MS PNP 2 Miata backfires but wont start... - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-18-2013, 03:10 PM   #21
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

the picture you posted was a 94-97 MAF connector, not a 90-93 AFM connector...

that was reading fine, and wasn't the issue. it's all in fuel tuning right now.



do what i said, half the req_fuel value in there right now and just see what happens.



and again: is this a DIYPNP or a MSPNP2?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:11 PM   #22
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

All this megasquirt frustration and not being able to find any answers has me fed up to the point where I'm either A. Gonna part this car out..... Or B trade my megasquirt for someone's vortech fmu setup and
Call it a day.
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:13 PM   #23
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
the picture you posted was a 94-97 MAF connector, not a 90-93 AFM connector...

that was reading fine, and wasn't the issue. it's all in fuel tuning right now.



do what i said, half the req_fuel value in there right now and just see what happens.
I did that still doesn't start. Is there anyway you can look at the link for my tune file that I posted and go over it?
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:17 PM   #24
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

i did, and i didnt see anything that stood out.


i also asked things about your vtps and specific megasquirt...
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:24 PM   #25
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
i did, and i didnt see anything that stood out.


i also asked things about your vtps and specific megasquirt...
My specific megasquirt is DIY pnp v2 and my tps is a e30 tps of some sort..... I calibrated it and all.
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:27 PM   #26
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

I just don't understand what could be going wrong here if the stock ecu has the ability to fire right up and idle but the megasquirt can't do that with all the settings set correctly from DIY auto tune.... Something here is wrong..... I'll go over my timing again! Then I'll pull and test each wire for spark using test mode... And I'll do the same with injectors..... And if all is good then in out of ideas here guys...
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:30 PM   #27
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Morrison, CO
Posts: 473
Total Cats: 46
Default

It's probably your timing, adjust it in MS or by hand. Trial and error. Megasquirts should come with replacement starter motors lol
vitamin j is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:34 PM   #28
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

it could be anything. it's happened to all of us.

who built the MS?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:35 PM   #29
Elite Member
iTrader: (8)
 
bahurd's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ohio
Posts: 2,132
Total Cats: 145
Default

Quote:
Originally Posted by slammedkouki View Post
I just don't understand what could be going wrong here if the stock ecu has the ability to fire right up and idle
Did you post a short vid of your car on facebook on 11/15 trying to idle with the stock ECU?
bahurd is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:39 PM   #30
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by bahurd View Post
Did you post a short vid of your car on facebook on 11/15 trying to idle with the stock ECU?
YEPP THATS ME
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:40 PM   #31
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
it could be anything. it's happened to all of us.

who built the MS?
Tadd bailey... Member on here REDTURBOMIATA
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:41 PM   #32
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by vitamin j View Post
It's probably your timing, adjust it in MS or by hand. Trial and error. Megasquirts should come with replacement starter motors lol
AGREED on Starter motors LOL. But I have a timing light on her and shes perfect STOCK timing!
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 03:49 PM   #33
Elite Member
iTrader: (8)
 
bahurd's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ohio
Posts: 2,132
Total Cats: 145
Default

Quote:
Originally Posted by slammedkouki View Post
YEPP THATS ME
Your car barely could idle and REALLY rich. Not what I'd call 'idles on the stock ecu".

Like Brain says, you gotta get your fuel inline before it'll start. Maybe you should reload the base tune and ONLY screw with the req_fuel.
bahurd is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 04:00 PM   #34
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by bahurd View Post
Your car barely could idle and REALLY rich. Not what I'd call 'idles on the stock ecu".

Like Brain says, you gotta get your fuel inline before it'll start. Maybe you should reload the base tune and ONLY screw with the req_fuel.
well what did you think it was gonna act like on a stock ecu with 440cc injectors, and a full turbo kit, with no maf, and a ait sensor.....
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 04:12 PM   #35
Elite Member
iTrader: (8)
 
bahurd's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ohio
Posts: 2,132
Total Cats: 145
Default

Quote:
Originally Posted by slammedkouki View Post
well what did you think it was gonna act like on a stock ecu with 440cc injectors, and a full turbo kit, with no maf, and a ait sensor.....
Well... good luck to you then!
bahurd is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 05:14 PM   #36
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by bahurd View Post
Well... good luck to you then!
not trying to be a dick im just extremely frustrated
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 11:55 PM   #37
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

timing was a tooth off when i just checked..... **** hopefully after i fix this she will stay running.
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2013, 12:01 AM   #38
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Morrison, CO
Posts: 473
Total Cats: 46
Default

Quote:
Originally Posted by slammedkouki View Post
AGREED on Starter motors LOL. But I have a timing light on her and shes perfect STOCK timing!
I meant ignition timing. Change your trigger angle in MS or adjust the CAS. No wait, read the manual.
vitamin j is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2013, 12:13 AM   #39
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

We put the engine in time last time and didnt turn it over a few times to make sure the slack didnt change the engine timing.... We just assumed it was right.... it was off a tooth when we just checked. With that said is this where It has to be at this bottom pulley? WITH EVERYTHING LINED UP IN THE TRIANGLE UPSTAIRS and downstairs....

Attached Thumbnails
MS PNP 2 Miata backfires but wont start...-pulley_zpsc46e7801.jpg  

Last edited by slammedkouki; 11-19-2013 at 12:27 AM.
slammedkouki is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2013, 12:14 AM   #40
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 41
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by vitamin j View Post
I meant ignition timing. Change your trigger angle in MS or adjust the CAS. No wait, read the manual.
I knew what you meant but we thought we should check overall timing belt timing... thats where a big problem was...
slammedkouki is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
VR6 to Miata Swap ScrapinMX5 Meet and Greet 8 09-28-2015 02:04 PM
Koni 1150 Coilover Kit drumman83 Suspension, Brakes, Drivetrain 2 09-25-2015 08:03 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:34 PM.