MSPNP Running. USB and Sertial port problems. What do you use. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-04-2008, 12:58 AM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default MSPNP Running. USB and Sertial port problems. What do you use.

I got my MSPNP 90-93 going! It started right up.
Went out and bought a $30. serial to usb adapter! ??????Why do they give us that crap! They should of at least had that on the ebay site. And had a proper option.

Anyway, I go out and buy a $100 timming light. I wanted the nice digital one. I am all excited to use all the new toys and the adapter doesn't work with Vista!

I have no problems with vista until now. I am unhappy that this thing does not want to just plug up and work with a modern computer. Why doesn't MS update the port? No one uses serial ports anymore.
I could of set the timming and installed my injectors tonight.

Anyone have VISTA. And what do you use?
I should of put this in the MS section. I couldn't delete it.
Toddcod is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 01:17 AM   #2
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

I don't use Vista but I use the Radioshack adapter. The Belkin adapter is garbage so stay away from that one.
I know Savington uses the one that diyautotune sells and he has vista so it must work fine and its affordable. I think you can get them at Fry's even.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 02:04 AM   #3
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,315
Total Cats: 1,913
Default

Quote:
Originally Posted by Toddcod
Anyway, I go out and buy a $100 timming light. I wanted the nice digital one. I am all excited to use all the new toys and the adapter doesn't work with Vista!
First time I read through that I was trying to figure out why you'd want to plug your timming [sic] light into your laptop...

Although my tuning tablet runs Win2k, this is the adapter that I use, and I understand that others have had good luck with it as well: http://www.iogear.com/product/GUC232A/

Anyhow, congrats on bringing yet another Megasquirt into the world.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 08:18 AM   #4
I haz no trubo
iTrader: (2)
 
Oscar's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Bolton, UK
Posts: 3,020
Total Cats: 114
Default

I'm running an usb to serial on vista too, never had a problem though. $40 for the adapter I think it was..
Oscar is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 10:08 AM   #5
Elite Member
iTrader: (21)
 
paul's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 2,957
Total Cats: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Toddcod View Post
I got my MSPNP 90-93 going! It started right up.
Went out and bought a $30. serial to usb adapter! ??????Why do they give us that crap! They should of at least had that on the ebay site. And had a proper option.

Anyway, I go out and buy a $100 timming light. I wanted the nice digital one. I am all excited to use all the new toys and the adapter doesn't work with Vista!

I have no problems with vista until now. I am unhappy that this thing does not want to just plug up and work with a modern computer. Why doesn't MS update the port? No one uses serial ports anymore.
I could of set the timming and installed my injectors tonight.

Anyone have VISTA. And what do you use?
I should of put this in the MS section. I couldn't delete it.
The word is "have" not "of". You're welcome.
paul is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 02:16 PM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

no problems with the radio shack and belkin adapters with vista. install the drivers properly.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 02:34 PM   #7
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Florida
Posts: 70
Total Cats: 0
Default

Hey thar,

I have an Dell Inspiron 1521, running Windows Vista Home Edition, and I just went to Best Buy and bought the Serial to USB adapter that they had there. $30 and it worked great, no problems at all.

-meaty
deadmeat is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 03:35 PM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default

Thanks,

Im going to try to re-install it yet again. And if it doesn't work, I'm going to read the sticky and check the speed.
Otherwise, I am going to borrow my brothers laptop. He needs a battery. Yea, I'll have a extension cord out the patio to the car. LOL.
Toddcod is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 05:22 PM   #9
Junior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Panama City, FL.
Posts: 336
Total Cats: 0
Default

i use radioshack's adapter without ever having any problems
01TurboMiata is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 05:30 PM   #10
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default Had to get rough with the Radio shack guy.

I took the cable back to radio shack. That punk said I DONT TAKE RETURNS ON ELECTRICAL!! And flopped his hands like for me to leave and Im his punk.
I put both hands on the table and leaned into him and sternly replied. WELL THEN YOU SHOULD OF SOLD ME THE RIGHT PART! CAUSE I ASKED YOU WHICH ONE I NEEDED! AND THAT IS THE ONE YOU GAVE ME!

He changed his tone and exchanged it. I was being extra nice too. Why people mistake friendliness for weakness I will never know.

The other guy was cool. He was new. I hope that ***** doesn't give him a hard time for selling me the wronge thing. The package said win 98 and newer. But when they looked it up it was discontinued, and they had a newer cable for vista.
There was no way for the new guy to know that.
The ***** told me that it would of worked, but it had to be downloaded to an XP computer and transfered to an flash drive and transfered over. That sounds like crap to me. I asked what is the difference of htat and the disk?
He said I don't know.

Last edited by Toddcod; 05-04-2008 at 05:44 PM.
Toddcod is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 08:13 PM   #11
I haz no trubo
iTrader: (2)
 
Oscar's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Bolton, UK
Posts: 3,020
Total Cats: 114
Default

of =! have
Oscar is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 08:26 PM   #12
Senior Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Sep 2006
Location: San Diego
Posts: 606
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Oscar View Post
of =! have
=! != !=
jasonrobo02 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 10:57 PM   #13
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Florida
Posts: 70
Total Cats: 0
Default

I'm surprised that guy gave you a problem.

I used to actually return one of their cig. lighter to 12v accessory plugs on a regular basis, they'd just grab a new one off the shelf, take my old broken one, and no questions asked, I just leave with new cord.

And don't worry about the extension cord out the door, I did that once, and then I said "**** it" and got a laptop just for the car.

Good luck, sir.

-meaty
deadmeat is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2008, 11:54 PM   #14
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default

Grammar Grammar.

Sorry to get your panties in a wad. Mabe I can mail out some Midol. Or should it be vagisil? Cause I smell pussies

Flame guard on.

I'm in Texas. We may have a different slang. But we make up for it in beer and larger genitals.

Last edited by Toddcod; 05-05-2008 at 12:08 AM.
Toddcod is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2008, 02:01 PM   #15
Senior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Tampa
Posts: 780
Total Cats: 0
Default

So is it working now?

I got the adapter from DIY. On the initial install on my laptop, running Vista, didn't recognize it, and I asked it to search online for the driver software. It did that, and it has worked ever since, well, Friday.
96rdstr is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2008, 02:22 PM   #16
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Mar 2007
Location: NYC
Posts: 1,997
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Toddcod View Post
I'm in Texas. We may have a different slang. But we make up for it in beer and larger genitals.
Having Corona and women with wide vaginas does not make you win.
johndoe is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2008, 01:13 AM   #17
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default

Yea, it is working great. I only had to change the timing adjustment to 58.
Everything was going great until this afternoon. At 5700 RPM it acted like the key was shut off. And when the RPM fell it picked up like everything was alright.
I need to attach the laptop and monitor it again. I drove yesterday and everything was on the dot. Idle droop was present some. But it isn't that bad.
Toddcod is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2008, 10:13 AM   #18
Senior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Tampa
Posts: 780
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Toddcod View Post
Yea, it is working great. I only had to change the timing adjustment to 58.
Everything was going great until this afternoon. At 5700 RPM it acted like the key was shut off. And when the RPM fell it picked up like everything was alright.
I need to attach the laptop and monitor it again. I drove yesterday and everything was on the dot. Idle droop was present some. But it isn't that bad.
Cool. Sounds like you need to adjust your overrun just a tad. Since you changed the timing, it may be a good idea to recheck your TPD dashpot and your overrun settings. I don't know if they go hand in hand, but they follow the timing set up.
96rdstr is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2008, 10:16 AM   #19
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default

Cool, I'll check that tonight.
Toddcod is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Another Cast Manifold Corky Bell Prefabbed Turbo Kits 18 11-22-2016 10:01 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
Bizarre connection issue? nick470 MEGAsquirt 1 09-30-2015 11:32 PM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM
mm0105 TABLE SWITCHING WIRING? slomiata MEGAsquirt 2 09-15-2015 01:54 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:18 AM.