Unreasonably difficult idle problem, help needed - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-17-2016, 11:29 AM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Cedar Rapids
Posts: 673
Total Cats: 29
Default Unreasonably difficult idle problem, help needed

I have been fighting this crap so hard I am about to part out the car, so I must ask for help from the masses.

Ever since I finished building my intake manifold, I have been fighting with a strange high idle issue. My car starts fine and idles normally until the car is driven or something is done to activate any idle up such as power steering movement or ac activation. Once driven or the steering is turned, the idle shoots up to 2k rpm, you can hear the idle valve abruptly open. When this happens, it sounds like a vacuum leak hissing. The car will continue idling high, even if you switch it off and restart a few times. Here's the weird part, if you briefly unplug the idle valve, but plug it back in before the engine dies, t settles to a normal 800 rpm idle until you upset it again.

I have replaced the coolant tenp sensor, idle valve, ecu, iat, maf, both engine harnesses going all the way back to the ecu, crank and cam sensors, coils, plugs and wires and have replaced both intake manifold gaskets. This is going on with the factory vics manifold in place. Also of note, it got worse after trying to install and run a defective ms2 I bought from a deadbeat seller on here.

I'm pretty much at the end of my rope in solving this. Any insight will be helpful.

The car is a 2000 nb.

Last edited by vteckiller2000; 03-17-2016 at 11:40 AM.
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2016, 11:43 AM   #2
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,186
Total Cats: 2,583
Default

sounds like iacv is getting stuck. I woulda expected it to be resolve with replacement
18psi is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2016, 11:47 AM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Cedar Rapids
Posts: 673
Total Cats: 29
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
sounds like iacv is getting stuck. I woulda expected it to be resolve with replacement
So would I. The one I replaced it with was an oem mazda one as well. I get oem parts through my second job so all the replacement parts are oe.
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2016, 01:19 PM   #4
Elite Member
 
DNMakinson's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Seneca, SC
Posts: 2,701
Total Cats: 269
Default

TPS or TPS connector (likely TPS as you replaced the harness).

Spec Miata Community: 99 with sudden throttle cut out and looping RPM

Can a ODBII reader display TPS signal, I wonder.
DNMakinson is online now   Reply With Quote
Old 03-17-2016, 01:30 PM   #5
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Cedar Rapids
Posts: 673
Total Cats: 29
Default

Quote:
Originally Posted by DNMakinson View Post
TPS or TPS connector (likely TPS as you replaced the harness).

Spec Miata Community: 99 with sudden throttle cut out and looping RPM

Can a ODBII reader display TPS signal, I wonder.
I read the values and tested the TPS when the megasquirt was hooked up, and it returned good values with both ecus.
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2016, 02:20 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 105
Total Cats: 8
Default

What exactly do you mean by "building my intake manifold"? That might have something to do with it
kero is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2016, 02:37 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Cedar Rapids
Posts: 673
Total Cats: 29
Default

Quote:
Originally Posted by kero View Post
What exactly do you mean by "building my intake manifold"? That might have something to do with it
An unrelated project, I fabricated an intake manifold using my car to jig and test it on the dyno. These issues with idle, as stated, are using the factory intake manifold.
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2016, 04:10 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 105
Total Cats: 8
Default

Are you sure you don't have a vaccum leak?
kero is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2016, 04:27 PM   #9
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Cedar Rapids
Posts: 673
Total Cats: 29
Default

Quote:
Originally Posted by kero View Post
Are you sure you don't have a vaccum leak?
Positive. I installed new OE intake manifold gaskets, resealed the throttle body gasket and replaced all the specers, gaskets and crush rings on the injectors. All the intake bolts were torqued to at least factory spec. Vacuum nubs and hoses are also all accounted for. PCV is in good shape and the hose to it and the booster are new.

You can hear the idle valve open and stay open too far when this happens. Something is triggering it, but I am at a loss as to what. I also adjusted the idle to 800 rpm with the TEN pin grounded.
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2016, 12:52 AM   #10
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,186
Total Cats: 2,583
Default

just shooting out ideas, what about ground to the tb?
18psi is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2016, 01:04 AM   #11
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Cedar Rapids
Posts: 673
Total Cats: 29
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
just shooting out ideas, what about ground to the tb?
I cleaned that and the ground to intake bracket and also moved them around to see if the valve cover bolt was a better ground location.

I changed the idle valve again today, and I'm cautiously optimistic. What rpm do/did your cars idle at when rolling (>10mph) but in neutral when on stock ecu?
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2016, 01:13 AM   #12
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,186
Total Cats: 2,583
Default

not much higher than stat idle, if at all
18psi is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2016, 03:46 AM   #13
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 105
Total Cats: 8
Default

Which coolant temp sensor did you replace btw?

If ECU sees low temp it brings it into warmup/fast idle.
kero is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2016, 10:29 AM   #14
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Cedar Rapids
Posts: 673
Total Cats: 29
Default

Quote:
Originally Posted by kero View Post
Which coolant temp sensor did you replace btw?

If ECU sees low temp it brings it into warmup/fast idle.
NB only has one clt sensor.
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2016, 12:47 PM   #15
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Cedar Rapids
Posts: 673
Total Cats: 29
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
not much higher than stat idle, if at all
Car is idling at 1200-1300 rpm not while rolling. After stopping id drops to 800-900 rpm. Idle bypass screw is all the way in.
vteckiller2000 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NB2 VVT engine part out: 30k miles, lots of parts 18psi Miata parts for sale/trade 51 05-09-2016 10:55 AM
My car sounds like a metronome Bear.ube Suspension, Brakes, Drivetrain 14 03-22-2016 12:08 PM
Intake manifold piping issue! AnotherDamnMiata DIY Turbo Discussion 10 03-18-2016 10:45 AM
Idle issues with new MS3 install jko MEGAsquirt 2 03-15-2016 03:05 PM
Turbo Miata rough start, poor idle and weak acceleration Ruined_miata General Miata Chat 6 03-13-2016 10:33 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:00 PM.