Mac and MS2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-19-2010, 09:47 PM   #1
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,780
Total Cats: 1,107
Default Mac and MS2

I have a macbook that I am using bootcamp to run windows xp on. When I have a MS1 hooked up to my car the Mac works fine to connect to the MS1 and tune. It works with both TunerStudio and Megatune. When I switch to MS2 all of a sudden I have syncing issues and cannot load the correct project or firmware issues in TunerStudio. Does anyone have any clue why simply switching to MS2 from MS1 would give me these problems?

Using Braineacks dell and his usb-serial adapter I can communicate with the MS2 fine.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2010, 09:54 PM   #2
Senior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,057
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
I have a macbook that I am using bootcamp to run windows xp on. When I have a MS1 hooked up to my car the Mac works fine to connect to the MS1 and tune. It works with both TunerStudio and Megatune. When I switch to MS2 all of a sudden I have syncing issues and cannot load the correct project or firmware issues in TunerStudio. Does anyone have any clue why simply switching to MS2 from MS1 would give me these problems?

Using Braineacks dell and his usb-serial adapter I can communicate with the MS2 fine.
I used to use a macbook with TunerStudio to tune my car as well. I never really tried using MSII on the windows side, but if you didn't know, TunerSTudio also works on a Mac because of its Java programming code.

My best recommendation is to try to use TS on the mac side, and see where it takes you.

The second option is try to tinker with the windows side, like reinstall TS and make new projects.

If that doesn't work for either options, try looking for a really cheap netbook. I use an eeePC 1005HA just for tuning, an im sure you can pick up a lower model with similar specs for less than $250.
Marc D is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2010, 12:39 AM   #3
Newb
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 35
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
Does anyone have any clue why simply switching to MS2 from MS1 would give me these problems?
MS1: 9600 baud
MS2: 115200 baud
jbelanger is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2010, 02:07 AM   #4
Senior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,057
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by jbelanger View Post
MS1: 9600 baud
MS2: 115200 baud
^^^ and that
Marc D is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2010, 07:11 AM   #5
mkturbo.com
Thread Starter
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 13,780
Total Cats: 1,107
Default

Quote:
Originally Posted by Marc D View Post
I used to use a macbook with TunerStudio to tune my car as well. I never really tried using MSII on the windows side, but if you didn't know, TunerSTudio also works on a Mac because of its Java programming code.

My best recommendation is to try to use TS on the mac side, and see where it takes you.

The second option is try to tinker with the windows side, like reinstall TS and make new projects.

If that doesn't work for either options, try looking for a really cheap netbook. I use an eeePC 1005HA just for tuning, an im sure you can pick up a lower model with similar specs for less than $250.
Which serial-usb adapter are you using in OSX? The one I have I have never gotten the drivers to work correctly.


Quote:
Originally Posted by jbelanger View Post
MS1: 9600 baud
MS2: 115200 baud
I am almost positive that I switched that in the serial settings. I will check again this afternoon though.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2010, 11:36 AM   #6
Newb
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 35
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
I am almost positive that I switched that in the serial settings. I will check again this afternoon though.
What I meant is that the faster speed may easily be a cause for more comm problems and that is a significant difference between MS1 and MS2. You have changed the settings if you communicated with your MS2.
jbelanger is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2010, 12:25 PM   #7
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,793
Default

I flashed it on my pc with no issues. then after trying to talk to it with his MAC it pretty much corrupted the firmware. it would constantly alter the loaded map, and it would simply not flash any firmware with his mac.

Yesterday, I brought over a brand new ms2 chip and loaded it with the latest firmware, we made sure he had the same project folder i created on his mac. Once he opened TS it gave a mismatch firmware error. said I had "MSII Extra Rel 3.03r" loaded but it found "MSII Extra ReL 3.03r" when i clicked ignore it didnt like it, and wouldn't connect.

hooking up my pc there was no issues, we set the base timing and drove around and tuned a little.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2010, 01:55 PM   #8
Senior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,057
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by shuiend View Post
Which serial-usb adapter are you using in OSX? The one I have I have never gotten the drivers to work correctly.




I am almost positive that I switched that in the serial settings. I will check again this afternoon though.

I am using an old Keyspan Serial Adapter. It works great on mac and PC.
Marc D is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
First gen (white) megasquirt pnp 90-93 Miata firmware reflash Johnny Tater MSPNP 1 09-27-2015 01:38 AM
mslabs MS2 - Idle control issue ndragun MEGAsquirt 0 09-20-2015 11:28 PM
snow leopard UrbanSoot Insert BS here 12 08-28-2009 07:53 PM
Fs: Ms2 Cpu. neogenesis2004 Miata parts for sale/trade 1 10-26-2007 11:43 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:02 AM.