Ok, I'm stuck. - Page 3 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-29-2009, 06:33 PM   #41
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Go file open, select an MSQ and it will ask you if you want to burn it to the ECU or not.Click yes

You will love the Megasquirt once you get over this hump. You just got off to a lumpy start.
poobs is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2009, 06:53 PM   #42
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

I think you mean in MegaTune?

file/MSQ info/ window pops up 1-7 maps/close is the only option.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 04:53 PM   #43
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by poobs View Post
Go file open, select an MSQ and it will ask you if you want to burn it to the ECU or not.Click yes

You will love the Megasquirt once you get over this hump. You just got off to a lumpy start.


There are no msq's there to be selected it looks empty. :( Now what?
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 05:59 PM   #44
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Any of the options to burn to the MS have a bunch of warnings and will not burn to the MS.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 07:06 PM   #45
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Your motor runs - right ? So there has to be an MSQ somewhere !!!

I don't understand what is going on with your stuff... could they be saved in another folder ?
poobs is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 07:08 PM   #46
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by Cookie Monster View Post
Can someone give me or tell me where I can download a base tune. I've seen some MSQ's I don't now what that stands for, I assume they are base tunes. But they are completely different from what I need. I also do not know how to apply them anyways.
:(

I need this car running right! It's my only car and I need it for work. Now I'm wishing I had just bought a rising rate FPR instead of a stupid MS. What's worse is no shop in town will touch it because they're all afraid to work on it because it has a MS in it. :(

Ok, this leads me to think that you don't have an MSQ or file to load.
Did you try the DIY web site ?
Did your MS come with a CD ?
poobs is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 08:41 PM   #47
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by poobs View Post
Your motor runs - right ? So there has to be an MSQ somewhere !!!

I don't understand what is going on with your stuff... could they be saved in another folder ?

No not running on the MS yet the MS is only wired to power untill I can get over the software BS. I need to drive this car everyday so I can't afford to have this MS BS breaking down on me.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 08:54 PM   #48
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by poobs View Post
Ok, this leads me to think that you don't have an MSQ or file to load.
Did you try the DIY web site ?
Did your MS come with a CD ?
I didn't see any downloads for a MSQ or basemap on their site.

No my MS did not come with a CD.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 10:23 PM   #49
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Do a search in this forum for MSQ. If you find one you need to make sure it is compatible with your ECU etc.
poobs is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 01:36 AM   #50
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

I found a couple. But it will not burn them. It says there are 12 or 7 warnings written into the audit file log. Whatever that is..... Then if I try to burn them it says cannot connect to controller. :(

Last edited by Cookie Monster; 12-06-2009 at 01:49 PM.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 12:07 PM   #51
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

You need to call or email DIY or find a local buddy Megasquirt expert. I've no clue what is going on with your stuff
poobs is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 12:48 PM   #52
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Everyone has it all wrong. MS stands for MEGASHIT!

I already emailed DIYautotune..... No reply yet but it's not monday yet either. I should've bought an AEM EMS or something.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 12:53 PM   #53
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

or Must not be Stupid to use it?

I think your very first and foremost issue is simply trying to figure out what com port your tuning cable resides on.

Errors when loading a MSQ file doesnt mean much, it could mean that your configurator is setup for kPa and the map is set for PSI, or another WB, or simple setting changes.


You need to start over from the beginning, your earlier post #21 suggests you have no firmware loaded.

And you'll never be able to load/connect if you cant figure out what com port you are using.

You also didn't get HR_10g loaded.


your next plan of action needs to be right clicking on My Computer, selecting Manage, selecting device manager, open the com ports section, and see what com port your cable is on. then post that here. If you cannot do that, you'll never get it. if you downloaded the mspnp installer, you can even go to Programs, Megasquirt, Port Checker, and see what ports it says are in use.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 01:45 PM   #54
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
or Must not be Stupid to use it?

I think your very first and foremost issue is simply trying to figure out what com port your tuning cable resides on.

Errors when loading a MSQ file doesnt mean much, it could mean that your configurator is setup for kPa and the map is set for PSI, or another WB, or simple setting changes.


You need to start over from the beginning, your earlier post #21 suggests you have no firmware loaded.

And you'll never be able to load/connect if you cant figure out what com port you are using.

You also didn't get HR_10g loaded.


your next plan of action needs to be right clicking on My Computer, selecting Manage, selecting device manager, open the com ports section, and see what com port your cable is on. then post that here. If you cannot do that, you'll never get it. if you downloaded the mspnp installer, you can even go to Programs, Megasquirt, Port Checker, and see what ports it says are in use.


1. Comport 3, everything is set for comport 3 no problems there anymore.

2. Firmware is loaded.

3. HR_10g is loaded.


"Errors when loading a MSQ file doesnt mean much, it could mean that your configurator is setup for kPa and the map is set for PSI, or another WB, or simple setting changes."



Everything looks Ok but I don't know what else I should be looking for.


If it says it has 14 warnings I close that little window then it will popup 14 more times untill it finally goes away. But it never says what's wrong.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 02:16 PM   #55
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,107
Total Cats: 518
Default

Are you sure you're connected? That sounds like the what happens when I try to burn an MSQ from my desktop to my car and MS that's out in the driveway. It doesn't say "page 1-13 could not connect to controller"?
curly is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 02:56 PM   #56
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Have patience. You'll get there.
Don't be shy about calling DIY they have great customer support.

if you have specifc questions email it to them.
poobs is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 03:08 PM   #57
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Wouldn't it be easier and much more reliable to use a Apexi SAFC neo? I could just use an extra MAF from my nissan or pull a map sensor off a honda to use with it. Everyone in Phoenix can tune with those things. I'm now considering selling this Megasquirt btw.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 03:50 PM   #58
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Belgium
Posts: 939
Total Cats: 59
Default

yes it would.
WestfieldMX5 is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 08:10 PM   #59
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 774
Total Cats: -5
Default

Quote:
Originally Posted by Cookie Monster View Post
Wouldn't it be easier and much more reliable to use a Apexi SAFC neo? I could just use an extra MAF from my nissan or pull a map sensor off a honda to use with it. Everyone in Phoenix can tune with those things. I'm now considering selling this Megasquirt btw.
It may be easier for you just because you are having trouble if you don't factor in the additional cost.

Did you contact DIY Auto tune for help with your issues or are you just relying on this forum?
poobs is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 09:17 PM   #60
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by poobs View Post
It may be easier for you just because you are having trouble if you don't factor in the additional cost.

Did you contact DIY Auto tune for help with your issues or are you just relying on this forum?


I've been using this forum for almost all of the megasquirt info. It is the only place I have found that I can find out how to set it up for my car.

I will find out what they say tomorrow I hope.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Mazzder MX FIVE Build ysleem Build Threads 137 12-04-2017 07:12 AM
Annoying little leaks AlwaysBroken Engine Performance 5 09-06-2015 01:53 AM
Replaced Injectors then Motor doesn't crank byunique Engine Performance 17 08-14-2014 12:42 AM
Built engine wont turn when gearbox gets tightened up NiklasFalk Engine Performance 2 05-19-2014 11:27 AM
trouble setting base timing DIYPNP wkndracr MEGAsquirt 3 02-24-2014 09:27 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:40 AM.