Cant connect to MS - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-14-2010, 07:15 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Evansville, Indiana
Posts: 314
Total Cats: 0
Default Cant connect to MS

So, my built MSII wont connect to my computer. i'm using the usb-->serial adapter recommended by DIY, and i downloaded the drivers off their site.


what else do i need to do?
DrewLGT is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 07:24 PM   #2
Senior Member
iTrader: (14)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tinley Park, IL
Posts: 1,488
Total Cats: 0
Default

Are you using the correct com port?
lordrigamus is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 07:29 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Evansville, Indiana
Posts: 314
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by lordrigamus View Post
Are you using the correct com port?
yes i am

but i overlooked the part about the MSII baud rate being 115200. i've been trying at 9600. hopefully that will fix the problem. unfortunatly i wont be able to try until tomorrow.
DrewLGT is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 08:28 PM   #4
Senior Member
iTrader: (14)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tinley Park, IL
Posts: 1,488
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by DrewLGT View Post
yes i am

but i overlooked the part about the MSII baud rate being 115200. i've been trying at 9600. hopefully that will fix the problem. unfortunatly i wont be able to try until tomorrow.
That just might do it. MS 2 likes a faster baud rate like a fat kid likes cake.
lordrigamus is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 09:53 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Evansville, Indiana
Posts: 314
Total Cats: 0
Default

so i was able to connect to the MS after i used the correct baud rate. however, when it does connect i get an error message about "firmware signature mismatch".

i tried to follow the tunerstudio instructions on the turbomiata wiki, but when i hit the detect firmware button in the new project box, TS crashes everytime....

then i decided to just download the firmware, i assume it's one of these:
http://www.msextra.com/doc/ms2extra/files/alpha/

but which one?




halp?
DrewLGT is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 09:59 PM   #6
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Nobody can answer that for you, except maybe the guy who built the ECU, and that's only if he remembers. You're the guy looking at the screen, so this is going to fall on you. You have two options:
  1. ask the MegaSquirt what firmware has been loaded and then download the same definition from the internet and point your TunerStudio project to it
  2. Download a firmware definition of your choice, flash it to your MegaSquirt, and then point your TunerStudio project to it
The application requires MS2/Extra firmware. I generally recommend 2.1.0 for MS2 noobs, unless you have a DIYPNP (go with the newest 3.0.3 for DIYPNP).
Ben is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 10:09 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Evansville, Indiana
Posts: 314
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
Nobody can answer that for you, except maybe the guy who built the ECU, and that's only if he remembers. You're the guy looking at the screen, so this is going to fall on you. You have two options:

ask the MegaSquirt what firmware has been loaded and then download the same definition from the internet and point your TunerStudio project to it
when i get the error message about the firmware mismatch, it tells me the firmware # for the project and the controller (?? i'm not looking at it right now but i think thats right.) i want to download the firmware for the project (i assume this is the FW thats currently on the MS) and tell TS to use that???


is that right?

i didnt see any on that list that looked right. if memory serves it was 2.1.1a


Quote:
Download a firmware definition of your choice, flash it to your MegaSquirt, and then point your TunerStudio project to it

The application requires MS2/Extra firmware. I generally recommend 2.1.0 for MS2 noobs, unless you have a DIYPNP (go with the newest 3.0.3 for DIYPNP).
can i flash the MS without REALLY connecting to it? all i can get is the error about the firmware mismatch



i apologize for being such a total worthless
DrewLGT is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 11:53 PM   #8
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tennessee
Posts: 58
Total Cats: 0
Default

I had the same problem with mine till i updated the firmware to 3.03

you can get the batch file and stuff here to update it

http://msextra.com/doc/ms2extra/files/alpha/
hbrew is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 12-13-2017 10:04 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
WTB Bellhousing Bolts patsmx5 WTB 1 10-01-2015 10:43 AM
Bizarre connection issue? nick470 MEGAsquirt 1 09-30-2015 11:32 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:39 AM.