what gauge wire to solder in MS board? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-02-2014, 07:20 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Indianapolis
Posts: 613
Total Cats: 12
Default what gauge wire to solder in MS board?

I am going to do the VTPS mod on my gen1 90-93 mspnp. The instructions dont specify what gauge wire to use for the modification on the actual board. Would 20g or 18g work?
Thanks
btabor is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2014, 11:10 PM   #2
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,326
Total Cats: 1,926
Default

TPS is an extremely low-current signal. For internal mods, I like to use 30ga bus wire, the same stuff we used to use for wire-wrap boards.

24ga wire (such as from a CAT5 jumper cable) is also convenient for internal mods like this. A bit thick for my taste, and the insulation likes to melt, but easy to come by.

18-20ga, in my opinion, is way too thick. Electrically it's fine, just hard to work with in tight spaces. If it's all you have, and you're comfortable working with it, it'll suffice. Just a matter of preference.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 09:14 AM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

I use 22ga solid copper, because that's what I have; no good reason to use anything thicker.

please don't be the guy that uses speaker wire.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 11:08 AM   #4
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Indianapolis
Posts: 613
Total Cats: 12
Default

Thanks guys. I hAve some cat5 wire I can strip and use
btabor is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 01:17 PM   #5
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,326
Total Cats: 1,926
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post

please don't be the guy that uses speaker wire.
This reminds me why I stopped working on Megasquirts that other people have assembled.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 01:19 PM   #6
Senior Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Jan 2012
Location: Azusa, CA
Posts: 1,376
Total Cats: 80
Default

For internal wiring where there is no relative movement between parts (ie: on a pcb board like the Mega squirt), solid copper wire works well and is easier to work with. I think 22ga is the standard breadboard jumper wire size so it should fit the pcb board holes.

For all wiring external to the pcb board braided wire (like cat5 or speaker wire) is preferred since the solid core stuff can easily fatigue and break due to repeated motion.
cyotani is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 02:04 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Indianapolis
Posts: 613
Total Cats: 12
Default

I got a roll of insulated 30g bus wire at Radio Shack. It was $5.50. I don't do half ***, lol speaker wire???
btabor is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 02:07 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

I've seen like 12-14g speaker wire being used inside a MS before.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 07:29 PM   #9
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Indianapolis
Posts: 613
Total Cats: 12
Default

I wired everything (the MS already had the mod, thats why the current tps wasnt connected...duhhh). I installed the auto tps and wired it per Joe Perez instructions, Red/black to red, black to black and green to green leaving the auto tps red cable off.
When I go to tuner studio to calibrate the tps there is a blue bar under the calibration that keeps increasing.
For example when I do the closed tps is "10", then 2 minutes later increases to "23", then "50" after 5 minutes. ANd the open calibration reads exactly the same.

What the hell?
btabor is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
MSPNPPro-MM0105: Coolant Temperature Output slomiata MEGAsquirt 5 10-07-2015 02:11 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
wiring wideband ground to battery terminal btabor ECUs and Tuning 10 09-28-2015 06:33 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:08 AM.