Cold Start Crank, with video! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-11-2011, 01:47 PM   #1
Slowest Progress Ever
Thread Starter
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,806
Total Cats: 183
Default Cold Start Crank, with video!

Here's my video of my car sitting in the garage, cold. I datalogged the crank / startup. When it cranks, it cranks for a bit, then it sounds like it wants to catch. I just keep on the key and a second or 2 later it'll start right up. Please give me some opinions, I'm not sure if it's getting too much fuel, or not enough.
warm.msl
Cold Start Crank, with video!-crank.jpg

thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 01:49 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

so what you are saying is you need to tweak your tune?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 01:51 PM   #3
Slowest Progress Ever
Thread Starter
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,806
Total Cats: 183
Default

I'm just saying, it starts up decent. I just feel it can be cleaned up. Notice how it cranks and kicks like it wants to start, but then it takes another second to actually fire up? I want to work that out.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 01:53 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

so work it out?

adjust the values up in the map at that particular CLT value. stop once it starts better.


congrats, you've just worked it out.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 02:29 PM   #5
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

Why isn't your AFR reading in tunerstudio?

I noticed a big difference in starting when I adjusted the cranking dwell for my Cops. Down to 5ms, I think. You may want to check the cranking dwell settings for your coils. Cranking rpm might also play a role.
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 02:36 PM   #6
Elite Member
iTrader: (24)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Cypress, TX
Posts: 3,778
Total Cats: 35
Default

Your starter or battery seem weak.
Bryce is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 04:06 PM   #7
I'm Miserable!
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 584
Total Cats: 0
Default

Datalog!!? Somebody said "datalog"?
sjmarcy is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:00 PM.