My timing is about 7 degrees more retarded than what the map says and idle is high. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-09-2012, 02:50 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sacramento CA
Posts: 102
Total Cats: 0
Default My timing is about 7 degrees more retarded than what the map says and idle is high.

I've been working on my 1.8 with an Enhanced MS2.

My timing is about 7 degrees retarded than what the map says in TunerStudio. If the map says it should be 14 degrees at idle, the gauge in TunerStudio and my timing light say 7. If timing should be 20 degrees higher up in the RPM range TunerStudio says 13.

If I go into trigger wizard, it says I should read 7 degrees with my light. It does. If I set timing to a fixed 10 degrees and no table, my light will read 10 degrees.

Also, my idle is about 1200 RPMs and I've bottomed out the idle adjustment screw. Yes, the throttle cable is slack. Could this be in the ISV somewhere?

Any ideas? Tips? Places to start?
Mysticle31 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 02:57 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,868
Total Cats: 1,790
Default

did you ever do your trigger angle adjustment when you first installed?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 03:02 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sacramento CA
Posts: 102
Total Cats: 0
Default

Yeah. As I recall, when I went into trigger angle window it was reading off of what my timing light read. I had to set the trigger offset angle at 3 in order to make it read the same.

It will read the same if I 1) Set it to fixed timing. 2) go into the trigger wizard. Even then the trigger wizard will say 7 degrees when the map says 14.
Mysticle31 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 05:49 PM   #4
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 377
Total Cats: 0
Default

I don't know your familiarity with the timing marks and adjustment in the software, so I will assume you did it correctly.

I would look to see if you have any of the settings to retard timing set to 7*. If you are retarding 7* everywhere it makes sense that you have set up a condition that is always being met and timing is being pulled.
3rdCarMX5 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 06:50 PM   #5
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Look at your MAT-spark retard window.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 07:31 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Sacramento CA
Posts: 102
Total Cats: 0
Default

Ah! Thats it. That makes sense now. I need to disable this thing for my smog check. He is going to check the idle timing and it needs to read 10 degrees.

Any tips for the high idle?
Mysticle31 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
Someone help me with AE ihiryu MEGAsquirt 33 10-08-2015 05:56 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:20 PM.