99-00 and 01-05 MS DIYPNP "Enhanced" group buy - Page 9 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MS Labs - Miata Accessories [email protected] - Custom Megasquirts for your miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 12-05-2010, 09:14 AM   #161
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

I've seen it happen on a MS-II/4G63 as well. I can swear it didn't happen on my MS-II/V3.0 on batch injection.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 09:57 AM   #162
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,854
Total Cats: 1,788
Default

Quote:
Originally Posted by 99mx5 View Post
Yeah, 18psi, I tried that enhanced stuff and it sucked.

Probably took me like 2 weeks to tune my EAE perfectly. you cant just flip it on and expect it to be perfect, there's a fairly detailed procedure on how to tune it.

Basically the curves are telling the MS that: When you hit the throttle X amount of fuel does not make it in the engine, and when you lift X amount of fuel gets sucked in. Takes a good long stretch of highway and lots of throttle modulation at different rates to shape the curves correctly.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 03:56 PM   #163
Senior Member
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Las Cruces, NM
Posts: 1,403
Total Cats: 261
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
Probably took me like 2 weeks to tune my EAE perfectly. you cant just flip it on and expect it to be perfect, there's a fairly detailed procedure on how to tune it.

Basically the curves are telling the MS that: When you hit the throttle X amount of fuel does not make it in the engine, and when you lift X amount of fuel gets sucked in. Takes a good long stretch of highway and lots of throttle modulation at different rates to shape the curves correctly.
After I enabled EAE, I saw the rest of the enabled menu items and I knew there was a lot more to be tweaked.

Brain, could you post your EAE curves? I know I'm still a long ways to getting to that level of tweaking, but I'm curious to see what you ended up with.
99mx5 is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 04:11 PM   #164
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Manchester, UK
Posts: 274
Total Cats: 0
Default

Just chiming in to say I get that EXACT same stumble too. Never had it with MS1 batch. It feels like a mild ECU 'burn' command or a single event of a single cylinder misfire.

I've hit the space bar every time and the log shows nothing. AFRs stay constant, All injector PW values show nothing out of the ordinary and spark doesn't change drastically etc...

Like Reverant, it only occurs 3 times max per week. Last week it only happened once IIRC. It doesn't bother me as it only occurs at cruise with small throttle input.

Still, if it's a bug in the code, we should all pipe up on MSExtra.
CRAIGO is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 04:26 PM   #165
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

It has been discussed on msextra.com, here, by Richie. Perhaps we need to open a new thread?
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 05:51 PM   #166
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

New thread is a good idea, the coders are looking to close off MSII so sooner rather than later really.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 06:07 PM   #167
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Agreed, opening new thread now.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 06:18 PM   #168
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Reverant is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 06:24 PM   #169
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,177
Total Cats: 2,579
Default

Excellent. Lets hope they find the bug and fix it.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2010, 05:06 AM   #170
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Schwarzenberg, Germany
Posts: 1,497
Total Cats: 81
Default

I also chimed in there because I also get this - I already made a thread a while ago but couldn't fix the problem with the suggested things.

I got this with the change to 3.0.3 firmware - didn't happen with 2.x.
Zaphod is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2010, 05:26 AM   #171
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Manchester, UK
Posts: 274
Total Cats: 0
Default

Good shout on the new thread. I've added my comments there.
CRAIGO is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2010, 05:47 AM   #172
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Cheers for that. Some people don't mind at all but others seem to get irritated even if it happens once per day.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2010, 06:41 AM   #173
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

It bugs the hell out of me, but then a lot of things on my car do, I just add it to the list

I've added my two penneth worth
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2010, 11:27 AM   #174
Newb
 
Join Date: Mar 2007
Location: East Central Illinois
Posts: 7
Total Cats: 0
Question Megasquirt for 02

Reverant: Check your PM. I have some questions about your MS work.

Thanks,

Tom
Tingls2 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 12:25 AM   #175
Junior Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Sep 2010
Location: Tucson, AZ
Posts: 252
Total Cats: 0
Default

I was pointed here regarding my thread in the section for the same issue, this describes it to a "T":
"It feels like a mild ECU 'burn' command or a single event of a single cylinder misfire."

I have logs of it happening though and I am not one of the Bulk Buy setups so maybe mine is different but before I got to the new thread and post I will see what Reverant thinks. I don't want to add to the conversation there if my issue is completely different.

https://www.miataturbo.net/megasquirt-18/random-studder-not-sure-what-make-54450/

Logs and my MSQ are in the very first post.

I also did not know about hitting the spacebar to make a notation on the log I will try that from now on sorry guys.

I am on Batch Injection though.

Last edited by Cross; 12-18-2010 at 12:39 AM.
Cross is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2010, 02:08 AM   #176
Senior Member
iTrader: (14)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Las Cruces, NM
Posts: 1,403
Total Cats: 261
Default

Revenant,
To enable sequential ignition my understanding is that I connect pin 10 IGN C to trigger for coil 4 and pin 11 IGN D to trigger on coil 2 (ABCD=1342) and to set the number of coils from "wasted" spark to "coil on plug" in Ignition Options?
99mx5 is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2010, 05:29 AM   #177
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Correct!
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2010, 10:51 AM   #178
Senior Member
iTrader: (19)
 
Join Date: Oct 2007
Location: MoCo, MD
Posts: 703
Total Cats: 0
Default

I have to say, this was the shortest amount of time from install to driving out of any install I've done. That includes Xede, non-pnp MS-II, and Adaptronic.

Couple of questions.

1. How do I enable knock sensing? I see there are two pins that can be activated via drop down menu, which do I choose?

2. Idle. Is the idle valve supposed to be run in inverse where 0 = open, 100 = closed? Are there any other settings I need?

This is on a '99 with COPs.
pschmidt is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2010, 10:57 AM   #179
Supporting Vendor
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Did you buy Staffah's unit?
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2010, 11:08 AM   #180
Senior Member
iTrader: (19)
 
Join Date: Oct 2007
Location: MoCo, MD
Posts: 703
Total Cats: 0
Default

Yes, I did.
pschmidt is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:09 PM.