DIYPNP, Bit 7 and erratic Inj PW - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-21-2011, 10:27 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default DIYPNP, Bit 7 and erratic Inj PW

I have installed a diy turbo setup on my 1.6l mx5.

The car is running well and I am in the process of tuning things.

I've noticed in the logs that under a WOT run through the rpm range, the injector PW will jump up or down by approximately 1ms (say from 12.5ms to 13.5ms). The Gve remains relatively smooth which I understand is the value taken from the fuel VE table?

I have also noted that the bit7 and bit8 indicators are activated when this happens.

From researching the forums it seems that bit7 indicates MAPdot accel enrichment. I'm a bit confused though because:

1) the MAP is pretty constant
2) the Accel indicator isn't lighting (at all)
3) this is happening above 5000rpm which is my high RPM threshold

Could it be that I am incorrect in associating bit7 (and bit8?) with AE?

Is there anything else that I need to consider that could be causing the abrupt changes in PW?

my AE settings are
Low/High thresholds 2500/5000
MAPdot threshold 120
0% TPS driven
giblets is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2011, 02:34 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 411
Total Cats: 0
Default

Yes, bit 7 and 8 indicate MAP based AE (accel and decel respectively).

Have you checked gEGO?
Greg G is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2011, 02:52 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

doh, just noticed that I was viewing TPSdot in my log not MAPdot, under WOT the MAPdot looks like a saw.

The MAP trace looks relatively steady, but MAPdot is reading +/-200. There's one section where MAP is an almost constant 160kPa +/-1 and the MAPdot trace is reading ~+160-200 constantly

I'll try experimenting with the AE and noise filtering settings.

Ego correction is disabled, was planning to look at this once I'm happier with everything else.
giblets is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2011, 08:32 AM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,887
Total Cats: 1,792
Default

where is the MAP line for the MS sourced?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 06-22-2011, 06:44 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

I tee'd off the FPR line along with my boost gauge.

Thing is, if the high threshold for AE is 5000rpm, then as I understand it, AE should be having zero effect over 5000rpm meaning the jumps in PW must be caused by something else?
giblets is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:02 PM.