Wideband calibration - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


ECUs and Tuning Discuss Engine Management, Tuning, & Programming

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-14-2009, 04:46 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default Wideband calibration

I posted this over on the adaptronic board but they are a little slower than you guys.

Basically the adaptronic has a fixed calibration table for using the analog (0-5V) WBO2 sensor and it doesn't match the calibration sheet that came with the AEM Wideband (w/o guage).

AFR
Adap | AEM | Volts
10.00 | 08.41 | 0.00
20.00 | 19.44 | 5.00
12.00 | 10.60 | 1.00 (Interpolated)

My question is will I be okay mapping the AEM calibration to Adaptronic values?
Example:
If I want to run an AFR of 10.6 on the AEM, I would enter 12.0 (1V on both calibrations) Adaptronic AFR table.

Does anyone see any issue with this?
TurboRoach is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 04:52 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

what AEM wideband are you using that you can change the output valves to your whim?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 05:12 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default

I can't change the output values, that is the problem.

Let me see if I can clarify:
AEM reads AFR of 10.6 which is 1V -> Adaptronic sees 1V and thinks 12.0. If I need 10.6 then car blows up, right?

or conversely

I enter 10.6 into Adaptronic AFR table (~0.25V)
0.25V on AEM calibration is 9.0 AFR so I get way more fuel than I want.

So is there any reason I can't just manually do the conversion between the 2 tables so I can get the AFR I want?
TurboRoach is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 05:19 PM   #4
Elite Member
iTrader: (46)
 
Stein's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Nebraska
Posts: 4,812
Total Cats: 138
Default

Just to verify, you have UEGO selected in Oxygen Sensor Type on the Analogue tab, AEM UEGO selected in the Second Serial Port of the Special Functions tab and 254 for Parameter 1 and 253 for Parameter 2?

My AEM gauge reads exactly what the WARI gauge reads when I have the Adaptronic gauges window open in WARI.
Stein is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 09:39 PM   #5
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default

I have the old version w/o gauge or serial, so I'm stuck with 0-5V analogue only. I don't think the serial port settings have any affect on the analogue UEGO.

I think I'll be ok, as long as I remember the AFR in the table isn't the AFR I'm actually running. I was just hoping for some confirmation. I guess since it will always be richer than entered the worst it could do is kill the cat/sensor.
TurboRoach is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2009, 09:50 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Gig Harbor, WA
Posts: 504
Total Cats: 3
Default

Fixed

I don't have to worry about remembering the conversion now. They updated the software for me.
TurboRoach is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
1996 Turbo Build Goldwar DIY Turbo Discussion 2 09-29-2015 10:20 AM
wiring wideband ground to battery terminal btabor ECUs and Tuning 10 09-28-2015 06:33 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:52 PM.