Clutch Component Failure - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-27-2007, 03:51 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default Clutch Component Failure

I was just out driving the car doing some MS stuff and i stop to get gas. All has been well up to this point. Anyway, i push the clutch in, put it in gear and the car lurches forward all of a sudden. I take it out of gear and push in the clutch again. All of a sudden I have no more clutch pedal. So i open the hood up, the line didn't blow and I have plenty of fluid with no fluid leaks. So i release the parking break and put it in 1st, turn the key till it starts jumping forward, give it gas and drive it home with no clutch.
So i have no idea what really happened. The clutch itself isn't shot, it drove just fine on the way home.
Could this be a throwout bearing? A few weeks ago I adjusted the clutch pedal to take up the 1 inch of slack it had before there was any pressure. I was careful to not adjust the pedal so that the throwout bearing was preloaded or anything as I adjusted it so that there was still a bit of slack in the pedal with no positive presure when sitting still.

Do i need a new throughout bearing or should I look at my clutch slave even though it's not leaking?
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2007, 03:57 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

i would think if the TOB went you'd feel/hear it...and if it did the fork would hit the spining components and make a wonderful whirling noise...

try to adjust the play again....i remember when i first put in my ACT i tried adjust it from disenaging off the floor....it stopped being able to shift into gears, adjusted too far the other way and it slipped at speed.

any chance the rod that pushes the fork off the slave isn't lined up anymore and doesn't press the fork?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2007, 04:03 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

I'll go check now. Kind of a PITA when you can't just drive her up on ramps :(
This stuff kills me man. hahahhahha man that was a sinister laugh.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2007, 04:21 PM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

It's the clutch master cylinder.
You push the pedal down and it bleeds off, you can actually hear air bleeding out under the dash.
I got under the dash, pushed the now weak pedal with my hand to the floor and could hear it quite clearly.
Looks like i'm ordering another master.
New or used guys. New is $87 and used is $25 from a low mileage car.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2007, 04:29 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2007, 04:37 PM   #6
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Used it is then. $25 from partsgroup ain't bad.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2007, 06:31 PM   #7
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Anyone ever use the autozone Bendex $48.00 unit? They say it's new and not a reman.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2007, 08:17 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

i dont think many of us have had failed clutch masters....come to think of it, you're the first I've read of.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2007, 08:52 PM   #9
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

I would rebuild the slave too, since the hydraulic fluid's been contaminated with moisture.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2007, 12:01 AM   #10
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

You're killin me smalls. Will do.
Decided to go the rebuild route. Rebuild kits are only $15 from the local autoparts store.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2007, 02:13 AM   #11
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Think I'll build a $3 test plug and test my master before I do any rebuilds. There I go spending my Wendy's budget on the car again.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2007, 09:50 PM   #12
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Rebuilt the master cylinder, bled the line. Boy my clutch feels good now. I guess it has been affecting my drivability a bit. I think it was the rear seal that failed.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2007, 11:55 PM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

sweet now finish that MS tune
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2007, 12:15 AM   #14
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Yeah i get the clutch fixed and take it for a drive. Go inside to get the laptop to work on the tune and warmup enrichment and whatnot. Come to find the laptop frozen with parallels running. I reboot and now I can't load windows for the life of me. I leave the house for a night, someone uses my laptop, freezes my sheet and now I'm screwed in the laptop department till i get another copy of windows. Should have that tonight though. Never ends for me it appears.
cjernigan is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 59 Today 09:00 PM
ACT race clutch and AASCO 7lb. aluminum flywheel graexodus Miata parts for sale/trade 5 10-26-2015 02:48 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:58 PM.