Fidle spark/on-off all the time - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-24-2008, 07:08 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default Fidle spark/on-off all the time

As some of you know, I've been having trouble with my LC1 readings. Well, today I drove the car to an autocross, 1 hour away. While in the highway, I decided to turn off all the wb adjustments.
The car runs exactly the same and wb still reads 12-16 and moves up and down really fast while cruising at constant speed.
I looked at the screen and notice the FIDLE SPARK/(It says on-off-on-off) it changes all the time. What is this FIDLE SPARK?
The injector's duty cycle and pulse width go up and down up and down all the time too, this is what causes the AFR to change. Now almost sure that the problem is not related to the wideband as I said, I turned it's adjustments off.
What could the problem be? Something in the spark settings, my coils are bad? (I just put a new igniter so discard that)

Any help will be appreciated,thanks
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2008, 07:13 PM   #2
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

That's not an issue I have had to deal with because I don't have idle control on my parallel setup. Here is where you can read about the Idle Control Valves
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 12:06 AM   #3
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ventura, CA.
Posts: 220
Total Cats: 0
Default

My screen shows the same thing....all the time
MX54PLA is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 12:29 AM   #4
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Chicago
Posts: 219
Total Cats: 0
Default

mine does that all the time too from the very first time, I am not sure and have not figured out what it is. And it is not your LC1, mine is bone stock and still has this issue.
zarish is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 09:51 AM   #5
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Not really an issue - the light comes on when the IAC output is on. Since the MS pulses this on and off rapidly on a PWM setup, it's normal for the light to blink.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 09:58 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Then why do my injectors' PW and DC fluctuate up and down even at constant speed?
This is causing the AFR be up and down 12-16 and I've been spending a whole lo t of gas
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 10:39 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 1,272
Total Cats: 32
Default

Can you datalog it and post it back here?
timk is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 02:26 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,857
Total Cats: 1,788
Default

take a log of the condition. then look at idleDC. if it's on your know it's fubared something, if not, it's most likely acceleration enrichments or a bad fuel map tune.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 02:44 PM   #9
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

so, wtf is fiddle spark?

standard lc-1 questions to ask yourself:
is the lc-1 10-20:0-5v for ms?
are you using the correct V range for the gauge?
is ms configurator set up for this?

The DB gauge will sweep some, but when you get it dialed in right, it should be almost steady. Once you get it right with an instantaneous readout, you can throw a little delay in and its much easier to read.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 02:52 PM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,857
Total Cats: 1,788
Default

fidle/spark A

that output can be programed for one or the other.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 06:59 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post
so, wtf is fiddle spark?

standard lc-1 questions to ask yourself:
is the lc-1 10-20:0-5v for ms? YES
are you using the correct V range for the gauge? YES
is ms configurator set up for this? YES

The DB gauge will sweep some, but when you get it dialed in right, it should be almost steady. Once you get it right with an instantaneous readout, you can throw a little delay in and its much easier to read.
Here is my log (75mph at highway, pretty constant speed). Braineck, what do you mean by "fubared something"
Attached Files
File Type: zip 12345.zip (569.7 KB, 45 views)
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 08:54 PM   #12
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Quote:
Originally Posted by 90turboMX5 View Post
Here is my log (75mph at highway, pretty constant speed). Braineck, what do you mean by "fubared something"
fub ar = fucked up beyond repair
hustler is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 12:20 AM   #13
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

do you guys see anything strange on the log?
Braineack, do you do tuning work for people? Nobody here in Indy works with MS , just AIM tuning and he wants too much $ way to much $ to tune.
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 09:28 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Well guys, I was messing with the acc.enrichments today. I went to Acceleration Wizard and changed the MAPdot Threshold from 20 to 80 kpa/s. What a difference now the AFRs dont jump nearly as much, pretty constant numbers, still not perfect but a lot better.
Braineack was right as usual, accel enrichments... Now, I understand that by changing the MAPdot Threshold to 80kpa the acc. enrichments will take longer to take action?
One more question, even though it runs better, the enrichments seem to be "too much". When driving at 40mph in 5th I accelerate slightly and the AFR go from 15 to 12.0-11.0. What can I change to make this change?
Can you guys take a look at my settings and suggest?
Thanks
Attached Files
File Type: zip 2-18.zip (5.5 KB, 33 views)
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:48 PM.