4500 rpm limiter - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


ECUs and Tuning Discuss Engine Management, Tuning, & Programming

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 07-21-2011, 05:11 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default 4500 rpm limiter

So I went for a drive today and I go to floor the car and as sson as the needle passes 4k it hits some sorta limiter. It only does this if the throttle is 100% also will do this when I'm stopped in neutral and clutch in or out. Won't do it with part throttle, with part throttle I can rev to the red line.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 05:12 PM   #2
Elite Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Seattle, Wa
Posts: 1,780
Total Cats: 30
Default

How old are your plugs? What does the gap look like?

What about your fuel system? Is the filter relatively new? What does the LC1 say?

I'm betting its the plugs though.
Jeff_Ciesielski is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 05:24 PM   #3
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,186
Total Cats: 2,582
Default

assuming you checked your WHOLE msq and made sure there really isn't any limiter set for that rpm range, I'm going to guess its your wb connection to the ms being dead or off causing it to freak out. Happened to me with the adaptronic. Log your afr
18psi is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 05:58 PM   #4
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

I'm running the link standalone for the 90-93. I checked every thing and it's like a rev limiter not bad plugs or wb acting up. I checked them both before I posted.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 06:35 PM   #5
Elite Member
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

This is out there because I don't know Link. Does the link have a knock sensor retard? Adaptronic would do that for me as there is a large false knock right around 4500 rpm at WOT and it would dump in timing. It fell on it's face. When not WOT the false knock wasn't there and it wouldn't do it and pass right through that RPM range.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2011, 06:41 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: MONROE CT
Posts: 1,100
Total Cats: 2
Default

I don't believe i have a knock sensor from what i could see. I need a dam MS2 so i can junk this link.
miatamike203 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 01:06 AM   #7
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 35
Total Cats: -4
Default

Mine is doing this same thing. Mspnp 2. I know this is an old thread but did anyone solve this? Its acting like it has a rev limiter at 4k. But only if it is at wot. If I raise the throttle back it continues to accelerate like normal.
saverok is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 11:37 AM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

TUNE YOUR ECUs TO SOLVE THE PROBLEM
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 11:41 AM   #9
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 35
Total Cats: -4
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
TUNE YOUR ECUs TO SOLVE THE PROBLEM
sounds like a solid solution....except this just started last week. nothing has been changed on the tuning.
saverok is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 11:56 AM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

please, dont post a datalog of the problem or your current tune. by all freaking means.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 12:02 PM   #11
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 35
Total Cats: -4
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
please, dont post a datalog of the problem or your current tune. by all freaking means.
wow douche much.... My question was seeing whether his issue has been solved. Since he has already posted his information I'm trying to find out the end result of this issue. Since there are several people that have had the EXACT same issue and not a single one of them have posted if it was resolved, the solution, or if they said f' it and set it on fire.
saverok is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 12:33 PM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

quit yapping and post your tune and the datalog of the issue so i can hold your hand and fix your tuning issue.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 12:37 PM   #13
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 35
Total Cats: -4
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
quit yapping and post your tune and the datalog of the issue so i can hold your hand and fix your tuning issue.
Yes sir, as soon as I get off work this evening I'll throw that up.
saverok is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 12:42 PM   #14
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

rawr!
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 12:47 PM   #15
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 35
Total Cats: -4
Default

saverok is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2013, 09:05 PM   #16
Newb
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 35
Total Cats: -4
Default

Ok found the cause. The Cas was going bad. Went out fully that night. Replaced it all is good with the world.
saverok is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2013, 09:44 PM   #17
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,186
Total Cats: 2,582
Default

problem gets solved when you troubleshoot it. imagine that
18psi is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2013, 01:17 AM   #18
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Feb 2008
Location: Huntsville, AL
Posts: 1,881
Total Cats: 45
Default

It kind of troubleshot itself...
vehicular is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 10-23-2016 08:58 AM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Mystery Engine Trouble. Halp, mt.net! vehicular General Miata Chat 12 09-14-2015 04:17 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:00 PM.