I seriously hate this fucking car - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-26-2007, 03:14 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default I seriously hate this ******* car

put my mspnp in this morning and for the life of me cannot get the ******* timing anywhere near 10 degrees, it was set at 6 before i put in the megasquirt. Now i'm out there ******* with the timing for an hour and now my tach does not work. the closest i can get the timing mark is on the other side.
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 03:16 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,896
Total Cats: 1,792
Default

your not touching the CAS and just changing the angle in megatune right?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 03:18 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

i did both
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 03:28 PM   #4
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Mach929 View Post
i did both
and you set MS to a static timing yes?
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 03:28 PM   #5
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

yeah it came programmed to 10
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 03:37 PM   #6
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Mach929 View Post
yeah it came programmed to 10
In MegaTune>Spark>spark settings

the fixed angle should be set as 10 and NOT -10 which I suspect it currently is.

-10 means it uses the spark tables, and other figure without the '-' means use that figure as the static timing.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 03:54 PM   #7
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

i will check that when my laptop is charged up, you may be right. any idea on why my tach is dead?
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 04:00 PM   #8
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Mach929 View Post
i will check that when my laptop is charged up, you may be right. any idea on why my tach is dead?
Considering that comment I now know i'm right. RTFM dude...

As for the tach, probably a fuse
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 04:12 PM   #9
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Follow the timing set procedure EXACTLY per the manual. :gay:

The motor does start and run, right?
Ben is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 04:19 PM   #10
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

yeah it runs
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 08:27 PM   #11
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

ok i fixed the timing, i was being dumb and didn't notice the "-" in front of the 10, change it to straight 10 and set my timing, idles great now. Tried to take it for a slow spin around the block, as soon as i give it even the slightest amount of gas it stumbles and almost dies. gotta sort that out.
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2007, 09:06 PM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,896
Total Cats: 1,792
Default

probably need to give it the correct REQ FUEL number for your largers injectors...
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2007, 08:34 AM   #13
Supporting Vendor
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Duluth, GA 30097
Posts: 798
Total Cats: 0
Default

Yep-- the manual covers scaling the map for different sized injectors as well. You'll need to change REQ_FUEL, but also your cranking pulsewidths and lastly your acceleration enrichments which are static PW settings and with 50% larger injectors spraying about 50% more fuel than needed when you tip in... meaning you'll fall on your face when you get into the throttle.

BTW-- I've made a couple improvements to the base map as well that I can share. Shoot me an email and I'll send it to you when I'm back in the office. I'm going to post them up for download as well...
FoundSoul is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2007, 09:10 AM   #14
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by FoundSoul View Post
Yep-- the manual covers scaling the map for different sized injectors as well. You'll need to change REQ_FUEL, but also your cranking pulsewidths and lastly your acceleration enrichments which are static PW settings and with 50% larger injectors spraying about 50% more fuel than needed when you tip in... meaning you'll fall on your face when you get into the throttle.

BTW-- I've made a couple improvements to the base map as well that I can share. Shoot me an email and I'll send it to you when I'm back in the office. I'm going to post them up for download as well...
so basically before you start hating on your car RTFM!!!
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2007, 09:15 AM   #15
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

i did read the manual, i missed one thing, i did set the reqired fuel to 8.7 which should be close enough for my 305cc supra injectors. idle is perfect, i just need to set adjust the fuel and timing tables. how much do i need to mess with cranking pw if it starts just fine?
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2007, 09:59 AM   #16
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Mach929 View Post
i did read the manual, i missed one thing, i did set the reqired fuel to 8.7 which should be close enough for my 305cc supra injectors. idle is perfect, i just need to set adjust the fuel and timing tables. how much do i need to mess with cranking pw if it starts just fine?
if it starts fine as in like stock your cranking PW is perfect, no messing
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2007, 10:32 AM   #17
Supporting Vendor
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Duluth, GA 30097
Posts: 798
Total Cats: 0
Default

Cranking PW can be somewhat tolerant to change... or it can be a pain in the butt... if it's fine at a dead cold start, and at a hot start, and 'warm starts' in between, then it's fine to leave it alone.

You probably will want to adjust AE though... that's how much extra fuel is squirted at tip-in throttle and it's pretty touchy to being way off.
FoundSoul is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2007, 01:51 PM   #18
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

im not sure what's going on with this thing, as soon as rpms go to ~2500 the thing dies and injector pulse width goes to 0.0, rpms drop
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2007, 01:56 PM   #19
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,896
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
Originally Posted by Mach929 View Post
i did read the manual, i missed one thing, i did set the reqired fuel to 8.7 which should be close enough for my 305cc supra injectors. idle is perfect, i just need to set adjust the fuel and timing tables. how much do i need to mess with cranking pw if it starts just fine?

I have a MSQ with 305s that I used, might want to steal the fuel table and some of the settings from that....not sure if that was before or after the lc-1 crapped out on me....(see settings thread)
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2007, 02:00 PM   #20
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

i tried that one, doesn't matter whose map i use, they all crap out in that rpm range and pw1 goes to 0.0
Mach929 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[CT] 1999 Mazda Miata 10th Anniversary Edition - $5800 Jike Spingleton Cars for sale/trade 3 09-20-2016 05:33 PM
MS PNP requires reading and following directions??? satisfied MEGAsquirt 141 10-06-2015 11:44 AM
Squiblez 1996 Montego blue Squiblez Build Threads 2 09-22-2015 11:17 AM
WTB parts for HPDE car Voltwings WTB 5 09-11-2015 09:23 AM
Noob from Orlando Marcdasharq Meet and Greet 2 09-11-2015 01:21 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:01 PM.