engine flooded... - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-07-2010, 01:35 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default engine flooded...

i have this guys problem - https://www.miataturbo.net/showthrea...light=flooding

car - 1997, 460cc inj, MS1 (ms extra hi-res 10g) built by brain, turbo in basement waiting to be installed....

followed instructions per boosted miata for fresh TS install and used brain's base maps for 460s... MASSIVELY FLOODED with just key on and one bump from the starter

so then i loaded my friends map with the same MS and same year miata...scaled the req_fuel for my 460s... FLOODED (cylinders are basically full with just key on and one bump from the starter)...

i wired everything the same as my friends miata of the same year and MS... but his works and mine doesnt

be gentle, im just a noob here, but the link above shows that i need a new MS or something along the line of FAILURE... suggestions?
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 01:58 AM   #2
I'm a terrible person
iTrader: (19)
 
FRT_Fun's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Arizona
Posts: 7,293
Total Cats: 180
Default

Quote:
Originally Posted by arctct View Post
so then i loaded my friends map with the same MS and same year miata...
That would be my map.

He is a good noob and has been reading all the faqs and links I could find for him before installing the MS. Also is installing the MS pre turbo so we should all get a warm and fuzzy feeling for that as well.

I'm a noob at MS myself so I couldn't offer much help.

Maybe no spark??
FRT_Fun is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 02:08 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

hey naber... i dont think 'no spark' would really matter in this diagnostic scenario because i just bump the starter for a second and a couple of the cylinders are filled to the brim with fuel... im not cranking for more than a second. i could see if i was cranking for like 10 cycles then get locked, but this is pretty much instant flooding.

it seems to be worse when i have the key on and online with MS for a long period of time.

also, its not all of the cylinders; sometimes its 1 & 2, sometimes it 1 & 3... only happened 4 times before i went straight to the beer and front porch LOL
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 02:46 AM   #4
Senior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2009
Location: Toronto, ON
Posts: 1,479
Total Cats: 6
Default

Did you get the injectors tested and/or cleaned?

When you pull the spark plugs out and crank, fuel sprays everywhere?
dgmorr is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 09:08 AM   #5
Senior Member
iTrader: (6)
 
tyson87's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: West Palm Beach, FL
Posts: 1,023
Total Cats: 1
Default

is ur tps unplugged????
tyson87 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 09:36 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

tps is plugged in and the inj were supposedly just cleaned and tested...

how do i test all of these things without burning my coils?
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 09:53 AM   #7
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,775
Total Cats: 1,106
Default

I have a 94 with 460cc injectors. I will put up my msq file tonight when I get home so you can try it out if you want.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 09:57 AM   #8
Senior Member
iTrader: (6)
 
tyson87's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: West Palm Beach, FL
Posts: 1,023
Total Cats: 1
Default

unlpug ur tps
tyson87 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 10:25 AM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,814
Total Cats: 1,780
Default

Quote:
Originally Posted by tyson87 View Post
unlpug ur tps

Dear Tyson,

These words of advice would have been great if 1., Arctct had a 1.6L in which could suffer from this effect if he didn't read the huge red text in my installation instructions that clearly stats to unplug it if you have a 1.6L, unlike yourself and 2., he already has unplugged the connector.

Sincerely Yours,
Brain.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 10:07 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
I have a 94 with 460cc injectors. I will put up my msq file tonight when I get home so you can try it out if you want.
thanks
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 11:58 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by tyson87 View Post
unlpug ur tps
i stated i have a 1997, mang
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2010, 09:15 AM   #12
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,775
Total Cats: 1,106
Default

Quote:
Originally Posted by arctct View Post
thanks
Here is the MSQ that Jerry at DIYAutoTune made for my car back in the summer of 2008. I have been running it since then and it has served me well. Look at all the settings before you try it because I take no responsibility if it damages something.
shuiend is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 04:45 PM   #13
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

update...

just put in stock ecu, narrowband o2 and stock injectors: no start
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 04:46 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

spark plugs are moist so im guessing the FIASCO above of trying to clear my engine of 500000 oz's of fuel with no plugs in burnt my coilpack
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 04:46 PM   #15
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

im trying to get my post count up rt now so i can pm this guy about 97 coilpack for sale for 40 usd
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2010, 06:35 PM   #16
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

BUMP: replaced coilpack and car runs again with stock ecu and stock injectors... now for that megasquirt.......... eta brain? :P
arctct is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2010, 11:29 PM   #17
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fraser Valley, British Columbia
Posts: 2,502
Total Cats: 13
Default

Sounds like your injectors are stuck open.
falcon is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2010, 10:42 PM   #18
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chi
Posts: 138
Total Cats: 0
Default

what r the chances all 4 are stuck open?
arctct is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Buzzing from driver side of engine bay? (MS3 install) nick470 MEGAsquirt 7 06-16-2017 02:53 PM
Changing from 460cc to flow force 610cc in diypnp 90 Turbo MEGAsquirt 19 10-19-2015 04:23 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 11:32 AM.