Whats that sound? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Insert BS here A place to discuss anything you want

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 09-25-2007, 10:53 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Lexington, SC
Posts: 2,084
Total Cats: 0
Default Whats that sound?

Is it knock or clicking valves? ( i think knock)

http://www.youtube.com/watch?v=qhjL5...elated&search=
mazda/nissan is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2007, 11:16 PM   #2
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

It doesn't help that he was idling at 500 RPM and less. That is definitely not lifter/valve noise. The whole damn motor is shaking, i've seen cars do that when it doesn't have enough timing in idle and it's running too rich.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2007, 11:18 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Lexington, SC
Posts: 2,084
Total Cats: 0
Default

my motor shakes, but its only when the rpm's fluctuate due to intake leaks
mazda/nissan is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2007, 11:20 PM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Lexington, SC
Posts: 2,084
Total Cats: 0
Default

well this one sounds like a party clicker

http://youtube.com/watch?v=Q7iuOHe0u...elated&search=

ps
i think this guy and his camera are :gay:
mazda/nissan is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2007, 11:31 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

its running on 3 clyinders.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2007, 01:25 AM   #6
Senior Member
iTrader: (1)
 
miataspeed1point6's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Detroit
Posts: 1,235
Total Cats: 0
Default

Sounds like my KA24DE did just before it broke a rod at 237,XXX. I really hated that car.
miataspeed1point6 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2007, 02:24 AM   #7
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,793
Total Cats: 247
Default

That's not a tap or a knock. It sounds like it's running on 3 cylinders to me. I would pull all the sparkplugs and have a look at them. Make sure all 4 cylinders are getting fuel/spark. Run a compression test and leakdosn test. That sounds like a stuck valve to me. My friends nissan hardbody has a sticky exhaust valve and using marvel mystery oil will make it run smoothly for about 3K miles, then it sticks again. Add more mystery oil and it goes away.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2007, 09:27 AM   #8
Elite Member
iTrader: (2)
 
Newbsauce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: NoVA
Posts: 2,304
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
its running on 3 clyinders.
Yep... the shaking and noise is very familiar. Thats running on 3 cyls. Definitely NOT valve noise.. valves sound like a very light tick.
Newbsauce is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2007, 10:07 AM   #9
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Lexington, SC
Posts: 2,084
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
its running on 3 clyinders.
ruh-roh
then maybe my inline 4 is really an inline 3, i need to take it apart this christmas
mazda/nissan is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2007, 01:28 PM   #10
Elite Member
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

my ka24de did the same thing, probably an injector. pull one injector plug off at a time and see which one doesn't make a difference. Mine must have had a bad connection because taking them on and off suddenly went back to normal
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2007, 01:34 PM   #11
Elite Member
iTrader: (5)
 
akaryrye's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Central California
Posts: 2,526
Total Cats: 0
Default

long screwdriver but up against your ear does the same thing, just put the end against each injector to listen for the ticking. Then pull each wire out a bit to see if you hear the ignition system working.
akaryrye is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2007, 02:33 PM   #12
I'm Miserable!
iTrader: (5)
 
bryantaylor's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: jacksonville, fl
Posts: 1,720
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by mazda/nissan View Post
well this one sounds like a party clicker

http://youtube.com/watch?v=Q7iuOHe0u...elated&search=

ps
i think this guy and his camera are :gay:
thats a timing belt tensioner on that motor
bryantaylor is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Buzzing from driver side of engine bay? (MS3 install) nick470 MEGAsquirt 7 06-16-2017 02:53 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
"Chimney Ethanol" E100 MiataGarage Engine Performance 5 09-30-2015 12:04 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Twin Walbros, one pump louder than the other patsmx5 General Miata Chat 6 09-25-2015 02:47 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:09 AM.