Turbo but no boost - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MSPNP MSPNP specific Megasquirt related discussion.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-23-2016, 03:50 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Location: Bay Area
Posts: 66
Total Cats: 0
Default Turbo but no boost

I just turbo'ed my 1996 Miata unfortunately its not going into boost. Things I have done so far: changed spark plugs, spark plug wires, doubled check the timing, and checked for boost/vacuum leaks and checked the over boost protection. It drives but sputters and doesn't go into boost. Any help would be appreciated. Attached is my msq and log file.

Car mods: Begi manifold and down pipe, Garrett gt2560(flyin miata), Grams 550cc injectors, flyin miata intercooler/piping, MSPNP2, innovate wideband mtx, currently open downpipe.
Attached Files
File Type: msq 6-22.msq (84.9 KB, 34 views)
File Type: msl 6-22.msl (773.5 KB, 20 views)
L4nthonyl is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 07:58 AM   #2
Elite Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Staunton, Va
Posts: 1,735
Total Cats: 120
Default

1. Does the car idle?
2. What map are you running?
3. Did you tune the map at all, or just load it and run it?

Can't look at the msq until tonight.

Last edited by ryansmoneypit; 06-23-2016 at 09:25 AM.
ryansmoneypit is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 08:08 AM   #3
Boost Czar

iTrader: (60)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 70,456
Total Cats: 1,426
Default

does the turbo have a compressor blade?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 12:58 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Location: Bay Area
Posts: 66
Total Cats: 0
Default

I used the map that was provided with the mspnp2 adjusted the timing, reset Req.fuel for the 550cc injectors, and yes the compressor has a blade. Ran it a bit with auto tune function.
L4nthonyl is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 01:17 PM   #5
Elite Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Staunton, Va
Posts: 1,735
Total Cats: 120
Default

How did you set the timing?
Your exact process.

The base map is good enough to get it running, not boost. Not even running good, it just gets the car started, more or less. Boost now ? You can't do that. You will ruin your engine. You need to get the car running well, without boost first. Especially if you have never tuned before. Tie the wastegate open. Set over boost protection to 110 kpa. Cut spark and fuel.
ryansmoneypit is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 02:58 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Location: Bay Area
Posts: 66
Total Cats: 0
Default

I followed the guide from megasquirtpnp.com to set the timing. This is the second turbo Miata project I worked on. For the first project I did the same thing set timing, adjust req.fuel, run autotune lightly until it's stable enough to drive to a shop to get car tuned. Car idles fine right now.
L4nthonyl is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 03:01 PM   #7
Elite Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Staunton, Va
Posts: 1,735
Total Cats: 120
Default

Drive it more on autotune ? Sputtering sounds like a poor tune. Especially if it idles fine.
ryansmoneypit is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 04:23 PM   #8
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 12,415
Total Cats: 780
Default

I think it is less of a MS problem and more of the boost leak or something along those lines. Unless you have overboost set extremely low the MS won't stop you from making boost even if you have bad fuel settings.
shuiend is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 04:32 PM   #9
Elite Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Staunton, Va
Posts: 1,735
Total Cats: 120
Default

Your right, but he hasn't said weather or not it even runs well, when less than 100kpa.
ryansmoneypit is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 05:18 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Location: Bay Area
Posts: 66
Total Cats: 0
Default

The car runs well initially it was running rich. When I slowly start to add load and when it should go into boost it slightly sputters and sometimes sputters hard but overall light sputter and doesn't go into boost. I checked for boost leak and I don't see any major signs of boost leak.
L4nthonyl is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 05:35 PM   #11
Elite Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Staunton, Va
Posts: 1,735
Total Cats: 120
Default

Sounds like the tune just needs work. Wire the wastegate open and tune until it runs well. If it sputters under 100 kpa, it sure as hell won't build boost very good, if at all.

What does "runs well initially " mean? Wire open the gate. Tune for 100 kpa an below.

Sputtering could be a number of things. Take the turbo out of the equation.
ryansmoneypit is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 05:47 PM   #12
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Farmington Hills, MI
Posts: 628
Total Cats: 45
Default

How did you check for boost leaks?
acedeuce802 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 06:00 PM   #13
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Location: Bay Area
Posts: 66
Total Cats: 0
Default

Ops I means runs well under light load. I'm using flyin Miata intercooler so there aren't too any points of failure but at each point of potential leak I listen to hear if there's any hissing and spray a bit of soapy water to see if it bubbles.
L4nthonyl is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 06:05 PM   #14
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,445
Total Cats: 2,038
Default

you pressurized the system?
what are the afr's when it stutters?
18psi is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 06:17 PM   #15
Elite Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Feb 2013
Location: Staunton, Va
Posts: 1,735
Total Cats: 120
Default

Need a log. Rpm, kpa, tps. Among other things.
ryansmoneypit is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 06:58 PM   #16
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,445
Total Cats: 2,038
Default

if that log is how the car is running, you need to actually TUNE THE CAR
i dont even know where to begin
18psi is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2016, 09:40 PM   #17
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2013
Location: Bay Area
Posts: 66
Total Cats: 0
Default

Andrew from trackspeed helped me trouble shoot the issue and found a huge exhaust leak at the exhaust manifold. I'm taking out the manifold to get it machined because it is warped and will keep y'all posted with results. Cheers!
L4nthonyl is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2016, 11:56 AM   #18
Elite Member
 
Chiburbian's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Gilberts, IL
Posts: 1,964
Total Cats: 108
Default

Quote:
Originally Posted by L4nthonyl View Post
Andrew from trackspeed helped me trouble shoot the issue and found a huge exhaust leak at the exhaust manifold. I'm taking out the manifold to get it machined because it is warped and will keep y'all posted with results. Cheers!
Smart people: Will that effect the AFR readings he was getting? I'm trying to visualize it.
Chiburbian is online now   Reply With Quote
Old 07-15-2016, 12:58 PM   #19
Junior Member
 
mmmjesse's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 365
Total Cats: 33
Default

how the hell did you miss a huge exhaust leak that was big enough to prevent it from going into boost??
mmmjesse is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2016, 08:09 PM   #20
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 13,526
Total Cats: 878
Default

Quote:
Originally Posted by Chiburbian View Post
Smart people: Will that effect the AFR readings he was getting? I'm trying to visualize it.
Very much so, yes.
Savington is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wiring in Wideband o2 to megasquirt PNP Pro for Mazdaspeed Miata Shinjitago MSPNP 18 09-17-2016 04:07 AM
Miata Turbo Shuts Off faviles5566 DIY Turbo Discussion 37 04-11-2016 07:11 PM
Double check my ms3x build p0staldude MEGAsquirt 5 03-31-2016 02:03 PM
Wideband JakeLS01 WTB 1 03-31-2016 10:23 AM
mtx-l problem Forrest95M ECUs and Tuning 5 03-25-2016 01:21 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 05:24 PM.