MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo
Sponsored by:
Sponsored by:

Lack of power in boost / under load

 
Old 12-31-2018, 01:15 PM
  #1  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Location: Deerfield Beach
Posts: 28
Total Cats: 2
Default Lack of power in boost / under load

Hey guys, I'm trying to diagnose an issue I recently started having with my NB2.

Recently, the car has been feeling a little sluggish and not accelerating under load like it used to. I tried doing a couple pulls and the car would sound like it's hitting the rev limiter for a few seconds before it would finally accelerate forward. I've attached a log of me doing a second gear pull to demonstrate this. I think spark is being cut but I'm not sure why.

The car was tuned over a year ago and I haven't had any problems like this before. No parts have been changed recently.

Parts:
NB2
T28 turbo
flow force 640cc injectors
ms3pro pnp
stock fuel pump
whatever plugs FM included in their no electronics kit

Let me know what other info I can provide to help figure this out.
Attached Files
File Type: msq
powersquirt.msq (275.5 KB, 10 views)
File Type: msl
2018-12-31_12.04.35.msl (773.0 KB, 7 views)
eiton is offline  
Old 12-31-2018, 02:01 PM
  #2  
Junior Member
 
Mudflap's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Louisville, Co
Posts: 293
Total Cats: 72
Default

You've got launch control stepping in. Turn all that off and try again. You can see that the "status 2 and Status 3" fields are changing. This is what tells you what the ms is trying to do.
Mudflap is offline  
Old 12-31-2018, 03:00 PM
  #3  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Location: Deerfield Beach
Posts: 28
Total Cats: 2
Default

Thanks! TIL about the status things in the log.

I reloaded my original tune file just to be extra sure nothing fucky was happening and turned off launch control. That seemed to largely fix my issue. One odd thing that happened though was after shifting to third gear and continuing to go WOT the battery light came on temporarily on the dash. Roughly 11.5s and 29.5s in the log. So now I've got something new to look into.
Attached Files
File Type: msl
2018-12-31_14.32.48.msl (2.30 MB, 5 views)
eiton is offline  
Old 12-31-2018, 03:17 PM
  #4  
Junior Member
 
Mudflap's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Louisville, Co
Posts: 293
Total Cats: 72
Default

You are triggering wide open throttle mode on your alternator control. This shuts off the alternator when you are WOT. But the lost 2-3hp is nothing when you've got boost. You've got it set to 101%, which is generally off, but you need to re-calibrate your TPS so you don't trigger that WOT alternator shut off.
Mudflap is offline  
Old 12-31-2018, 03:20 PM
  #5  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Location: Deerfield Beach
Posts: 28
Total Cats: 2
Default

Awesome, thank you so much! I was just looking up prices on new alternators.
eiton is offline  
Old 12-31-2018, 04:29 PM
  #6  
Design Engineer
iTrader: (1)
 
DNMakinson's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Seneca, SC
Posts: 3,512
Total Cats: 468
Default

Originally Posted by eiton View Post
Hey guys, I'm trying to diagnose an issue I recently started having with my NB2.

Recently, the car has been feeling a little sluggish and not accelerating under load like it used to. I tried doing a couple pulls and the car would sound like it's hitting the rev limiter for a few seconds before it would finally accelerate forward. I've attached a log of me doing a second gear pull to demonstrate this. I think spark is being cut but I'm not sure why.

The car was tuned over a year ago and I haven't had any problems like this before. No parts have been changed recently.

Parts:
NB2
T28 turbo
flow force 640cc injectors
ms3pro pnp
stock fuel pump
whatever plugs FM included in their no electronics kit

Let me know what other info I can provide to help figure this out.
Poscat for good info in first post about issue.
DNMakinson is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
bigwhiteyeti
General Miata Chat
9
11-11-2016 02:08 PM
aristo-crat
Engine Performance
16
01-25-2013 02:39 PM
braaat
MEGAsquirt
20
08-31-2011 03:47 PM
ctxspy
MEGAsquirt
15
03-21-2009 04:21 PM
IcantDo55
General Miata Chat
11
03-13-2008 01:29 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Lack of power in boost / under load


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.