Big noob cant get car started with MS2 - Page 10 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-04-2012, 01:57 PM   #181
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

Ok I'll give it a shot right now
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 01:58 PM   #182
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Schwarzenberg, Germany
Posts: 1,497
Total Cats: 81
Default

Have a look in the right lower corner of the VEAL window if any of the filters keep VEAL from applying changes to the map...
Zaphod is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 02:17 PM   #183
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

Once the car warmed up there were no filters running. It didn't go lean as fast but it still went lean. When entering boost it stayed at about 13:1 then started to go up again. I forgot to take a log but I'll upload my current tune.
Attached Files
File Type: msq CurrentTune.msq (84.4 KB, 47 views)
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 09:40 PM   #184
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

Ok so I'm reviewing a log and it seems that when boost increase it seems that the pulse widths drops off. Should I try accel enrichments or should I mess with the fuel table first?
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 11:17 PM   #185
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

Ok so here's the deal I can hit two psi without it bogging and going super lean. I cannot at all drive above 4500-5000rpm's at a low load(no boost) without it going full lean. Also what units does the MAP sensor record, and display in the datalogs? kPa? I'm so confused I thought autotune would take care of this nonsense, I don't want to do actual work, that'd be terrible. But seriously is there something I'm missing that is making it not work? Or do I have to adjust the settings and then let autotune readjust them?
Attached Files
File Type: msq CurrentTune.msq (84.4 KB, 49 views)
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 03:47 AM   #186
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,441
Total Cats: 199
Default

Which injectors are you using?
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 09:45 AM   #187
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

I'm using the rx-8 yellows which flow ~488cc at 60psi. I even checked the part number on the physical injectors to make sure they were indeed the rx-8s
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 10:19 AM   #188
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

Which turbo and how much boost were you running? I very seriously doubt you're running out of fuel...
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 10:23 AM   #189
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

It's an ebay turbo (T3) I can post a link if necessary. But yeah I only hit about 2psi(according to my boost gauge) before it goes lean. I don't think I am either which is why I'm confused. Also why would it go lean at high rpm's but low load?
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 10:59 AM   #190
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

I'd just watch your logs where it goes lean, then look at the cells where it's leaning out at and manually add fuel. Then run the car and log again...keep adjusting it manually until the afr's are close enough for your liking.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 11:04 AM   #191
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

ok I'll try that. Would it be advisable to run auto tune after I change it manually?
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 11:46 AM   #192
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

Maybe? I noticed a while ago when I autotuned...if my table was wayyy off and it autotuned, it would be way wayyy off. If I hand tuned it and got it close, then autotuned it, it would be dead on. The only thing that auto tune didn't correct for me, was my richness when pulling like 21inHG and being slightly on the throttle. I got like 12 something AFR when on slight throttle and pulling a lot of vacuum, but I don't care, it's better than being lean, and I could easily tune it out by hand.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 08:29 PM   #193
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

Ok I need help. I reviewed a section of a log where I had the going lean when hitting high rpm, or going into boost. In the cells where the leaning out was occurring I added fuel(I think, you make the number smaller to add right?) That didn't help and it was pretty garbage when running (afr's were way off). So I put the autotune back on and seems to be going back to the way it was before. Also I run really rich when I do cold starts, should I adjust the PWM idle cranking duty?
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 08:39 PM   #194
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Evansville, Indiana
Posts: 314
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by gorillazfan1023 View Post
Ok I need help. I reviewed a section of a log where I had the going lean when hitting high rpm, or going into boost. In the cells where the leaning out was occurring I added fuel(I think, you make the number smaller to add right?) That didn't help and it was pretty garbage when running (afr's were way off). So I put the autotune back on and seems to be going back to the way it was before. Also I run really rich when I do cold starts, should I adjust the PWM idle cranking duty?
bigger number = more fuel
DrewLGT is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 08:55 PM   #195
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

Quote:
Originally Posted by DrewLGT View Post
bigger number = more fuel
I hate myself sometimes
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 10:43 PM   #196
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

Oh my god. So I think I'm figuring it out. After realizing I have to increase numbers to increase fuel I had an epiphany. The auto tune won't add fuel because I won't drive my car in boost when its lean, obviously. So I need to add fuel. But how much, and how much is to lean in boost? Then I remember the target afr table. Which is setup to be conservative and how auto tune adjusts the fuel (I think, but correct me if I'm wrong). So I just made it very rich and then let auto tune go to town and.....IT WORKED! It still needs smoothing out as I just made it rich and had like two seconds before the laptop died. But oh my god. The boost, the torque. I almost threw up and crashed in second gear because I was so taken aback. More tuning and noob questions to come.
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 01:19 AM   #197
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

LOL!!! I can't wait to see this car.
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 01:44 AM   #198
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Arl. Texas
Posts: 937
Total Cats: 23
Default

I just love it when a plan comes together.
Miater is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 11:29 AM   #199
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
gorillazfan1023's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Harrisburg, Pa
Posts: 582
Total Cats: 8
Default

Quote:
Originally Posted by Miater View Post
I just love it when a plan comes together.
It's the bee's knee's. I'm still working on it though. I logged WOT in 4th and it went lean so I'm working on that now. I also got to work on my high rpm, low load leanness. I'm just glad I can drive without pretending I'm on an economy run anymore.
gorillazfan1023 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 12:25 PM   #200
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,812
Total Cats: 187
Default

I love this thread. Best part is how you went from this:
Quote:
Originally Posted by gorillazfan1023 View Post
I'm so confused and I hate this thing..
To this:

Quote:
Originally Posted by gorillazfan1023 View Post
It's the bee's knee's. I'm still working on it though. I logged WOT in 4th and it went lean so I'm working on that now. I also got to work on my high rpm, low load leanness. I'm just glad I can drive without pretending I'm on an economy run anymore.
I told you MS would **** you off and you'd hate it, but then you'd figure it all out and you'd love it!
thirdgen is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
elesjuan's mediocre 95 Miata adventure (google fiber edition) elesjuan Build Threads 8 02-16-2016 09:36 PM
VE analyze and Autotune seems funny (noob) TorqueZombie MEGAsquirt 64 09-18-2015 06:03 PM
Mystery Engine Trouble. Halp, mt.net! vehicular General Miata Chat 12 09-14-2015 04:17 PM
WTB parts for HPDE car Voltwings WTB 5 09-11-2015 09:23 AM
Dsm t25 big16g or somethig else? karcher DIY Turbo Discussion 0 09-06-2015 06:02 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:18 AM.