my diypnp mainboard is now assembled - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-10-2011, 09:31 AM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default my diypnp mainboard is now assembled

but i have a few more questions
i have a 1990 1.6 manual all stock

according to step 3 on here http://www.diyautotune.com/diypnp/do..._assembly.html
do i need to jumper anything or not?

and then on this page
http://www.diyautotune.com/diypnp/ap...3-16b6-mt.html
in the notes section where they are talking about the tps
what does SIG mean? i dont see SIG anywhere on the board
is sig short for tps signal? so where it says sig should i just think tps?

i have got a complete 1995 1.8 drive in my garage
while i have the 1.6 in the car now
will the 1.8's vaiable tps fit the 1.6 throttle body?

and i do plan on deleting the afm
i got the gm open element iat sensor
now on the sensor calibration section on the last page i linked
it says "Now you'll do the same for the IAT. Select 'Intake Temperature Sensor' at the top in the drop down box. (NOTE - If you are removing your MAF/AFM as a part of the DIYPNP installation process, do not recalibrate your IAT Sensor now)"
but then later it doesnt say to calibrate it??
when do i do that?

and then in the I/O circuts section
do i just run a jumper from 1Q to 1J? and then remove resistor r14?

and then in misc jumpers it has a couple of things listed then i couple of X's so i guess i do nothing right?

well thats about it for my newb questions
thanks for reading
any input is really appreciated

jared
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 09:31 AM   #2
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

oh and i had a bag of resistors that included r10-r13 included
but i cant find any of those on the main board
do they exist?

and for inj1 and inj2 they say to hook up to 4U and 4V
and there are four connections on the main board for each inj
im guessing it doesnt matter which of the four holes i choose?

thanks again
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 01:59 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 56
Total Cats: 0
Default

Answered questions on m.net, lol.
shifty35 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 02:23 PM   #4
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

one more quick question
i am in the middle of soldering it right now
do i take the tps signal from the harness board straight to ground or do i take it to the tps on the mainboard then jump that to the ground
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 02:24 PM   #5
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

actually where is the tps part on the harness connector board? what is it that i take to ground?
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 03:28 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

do i jumper from the tps on the mainboard straight to the ground via resistor or do i have to connect it from the harness adapter somewhere


and the pull ups
for example do i jumper the opto+ via on the mainboard via resistor directly to 12v on the mainboard?
_____
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 03:30 PM   #7
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

whats?!

Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 03:39 PM   #8
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

cool pic
you have stuff in the proto area that i dont
im guessing some optional mods to the board

unfortunately this pic doesnt answer my questions in post number six (the post just before yours)
those are the only things i have left to do

thanks for the pic though
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 03:40 PM   #9
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

oh ok i see
in your pic that has answered my pullups question

now i just need to know the answer to my tps question

thanks a million
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 04:00 PM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

your tps signal comes from tps...
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 04:09 PM   #11
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

if only i knew where at on the harness connector board that was.

and then after i figure that out then what?
i just take the tps signal straight from the harness connector board via resistor to ground on the main board?

i dont see how that gives the ecu the signal but then im obviously no genius
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 05:13 PM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by http://www.diyautotune.com/diypnp/apps/n76/usdm-mazda-miata-9093-16b6-mt.html
* Jump SIG to 4L for variable TPS retrofit ONLY!

*** Jump VREF to 1N for variable TPS ONLY!
jump TPS to 4L. Jump VREF to 1N. the end.

match those wires on your oem tps connector to the appropriate ones on your vTPS.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 05:19 PM   #13
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

but i dont have variable tps
im using the oem 1.6 tps
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 05:22 PM   #14
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

call me stupid but im still confused, and i JUST finished the rest of the project
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 05:27 PM   #15
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

then you just put a 1K resistor between 4L and any of the grounds. 4D is what I use most the time and i do it on the row closet to the white 76 pin connector.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 05:32 PM   #16
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

ok so i eithor ground 4d or 4l via resistor
doesnt really matter which? they are both for the tps?

and now in this manner the ecu is not getting a tps signal?
so do i calibrate it or not?

or are those calibration directions on diypnp.com the directions fr the oem tps?

thanks
i really do appreciate your input
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 05:38 PM   #17
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

no. listen.

jump 4L with a 1K resistor to a ground.


4D is one.


there is NO TPS input on a 90-93 manual transmission.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 05:39 PM   #18
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

ohhhhh ok i get it. 4l is the tps
4d is a signal ground

thank you very much
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 09:42 PM   #19
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 639
Total Cats: 2
Default

i have been searching and searching and i aint got a clue as to how to get this thing going.

i have downloaded and installed megatune and tuner studio
but i dont have a clue what to do

all i know is that i think i have to flash it with firmware first
then load my base maps
i dont have a clue as to how to do either
jared8783 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2011, 09:54 PM   #20
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:21 AM.