DIYPNP- the do it yourself Plug-n-play EMS for your car - Page 9 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 10-17-2009, 05:58 PM   #161
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Austria
Posts: 121
Total Cats: 0
Default

This is the new version from DIYPNP for Miata 1.6 90-93



Now i use PA0 for additional FAN
Wiring PA0 to Relais#1 IN and Relais#1 OUT to DB15

DB15 1,2,3,4 are IGN. COPS Zyl.1 - 2 - 3 - 4
DB15 4,6,7,8 are reserved for Sequential Injection
DB15 15 is FUELPUMP - Ground
DB15 14 is Boost-Control to Relais
DB15 13 is Additional FAN Output

all other wiring is like Matts new "HOW DO 9093"

Last edited by xitsam; 10-18-2009 at 07:19 AM.
xitsam is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 06:50 AM   #162
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 65
Total Cats: 0
Default

Where will I find Matt's Howto 90-93?
jerrah is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 07:17 AM   #163
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Austria
Posts: 121
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Matt Cramer View Post
Good catch - I'd started with a later Miata spreadsheet. Fixed version attached.
Here, you can found the newest version, only the FAN wiring is wrong here.

https://www.miataturbo.net/forum/att...1991-b6-mt.xls
xitsam is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 11:37 AM   #164
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

Here is mine that has a few helpful notes attached
Attached Files
File Type: xls usdm-mazda-miata-1991-B6-mt(2).xls (390.0 KB, 88 views)
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 08:08 PM   #165
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 65
Total Cats: 0
Default

Here's my progress so far... I wasn't sure about the alignment of the MapDaddy but it just fit together.

jerrah is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2009, 07:06 PM   #166
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 65
Total Cats: 0
Default

Well I got it going (the board not my car) and I've flashed it with the MS2/Extra 2.1.1 firmware using a 12v power supply.

ECU seems to talk to my computer ok but the RPM value keeps flipping from 0 to 60,000rpm. Is that normal operation for when it's not connected to any inputs or have I messed something up?
jerrah is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2009, 07:12 PM   #167
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

The build's OK. If will flash 60K rpm when you have a software set up error. Check your output assignments; you'll find a conflict in there somewhere.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2009, 07:45 PM   #168
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Duluth, GA 30097
Posts: 798
Total Cats: 0
Default

FoundSoul is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2009, 06:53 PM   #169
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Austria
Posts: 121
Total Cats: 0
Default

Hi again guys.

I have a problem again, i have now soldert the Boost IN to PA0, what Boost Control Pin is this in TunerStudio or Megatune?

I have there IAC1, IAC2, JS11 and Fidle

If i go to Fidle, i get always the 65555 error on RPM
xitsam is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2009, 07:10 PM   #170
Junior Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Hillsborough, NC
Posts: 273
Total Cats: 0
Default

IIRC, PA0 is the same as JS11.

Have you tried starting the car w/o boost control and all of the other unnecessary stuff? It'll be easier to diagnose future problems if you just get the basics working first.
JustinHoMi is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2009, 07:14 PM   #171
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Austria
Posts: 121
Total Cats: 0
Default

No i am just making this here on my desk, the diy is for a friend of me. i have the mspnp

But thank you for help, now this will come a bit clearer.
I did search but i cant find any informations about that, maybe in some deep manual of ms2.

I will try the Diy tomorow in my own miata, but whats about the timing? hmm on mspnp there was a setting to set the timing to maybe 65.

I am currently not very familiear with the ms2 software..
xitsam is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2009, 07:20 PM   #172
Junior Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Hillsborough, NC
Posts: 273
Total Cats: 0
Default

Yeah, it's not clearly referenced in the docs. Search this page for PA0:

MS2-Extra Hardware Manual

You'll see if referenced as PA0/JS11 one time.
JustinHoMi is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 12:12 AM   #173
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

I was undr the impression that once you selected the correct firmware (which you have to direct tunerstudio to on initial setup so it appears in the list) and activate the microsquirt module you do not have to use the extra output control. You just go to the boost control tab. I would like a clear answer to this as well. Please let us know what you find after talking to diyautotune.
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 02:53 AM   #174
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Schwarzenberg, Germany
Posts: 1,497
Total Cats: 81
Default

Hi,

maybe you got the settings incorrect in Tunerstudio.

You need to set:
Microsquirt full to deactivated and Microsquirt Module to activated:

as this:



Then there should be PA0 if you go to Advanced - Boost control settings - Boost control pin.
You don't have to set this in the output ports menu.
Zaphod is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 07:00 AM   #175
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Austria
Posts: 121
Total Cats: 0
Thumbs up

Thank you again for help, this Software is realy diffrent to the old Megatune MS-1.

Now there are current no more errors, semms like it works
xitsam is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 11:06 AM   #176
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

Whats the word on the latest alpha 3.0.3? Has anyone got a confirmed download for this. on MSextra.com the latest sequential alpha firmware is listed as a 2.x build. However the release date was 9-13-2009. The threads that I have found with links to 3.0.3 have a release date of May 2009. I downloaded the latest sequential alpha, but have not flashed my ecu yet.

If someone has this confirmed 3.0.3 could you please post a link.
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 11:24 AM   #177
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Schwarzenberg, Germany
Posts: 1,497
Total Cats: 81
Default

Here you go:

the latest alpha beta download links were lost in the forum crash at msextra.com, but they are still there:

MS2/Extra
Manuals MS2/Extra Manual Index

Latest stable firmware is 2.1.0 http://www.msextra.com/ms2extra/file...e_20090627.zip

Latest beta firmware is 2.1.1 http://www.msextra.com/ms2extra/file...ta20090907.zip

Latest sequential alpha http://www.msextra.com/ms2extra/file...ha20090912.zip

I want to wait till I go full sequential, until there is at least some hint from DIYautotune how to set this up correctly.
Zaphod is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 12:07 PM   #178
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,982
Total Cats: 10
Default

Thanks
miatauser884 is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 12:26 PM   #179
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Duluth, GA 30097
Posts: 798
Total Cats: 0
Default

It's fairly straightforward man-- I'll get Matt to work out a better writeup for it though. Just go ahead and go with the 3.0.3 firmware if sequential is in your future. Then it's really as simple as this:

Install the Sequential Module in your DIYPNP. This plugs in to the mainboard. (you first solder in the header to the mainboard so it has something to plug into).

Now, you have 4 fuel outputs instead of just 2 like you had before. So, you wire them up to your cylinders in firing order. You have four outputs, numbered 1,2,3,4 and firing in that order. And you have four cylinders, but they don't fire 1,2,3,4, they fire in a different order, 1342 to be exact. So you match this up.

Wire output 1 to cylinder 1.
Wire output 2 to cylinder 3.
Wire output 3 to cylinder 4.
Wire output 4 to cylinder 2.

Now, you just enable sequential in software, and tune the settings. This is done in the 'Advanced > Sequential Injection' menu. There's really not much to 'tune' here unless you're just dying to tune something, you really only need to set a few base settings and then just let it rip. As I just tuned a SC'd 99 Miata with Sequential Injection using this module and code, here are the settings I used.



This will start the squirt right at intake valve opening during cranking, and 10 degrees before it opens when running.

More information on how to further adjust these parameters if you want to fine tune further is here: Sequential Injection Code for MS2

Otherwise, what I posted above will work fine for your Miata, and likely for most MPFI vehicles. I suspect to fine tune the timing further you will need the aid of a four or five gas analyzer to see the exact benefit of different valve timings. Note you also now have individual cylinder trim tables for VE and can fine tune fueling for each cylinder. To tune this you'll need one of three things, individual widebands in each runner of your headers (expensive), individual EGT in each runner (less expensive), or a handheld laser pyrometer to check each runner from the outside (downright cheap and somewhat questionable).

There, I pretty much wrote it up. Hey Matt, wanna add anything I missed and turn this into a writeup for the site?
FoundSoul is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 01:11 PM   #180
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Austria
Posts: 121
Total Cats: 0
Default

He jo Guys,

i installed today the DIYPNP on my Miata to test the configuration.

There was some bugs i dont understand:

1) The TPS shows on closed and open TPS over 200% (no mapping working)
2) The AFR goes lacy at ~7 AFR
3) I have the error again on PA0 (Pins corrupt error)

Is there a 1.6 Standard Setup out there, maybe i did try to run my 1.6 with a modded base of the 1.8 NA.

And a other Software problem, when i try to use the Tunerstudio on my MSPNP, i can only connet with 9600 Bytes

TPS, AFR working on MSPNP without errors.
For TPS i am using the TP from a Automatic Miata.

Last edited by xitsam; 10-23-2009 at 02:03 PM.
xitsam is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[CT] 1999 Mazda Miata 10th Anniversary Edition - $5800 Jike Spingleton Cars for sale/trade 3 09-20-2016 05:33 PM
Looking for some EMS4 help E=MC^2 DIY Turbo Discussion 29 10-20-2015 01:03 AM
In need of AEM guidance W/pics E=MC^2 AEM 1 09-17-2015 01:34 PM
Twitchy car (tail happy problem) bigben Race Prep 16 09-11-2015 04:41 PM
WTB parts for HPDE car Voltwings WTB 5 09-11-2015 09:23 AM


Tags
diy ems efi turbo

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 05:34 AM.