Engine problem. Helpp!!!! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Engine Performance This section is for discussion on all engine building related questions.
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-21-2010, 10:58 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 32
Total Cats: 0
Default Engine problem. Helpp!!!!

Alright. So today i took the miata to go get something and after flooring it just on first gear i stopped. Nothing seemed wrong after i got to the place about half a mile away the car starts to idle, up and down,up and down. Then after that i drove the car to this pet store, got out went to the store, came back out and started up the car. AND THIS IS WHEN IT HAPPENS!! The car started to idle and sounded like a muscle car. I went outside and white smoke was blowing out of the exhaust pipe. I then opened the hood and it looked like white smoke was burning out of the headers. Maybe something came loose and went down to the exhaust pipe? Oh and the car started bogging like it was gonna shut off and it felt like the engine didnt have any power to go forward. Head gasket maybe? I dont know but help PLEASE???!! Sorry dont know if this thread should be here but im kinda new to this.
miataliker is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2010, 11:17 PM   #2
Elite Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC
Posts: 2,322
Total Cats: 12
Default

Your car is fooked. Head gasket for sure, if not bigger problems. And how high did the car rev in 1st gear?
dustinb is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2010, 11:25 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 32
Total Cats: 0
Default

When i let it cool down. It revs like normal. But when it starts to heat up it revs up slow to about 3000rpm and then ill stop. And it smells like gas leaking somewhere when i opened up the hood.
miataliker is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2010, 11:37 PM   #4
Elite Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC
Posts: 2,322
Total Cats: 12
Default

Quote:
Originally Posted by miataliker View Post
When i let it cool down. It revs like normal. But when it starts to heat up it revs up slow to about 3000rpm and then ill stop. And it smells like gas leaking somewhere when i opened up the hood.
Is it still blowing white smoke out of the tailpipe? Have you checked your coolant in the radiator for oil?
dustinb is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 01:30 AM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 32
Total Cats: 0
Default

Wait so if theres water then its bad? Or when all the water is gone its bad?
miataliker is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 01:36 AM   #6
Elite Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC
Posts: 2,322
Total Cats: 12
Default

Well if there is water, and there's oil in it, then it's bad. If there's no water in it, then it's bad. If it's full of water, and it looks fine, then that's not bad.
dustinb is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 02:01 AM   #7
Elite Member
iTrader: (4)
 
MartinezA92's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 1,702
Total Cats: 28
Default

If you're blowing white smoke out of the exhaust, plan to spend a lot of money or put in a lot of work.
MartinezA92 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 02:20 AM   #8
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

yep headgasket minimum
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 03:36 AM   #9
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

man that stinks. perhaps open up the oil cap and look inside to see if there is anything besides oil in there. I have the feeling you'll find some coolant in there as well.

At last take pics to post them here, more eyes to double check are better than only your own.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 03:42 AM   #10
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 32
Total Cats: 0
Default

Yup. Ill sure post some pictures of it tomorow. Sorry but it was raining and didnt feel like going out and taking pictures.
miataliker is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 04:10 AM   #11
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Bristol
Posts: 442
Total Cats: 0
Default

I predict mayonnaise in the oil filler......
Duckie_uk is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2010, 12:34 PM   #12
Newb
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 8
Total Cats: 0
Default

How did you go? What was the problem?
Okibi is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 12-13-2017 10:04 PM
Buzzing from driver side of engine bay? (MS3 install) nick470 MEGAsquirt 7 06-16-2017 02:53 PM
Changing from 460cc to flow force 610cc in diypnp 90 Turbo MEGAsquirt 19 10-19-2015 04:23 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:29 AM.