DIYPNP will not connect - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-15-2009, 06:55 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default DIYPNP will not connect

Just finished my diypnp today and i cant get it to connect with i megatune. i have tried it in the car and out of the car i don't know what could be the reason it will not connect. my netbook is running windows XP and i have tried reinstalling the drivers for the serial to usb adapter nothing seams to work.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 07:20 PM   #2
Elite Member
iTrader: (3)
 
AbeFM's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San Diego, CA
Posts: 3,048
Total Cats: 8
Default

Try a real USB serial port. Yours probably sucks. MS-II is more sensitive.
AbeFM is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 07:29 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

im using the one from DIYAUTOTUNE
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 07:38 PM   #4
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Have any problems flashing firmware?
Try Tunerstudio? You should not be using megatune anyway.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 08:08 PM   #5
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,107
Total Cats: 518
Default

Mine seems to be sensitive to the order in which I plug it in and turn it on. The computer needs to be unlocked, then it needs to be plugged in, then I open TS, then I turn on the MS. It sometimes takes a couple attempts to get the "test connection" button to say "success!"
curly is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 08:08 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

what do i flash it with????
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 08:09 PM   #7
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,107
Total Cats: 518
Default

Easytherm. That definitely needs to be done first, if it wasn't done at DIYautotune.
curly is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 08:25 PM   #8
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

You need to read and follow the directions. You will find info on installing firmware here:
DIYPNP Main Board Assembly - DIYAutoTune.com
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2009, 09:01 PM   #9
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

thanks ben i got her working will let you know if the car runs once i load and set everything
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 09:49 AM   #10
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

OK. I have a pretty safe turbo tune that a few people have asked me to send out. I can send it to you as well. Only use the fuel and spark tables it as a guide. A lot of my other settings will not be appropriate for you.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 10:21 AM   #11
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Quote:
Originally Posted by curly View Post
Easytherm. That definitely needs to be done first, if it wasn't done at DIYautotune.
While the MSPNP uses MS1, the DIYPNP is MS2 based and does not use EasyTherm. The DIYPNP does not have firmware loaded, so this must be done when you build it. You should use MS2/Extra 2.1.1 or higher.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 11:32 AM   #12
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
OK. I have a pretty safe turbo tune that a few people have asked me to send out. I can send it to you as well. Only use the fuel and spark tables it as a guide. A lot of my other settings will not be appropriate for you.
Fantastic, would you mind sending that to me. I've been waiting for you to get the car tuned up. I've been tuning mine pretty successfully. I love how easy tunerstudio makes this process. I'm at the point where i need a driver while I adjust the fuel cells from the passenger seat.

OP: I had to get an FTID chipset usb to serial adapter. Glad you got it conncected.
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 11:37 AM   #13
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Yup, I had not forgotten.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 01:52 PM   #14
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

i flashed the diypnp hooked here up cranked with the diy base map and not a thing happen checked the wiring with the wiring shown on there site its all on the money. what could be wrong?? sorry im very new to MS
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 03:28 PM   #15
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Are you getting your tuning software to communicate with it?
Do you see RPM on the laptop?

When people say "nothing happened," sometimes a little bit of nothing happened, and sometimes a whole lot of nothing happened. I need to know how much nothing you have happening.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 03:42 PM   #16
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

I should probably keep my mouth shut since i don't have a 99 and really have no idea about this model. Did you use the right base map? I'm not sure if everything is the same between the NA and NB maps. Did you get a good flash confirmation? How many bytes were written? Fuel pump running?
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 04:33 PM   #17
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Matt Cramer View Post
Are you getting your tuning software to communicate with it?
Do you see RPM on the laptop?

When people say "nothing happened," sometimes a little bit of nothing happened, and sometimes a whole lot of nothing happened. I need to know how much nothing you have happening.
no rpms when cranking but if i spray some starter fluid it kicks over a few times then shuts off

Quote:
Originally Posted by djp0623 View Post
I should probably keep my mouth shut since i don't have a 99 and really have no idea about this model. Did you use the right base map? I'm not sure if everything is the same between the NA and NB maps. Did you get a good flash confirmation? How many bytes were written? Fuel pump running?
didnt listen for the fuel pump can really here the stock ones but ill check that. luckly i didnt sell my aem fic so im still able to get to work. also the map i used is the one they list on there site for the 99-00 diypnp

Last edited by miatamike203; 12-16-2009 at 04:43 PM.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 04:42 PM   #18
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Mike, you're making this tough dude. Do you smell fuel? Have you checked for spark? What does the SYNC light on the bottom of the dash do when you're cranking?
What happens on the tunerstudio dash when you turn the key to ON? Do the gauges react? Do the coolant temp and air temp gauges look reasonable (within a few degrees of each other and atmosphere)? What does the MAP gauge read? What do the gauges do when you crank? Does the tach register RPM? Does the fuel PW gauge do anything? Does MAP drop and react to changes in throttle position while cranking? Did you set up your throttle position? Did you install the sequential card? If so, did you set it up for sequential?
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 06:15 PM   #19
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
Mike, you're making this tough dude. Do you smell fuel? Have you checked for spark? What does the SYNC light on the bottom of the dash do when you're cranking?
What happens on the tunerstudio dash when you turn the key to ON? Do the gauges react? Do the coolant temp and air temp gauges look reasonable (within a few degrees of each other and atmosphere)? What does the MAP gauge read? What do the gauges do when you crank? Does the tach register RPM? Does the fuel PW gauge do anything? Does MAP drop and react to changes in throttle position while cranking? Did you set up your throttle position? Did you install the sequential card? If so, did you set it up for sequential?
i dont smell any fuel, i have spark and when i use starting fluid it try's to start then shuts off. yes the gauges react when i turn the key off and on on tunerstudio, air temp looks good coolant temp looks good. the map read 105kpa and when cranking and i play with the pedal it drops, i set it up for the 4bar map pdaddy sensor yes the baro wires goes to baro in on the board. when cranking tach on the dash and in tunerstudio read nothing. the plus width gauge dose not move so sits at 0 also. all calibrations settings are done and im running batch fire injections so no.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 06:23 PM   #20
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Sounds like the MS is working. You missed a very important question. What does the SYNC light at the bottom of the dash do when cranking?
Did you check spark on both coils? Did you set the TPS? There is a TPS based flood clear that will kill fuel.
You can also use the injector test function to listen if it fires the injectors.
Ben is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 59 Yesterday 09:00 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Bizarre connection issue? nick470 MEGAsquirt 1 09-30-2015 11:32 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:29 AM.