Tach fix w/ 1.6L + Standalone + COPS - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-23-2009, 09:01 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fort Myers, FL
Posts: 2,791
Total Cats: 129
Default Tach fix w/ 1.6L + Standalone + COPS

I'm already bent over, ready for the raping I'm about to get for posting this. I know it's been covered somewhere, I just can't seem to find it.

I installed COPS on my '90 miata w/ a MS-PNP, now my tach doesn't work. I've read that there is an issue that needs to be fixed in this situation but in my hours of searching I can't seem to find anything more than, "Put a resister in your diagnostics box." If anyone could shed some light on what needs to be done, or could post a link to the explanation/thread I would greatly appreciate it.
pdexta is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 09:09 PM   #2
Miotta FTW!
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,293
Total Cats: 26
Default

Did you hollow out the 1.6 ignitor to use for a plug and play? If so... you just need to run a resistor between the 12v and the tach signal (i think?)

Check the COP thread and look for the fix for mine. Or check what I'm fairly sure was an updated 1.6l install format/chart that Braineack made.
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 09:10 PM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,847
Total Cats: 1,788
Default

put a 1K resistor in your diagnostics box, specifically across B+ and IG-. It's in the Coil-On-Plug write-up, in the USEFUL SAVED POSTS section.

Quote:
1K resistor (Standalone ECU installs only - jump IG- to B+ in the diagnostics box if you have no tach in your gauge cluster)
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2009, 12:02 AM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fort Myers, FL
Posts: 2,791
Total Cats: 129
Default

Thanks for the help guys. I got it working tonight.
pdexta is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sold fail wagon Miata parts for sale/trade 2 09-07-2015 09:51 PM
Upgrading to Coil on Plugs (all years) COP writeup Braineack Useful Saved Posts 44 11-29-2014 03:05 AM
Anyone in Colorado have a working COP harness? Chris Swearingen MEGAsquirt 7 02-17-2010 11:08 AM
COPs for Dummies... a writeup samnavy General Miata Chat 38 02-07-2010 09:25 PM
The Most Standalone MS2 99' NB Ever (And A Couple Questions) patsmx5 MEGAsquirt 14 08-07-2008 07:20 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:47 AM.