Hard start, is this even the computer? (video inside) - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-19-2009, 12:57 AM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (24)
 
kotomile's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Monterey, CA
Posts: 7,578
Total Cats: 40
Default Hard start, is this even the computer? (video inside)



The main thing that perplexes me is that it won't remain running after start unless I crack the throttle. I expect this with no IACV, but why does it run so rough for the first several seconds? Notice the engine go from rough to smooth at 0:44 in the video, that's not me changing anything on the throttle. Once it smooths I can let go of the throttle no problem.

What is this phenomenon?

1.6, MSPNP, 460s, deleted IACV, Walbro 190.
kotomile is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2009, 10:08 AM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

tune your ASE settings. Specifically the MAP cell that you have it decaying from. I bet it's a combo of that cell value and the actual ve fuel table in that spot.



Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2009, 09:39 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (24)
 
kotomile's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Monterey, CA
Posts: 7,578
Total Cats: 40
Default

Thanks Brain, is that Tunerstudio?
kotomile is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2009, 09:42 AM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

yeah.

I'm pretty sure that's your issue, you're more than likely too rich or lean in that spot after the car starts. You probably tuned the rest of the map in that row, but you never touched those cells in the 800-1200RPM columns cause you never hit them otherwise.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2009, 10:46 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ashburn, VA
Posts: 444
Total Cats: 0
Default

Brain, thanks for last night's tuning.


Unfortunately after dinner, got pulled over on the Dulles Toll Rd. Shut off for 5 mins...then hard starting (again). My wife said it was hard to start again this morning.
saint_foo is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2009, 10:51 AM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

lol. how come every time I'm in the car it's perfect? In the morning it could simply be the cranking pulse widths if its taken long to start. might need to bump it up a few .1ms at the coolant temp.
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1991 special edition with hard top full part out JC, NJ russian Miata parts for sale/trade 6 10-08-2015 04:01 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:39 AM.