idel is ruogh, plugs are black - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-07-2008, 04:30 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Hermosa Beach, CA
Posts: 2,575
Total Cats: 11
Default idel is ruogh, plugs are black

THe plugs tell me im running very rich, and the idel is very rough, maybe I foued the plugs? Im using DIY autotunes PMP after start enrich charts, and I have 305cc injectors. What should I do to get it idleing smooth?
cardriverx is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 04:38 PM   #2
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Did you set the req fuel for your injectors? Why don't you have a wideband O2?
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 04:43 PM   #3
Elite Member
iTrader: (9)
 
Saml01's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: NYC
Posts: 5,730
Total Cats: 2
Default

well first of all did you reconfigure your REQ fuel?

edit: beaten like a red headed step child. Gotta refresh more.
Saml01 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 04:44 PM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Hermosa Beach, CA
Posts: 2,575
Total Cats: 11
Default

req fuel is set, 1600cc car, 305cc injector, 14.7 to one. I have a wideand and it says around 15 to one.. nd it wont idel well at all.
cardriverx is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 04:46 PM   #5
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

You need to add fuel in your fuel map in the idle cells. Tune it so your wideband reads closer to 14:1.

Change your plugs.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 04:53 PM   #6
Elite Member
iTrader: (9)
 
Saml01's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: NYC
Posts: 5,730
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by cardriverx View Post
req fuel is set, 1600cc car, 305cc injector, 14.7 to one. I have a wideand and it says around 15 to one.. nd it wont idel well at all.
If you are using the PNP map you should have used 13.1 for your AFR in REQ Fuel. Thats what DIYAutotune uses for their map.
Saml01 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 04:57 PM   #7
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,867
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by Saml01 View Post
If you are using the PNP map you should have used 13.1 for your AFR in REQ Fuel. Thats what DIYAutotune uses for their map.

+1
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 06:08 PM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Hermosa Beach, CA
Posts: 2,575
Total Cats: 11
Default

ok, I loaded in the whole DIY autotunes Megatunes settings, and set the req fuel like you said. It still runs like ****, barley idles, if at all. the plugs got black again quick, and smell of gas. The oil looks fine, everything looks fine. im at a loss of what to do..
cardriverx is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 06:32 PM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,867
Total Cats: 1,790
Default

remove fuel from the ve table.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 06:50 PM   #10
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Hermosa Beach, CA
Posts: 2,575
Total Cats: 11
Default

well I drained the oil.. and when it was all in a bucket it def smelled of gas. I must be running so rich that it is fuel washing the cylinders.. ****. hell at this point I might only be ruinning on a cylinder... i dunno. Im totally lost.. and panicing.
cardriverx is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 07:33 PM   #11
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Hermosa Beach, CA
Posts: 2,575
Total Cats: 11
Default

oh thank you god! I plugged the stock computer and AFM in and it runs like a charm.. oh man I was scared I blew the engine.. OK so its definitly something in MS.. what should I check?
cardriverx is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 07:45 PM   #12
Elite Member
iTrader: (24)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Sherman Oaks, CA
Posts: 4,481
Total Cats: 3
Default

looks like you need to give it less fuel. try running tuning your req fuel until it idles smoothly and then retune your ve map. try starting with 11.5-12 in req fuel and go from there. change values by .3 in either direction and see what it likes better
UrbanSoot is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 10:28 PM   #13
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

req fuel is 13.1 on the 9093 diy mspnp.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 11:07 PM   #14
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

You should be using a PCpro if you can't handle removing fuel from your fuel table. Then again, you would still be dealing with cylinder wash with the PC if Tom tuned it anyway.

Did you figure out how to remove fuel from your VE table yet?
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 11:21 PM   #15
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Hermosa Beach, CA
Posts: 2,575
Total Cats: 11
Default

Quote:
Originally Posted by cjernigan View Post
You should be using a PCpro if you can't handle removing fuel from your fuel table. Then again, you would still be dealing with cylinder wash with the PC if Tom tuned it anyway.

Did you figure out how to remove fuel from your VE table yet?
yes I do...
For some reason it seems like takeing fuel from the points around idle dont make a diffrence.. maybe I have to take out more? I took about 7 to 10 away from DIY autotunes map...
cardriverx is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 11:27 PM   #16
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Your signature says you have 460cc injectors and your post said 305cc, which is it?

I find that 1 point of VE will change my A/Fs around .3 AFR on stock injectors, that amount of change will increase with the size of the injectors.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2008, 08:05 PM   #17
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Hermosa Beach, CA
Posts: 2,575
Total Cats: 11
Default

I just got the 460cc injectors, imma put them on tommorow.

Would anyone be willing to share their settings for 460cc injectors? Atleast that should get me in the ballpark.
cardriverx is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2008, 09:10 PM   #18
Senior Member
iTrader: (14)
 
brgracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ambler, PA
Posts: 1,275
Total Cats: 1
Default

If changing your fuel has not done much, I'd also check your timing with the MS installed since it's a new install to make sure that when MS thinks it's 10 BTDC, the engine markings say the same.
brgracer is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2008, 09:13 PM   #19
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,867
Total Cats: 1,790
Default

i guess i could send you my last msq. 460cc 13psi and t3. should get you close.

its on my laptop....will post laterz.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-08-2008, 09:15 PM   #20
Elite Member
iTrader: (21)
 
paul's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 2,957
Total Cats: 2
Default

and are you burning the changes to the MS?
paul is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 Yesterday 10:04 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:17 PM.