Easytherm, MSPNP, firmware Q's - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-30-2008, 03:53 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Cedar City, UT
Posts: 228
Total Cats: 4
Default Easytherm, MSPNP, firmware Q's

Just to make sure im doing this stuff correctly, i seem to be having issues with everything ever since i first tried to fix my easytherm settings

i have a 97 with a MSPNP and

i connected a digital multi meter to my CLT and got values from about 40, 100and 200 degrees
inputed those into easytherm,

1) What am i supposed to be using for the Bias resistor?
its set to 2490 when i first start up easytherm, is this something that is on the MSPNP or does it chage with whatever sensor im using?

I select hi-res and comport 1, i click on Write .inc and .s19 Files, these goto the easytherm folder

2) these files all go into what folder? whatever folder i reflash the firmware with?

3) If i select download to megasquirt in the easytherm program, it will download a little, maybe 300 lines thenit stops, then nothing will work, computer and megasquirt will not reconize each other, and i have to open the MSPNP and have to install the boot jumper and reflash to get any kind of reaction from the MSPNP

I can reflash the base firmware no problem, but im having so many issues with easytherm that the only way i could make sure i did not screw up all my stuff was to erase all the megasquirt files and reinstall and then reflash with what came on the CD

im using info from this thread im just getting confused as hell
https://www.miataturbo.net/forum/showthread.php?t=21902

here is thread for the IAT sensor i have:
https://www.miataturbo.net/forum/showthread.php?t=22373
Quote:
SU107 is autozone's part #.
Did someone ever figure out the CLT resistance data for 96-97 cars?
https://www.miataturbo.net/forum/showthread.php?t=22245

Last edited by Dlaitini; 06-30-2008 at 03:59 PM. Reason: adding threads im getting info from
Dlaitini is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2008, 04:33 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
1) What am i supposed to be using for the Bias resistor?
2490 for both.


Quote:
I select hi-res and comport 1, i click on Write .inc and .s19 Files, these goto the easytherm folder
wrong, need to select custom, and open your hi-res firmware.


Quote:
2) these files all go into what folder? whatever folder i reflash the firmware with?
all go into the easytherm folder.

Quote:
3) If i select download to megasquirt in the easytherm program, it will download a little, maybe 300 lines thenit stops, then nothing will work, computer and megasquirt will not reconize each other, and i have to open the MSPNP and have to install the boot jumper and reflash to get any kind of reaction from the MSPNP
you cannot do anything while you are burning, also see second comment above...
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2008, 09:18 AM   #3
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

What problems were you having with your EasyTherm settings to begin with?
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2008, 01:09 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Cedar City, UT
Posts: 228
Total Cats: 4
Default

i was haveing the CLT temps hit 215+ when i was warming up right after i started the car, was sure something was corrupted

I also want to install a sensor that is a bit more percise between 170-200 degree range since the stock sensor seams to skip degrees the higher it goes

im just trying to make sure i have the entire process down, i keep hearing that i do not need to use the boot jumper, but every time i have tried to flash firmware, it gives the "was expecting "" " error and the MSPNP will act like a paperweight until i open the cover and jump the boot pins to reinstall the regular firmware

i want to make sure im not missing a step, i learn best by seeing it, its really hard for me to understand whats going on unless everything is listed step by step, once i get it though, i have no problem
Dlaitini is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2008, 01:37 PM   #5
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

You'd need a different type of CLT sensor, one with more resistance, to get more resolution.

The INC files will go in your project folder, either the with or without AFM folder or a brand new one.

Try using the MS2 download utility (even though you don't have an MS-II) to load the EasyTheremed code; this one's a bit more reliable.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MS3 or MSPNP Pro konmo MEGAsquirt 22 11-05-2015 03:32 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
In need of base map for stock 1997 brandonbkd MEGAsquirt 0 09-29-2015 12:52 AM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM
mm0105 TABLE SWITCHING WIRING? slomiata MEGAsquirt 2 09-15-2015 01:54 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:35 PM.