solve the boost control issues I had with the Link. After upgrading to the newest intercooler, boost control was not working correctly. Apparently, removing a couple of feet of IC piping made it necessary to go back to the manual and start from scratch. (This was FM's advice.) In the end, the following setting changes made the difference: Sensitivity went from 39 to 43, Base Pressure went from 43 to 35, and Overshoot suppression went from 35 to 0. I'm not suggesting these settings will fix your issues, but those were the numbers when we were finished the boost control instructions in the tuning guide.

I now have different boost control issues with the Megasquirt. It works just fine, but boosts more slowly than the Link because boost control goes into closed loop right from 0 psi. With the Link I was able to delay closed loop control until it was closer to the target.

Good luck with your tune.

Bill
blupton is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 10:51 AM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 10
Total Cats: 0
Default

so the megasquirt doesn't have a spool/boost assist function? i was thinking of going with a megasquirt how do you like it?
skyfox2003 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 12:00 PM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

Going into close loop at 0psi means nothing. The code should keep the valve fully closed as you're building boost until you're within its means to control the boost level. Especially if you're using the boost reference tables where the DC% should be at 100%.

Sounds like blupton just doesn't know how to tune MS ebc.
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:14 AM.