99-00 and 01-05 MS DIYPNP "Enhanced" group buy - Page 14 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MS Labs - Miata Accessories [email protected] - Custom Megasquirts for your miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-07-2011, 03:29 AM   #261
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

I finally got my unit running, after a long month... of lots of swear words and long sleepless nights...

I had some issues, maybe someone can steer me in the right direction, i am hoping to have a datalog but it is on my tuning laptop, ill post it tomorrow

First issue, ive tried 3 different ways to control the idle, currently i am running in closed loop, and it does maintain close to my target of 1000rpm, but it fluctuates badly, at times up to 150 up or below the target, and it just sorta does it until i get going. I have attached screenshots of my two close loop settings, maybe someone can make some suggestions, i will add my log when i can get back to my laptop in my garage

Thanks

I've also gotten bad idle droop, when im moving i have yet to have it cut out, but it drops sometimes to about 500rpm before recovering, in parking lots it would cut out completely at times... I really need this solved

I will try to log the 2nd issue tomorrow
Attached Thumbnails
99-00 and 01-05 MS DIYPNP "Enhanced" group buy-closed-loop-idle-pid-settings.jpg   99-00 and 01-05 MS DIYPNP "Enhanced" group buy-closed-loop-idle-valve-settings.jpg  
kyriian is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 04:23 AM   #262
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 411
Total Cats: 0
Default

Have you calculated the closed and open idle valve duty using the idle valve test mode?

I found mine to be ~30.1 and 60.1.
Greg G is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 05:37 AM   #263
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Quote:
Originally Posted by kyriian View Post
I finally got my unit running, after a long month... of lots of swear words and long sleepless nights...

I had some issues, maybe someone can steer me in the right direction, i am hoping to have a datalog but it is on my tuning laptop, ill post it tomorrow

First issue, ive tried 3 different ways to control the idle, currently i am running in closed loop, and it does maintain close to my target of 1000rpm, but it fluctuates badly, at times up to 150 up or below the target, and it just sorta does it until i get going. I have attached screenshots of my two close loop settings, maybe someone can make some suggestions, i will add my log when i can get back to my laptop in my garage

Thanks

I've also gotten bad idle droop, when im moving i have yet to have it cut out, but it drops sometimes to about 500rpm before recovering, in parking lots it would cut out completely at times... I really need this solved

I will try to log the 2nd issue tomorrow
For the first issue, upgrade to the latest 3.1.1 "mario_b" firmware, it solves a lot of issues re: idle quality. You will need to reduce your P and I values by a lot.

For the second issue, we need a datalog.

Dimitris
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 08:15 PM   #264
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Greg G View Post
Have you calculated the closed and open idle valve duty using the idle valve test mode?

I found mine to be ~30.1 and 60.1.
any clue where i can carry out this test?

P & I gains will be reduced, then ill be heading out for a drive
kyriian is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 08:19 PM   #265
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

The closed duty is 18-20, verified and tested. I haven't checked what the open duty is.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2011, 10:20 PM   #266
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 89
Total Cats: 0
Default

Attached are both my logs which i managed to get tonight

1st log, warmup and drive through various conditions, idle seems to hold fairly steady, it also does demonstrate several times where the idle droops

2nd log, hot start and again, drive through various conditions, idle ran high until i made more changes to the P&I, as well as changed the closed loop idle,

car seems to run very rich during warmup, any way to at least make it not run 12s at cruise during warm-up?

it idles at times very stable, other times not so stable
Attached Files
File Type: rar MS Data logs.rar (1.07 MB, 56 views)
kyriian is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2011, 04:05 AM   #267
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,131
Total Cats: 598
Default

This thread should definitely be a sticky or in the SUPER Important Megasquirt Threads.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2011, 03:40 AM   #268
Senior Member
iTrader: (23)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chatsworth, SoCal
Posts: 948
Total Cats: 1
Default

Hey all, I picked up the unit that Kryiian had for sale a while back and have it running, but I am confused on the idle setup. I read this thread and get confused. My car idles at 14afr then the next time I start it it will be at 11afr. It also has a hard time starting and staying running (I need to give it some gas). I drove 40 miles and ran through 1/4 tank of gas so I know I am way too rich and it shows on how the car runns. Other than that I love how easy it was to get the car up and running. Thank you Reverant as this is a unit that you built I am quite pleased with it.

I would love to have someone take a look at my map and a cold start data log that I made. I will do my best to attatch the files. If I fail I will try again.

Thank you in advance for any and all help. I would like to do the changes my self (so I can learn) unless there is way to many to do then if you want to make them feel free.

Have a great day,
Jared
Attached Files
File Type: msq JAREDV4.msq (84.4 KB, 98 views)
File Type: msl 1st cold start.msl (569.9 KB, 75 views)
Jfornachon is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2011, 10:01 AM   #269
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

The settings for the MAP sensor are wrong, which explains a lot. With Tunerstudio online and the engine NOT running, go to Tools -> Sensor calibration, select MPX4520 from the list and click burn. You should be getting 95-100 on the fuel load gauge with the engine not running, and 28-33 with the engine warmed up and idling.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2011, 03:55 PM   #270
Senior Member
iTrader: (23)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chatsworth, SoCal
Posts: 948
Total Cats: 1
Default

Ok. Thank you I will try that after work and get back with the results. How are the AFR and Ignition tables? I am running my rotrex at 5.5 psi and it kicks in at 3500ish rpm. Any sugestions?

Have a great day,
Jared
Jfornachon is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2011, 04:13 PM   #271
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

I just had a look - don't go into boost at all with these tables. They were meant for a naturally aspirated car and not for a boosted miata. I'll send you a new FI map shortly.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2011, 04:56 PM   #272
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

New map sent to your hotmail address.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2011, 03:59 PM   #273
Senior Member
iTrader: (23)
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chatsworth, SoCal
Posts: 948
Total Cats: 1
Default

Got the ma and installed. Car runs great and idles well. THank yo. The only issue is I am getting some knock at high RPM (close to redline). I have taken a few degrees of timing out, but have not driven the car since doing so.

Have a great day,
Jared
Jfornachon is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:07 PM.