build thread (TII drivetrain swap, built motor, cage, widebody, blah blah) - Page 19 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 08-10-2010, 10:04 PM   #361
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

Quote:
Originally Posted by miataspeed2005 View Post
finally it starts! It's been a long journey. Now that it's running we can do a little meet once my car is put back together.
bring all your CT boys out to the meet my local car club is hosting- Aug 29th I believe in Warwick, RI. I posted all the details up in the events section.

Last edited by mighty mouse; 08-10-2010 at 10:43 PM.
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2010, 10:48 PM   #362
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

back to Dent Sport in the morning!! Wish me luck!
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2010, 12:26 PM   #363
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

Had to cancel the appointment today. On a whim I started the car to check for leaks again, and as soon as the motor warmed up it started leaking oil somewhere from the front. I can't tell where as I have all the timing covers in place. It's always something..... I have tomorrow off from work, so hopefully it will just be something small and easily fixed, but knowing my luck, most likely not .
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2010, 10:47 AM   #364
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

I found the leak! I replaced the cam seals as I originally thought they were the issue, but it turned out to be a leaky front crank seal. After I swapped out the seals I ran the car for about an hour, and went up and down the street with it a few times (private roads). So I'm hoping this was the last little gremlin and it will be smooth sailing at the dyno this time- I don't want any more issues!
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2010, 11:05 PM   #365
Elite Member
iTrader: (18)
 
Join Date: Dec 2007
Location: oahu
Posts: 1,720
Total Cats: 2
Default

Good ****. How does it run now? Engine was pretty loud in that clip.
astroboy is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 10:57 AM   #366
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

It runs better. The lifters quieted down a bit. It has a small stumble when revving up around 2k, but I'm sure that can be tuned out on the dyno.
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 12:14 PM   #367
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

Have you changed your acceleration enrichments at all? I know the base map has them off. There's a few threads floating around that will have some settings you can start with.
curly is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 06:20 PM   #368
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

Quote:
Originally Posted by curly View Post
Have you changed your acceleration enrichments at all? I know the base map has them off. There's a few threads floating around that will have some settings you can start with.
I haven't touched anything yet- leaving that all up to the tuner to square away.
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 12:11 PM   #369
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

For those with launch control- what are you setting your RPM limit too?
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 12:21 PM   #370
Elite Member
iTrader: (18)
 
Join Date: Dec 2007
Location: oahu
Posts: 1,720
Total Cats: 2
Default

I don't have it but think 3500-4000. You should wait till you have it tuned and can see your torque curve and base it off that and your traction (or lack thereof).
astroboy is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 02:35 PM   #371
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

Quote:
Originally Posted by astroboy View Post
I don't have it but think 3500-4000. You should wait till you have it tuned and can see your torque curve and base it off that and your traction (or lack thereof).
I was planning on waiting until after, but was just curious. That's a good tip though, thanks
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2010, 10:56 PM   #372
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

Well, good news and bad news. The bad news is there is still an oil leak- I'm going to yank the engine back out as I believe it's leaking either between the block and the pan, or the block and the oil pump. The other thing that happened was I blew out the diaphragm in the vacuum booster on the last pull we did. The car technically is drivable now, so once I fix the issues I'm going to put some time on the engine before I head back to finish the tuning.

On the last pull, the car made 256whp. I took some videos, I'll post them when I get the chance.
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2010, 10:13 AM   #373
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

found a guy locally with a brake booster, going to get it tonight. The plan is to start tomorrow night after work and hopefully get everything back together by Sat night.
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 12:36 PM   #374
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

took the car to work today- I am loving it!
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 05:59 PM   #375
NB/VVT Connoisseur
iTrader: (23)
 
viperormiata's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Key West
Posts: 6,069
Total Cats: 253
Default

Don't be afraid to post up some more pictures and videos!
viperormiata is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 09:36 PM   #376
Elite Member
iTrader: (18)
 
Join Date: Dec 2007
Location: oahu
Posts: 1,720
Total Cats: 2
Default

You drove it to work with no vids or pics? For shame! How is the traction or lack there of?
astroboy is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 09:49 PM   #377
Elite Member
iTrader: (2)
 
miata2fast's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Dover, FL
Posts: 2,895
Total Cats: 109
Default

Your car is really awsome. Overall, the project looks like a quality job all the way through. I like the color choice. My only gripe is the odd looking tire stretch.
miata2fast is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 11:01 PM   #378
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

here's a vid of one of the dyno pulls. It was to ~7300rpm. http://www.youtube.com/watch?v=vKSZ_4uaeGk

I still have to go back to finish the tuning of the upper RPM range, so I've only been revving it to like 5-6k- it's still really quick though.

That should tide you over for the time being
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2010, 02:59 PM   #379
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

Yanked the motor over the weekend to fix the leak I had between the pan and the oil pump (that damn rubber gasket). I ran out of steam yesterday, but I am about 90% done. Hoping to get it back in working order after work today.
mighty mouse is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2010, 06:46 PM   #380
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (9)
 
Join Date: Jun 2007
Location: NH
Posts: 981
Total Cats: 20
Default

I forgot to mention I also raised the motor up a bit with the big washer trick in preparation for when I lower the car. The fact that the pan was about flush with the subframe bothered me. I'll take a pic next time I'm under there.
mighty mouse is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM
VR6 to Miata Swap ScrapinMX5 Meet and Greet 8 09-28-2015 02:04 PM
Another Alternator thread ihiryu General Miata Chat 9 09-28-2015 11:22 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:48 AM.