RedTurbo's not red and not Turbo'd (yet) build - Page 10 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Build Threads Building a motor? Post the progress here.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 07-04-2013, 02:31 PM   #181
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

its easy to find an exhaust leak, listen for it, or use a tissue paper to find it.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 02:45 PM   #182
Senior Member
iTrader: (8)
 
Join Date: May 2011
Location: Granbury, Tx
Posts: 815
Total Cats: 14
Default

Before the car gets hot (which is quick with a turbo) run your hand around the exhaust.

Or tissue like brain said. You can usually feel/hear the leak. Did you sand down the back side of the manifold like you did between the manifold/turbo?
FowlerMotorsports is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 02:55 PM   #183
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Quote:
Originally Posted by FowlerMotorsports View Post
Before the car gets hot (which is quick with a turbo) run your hand around the exhaust.

Or tissue like brain said. You can usually feel/hear the leak. Did you sand down the back side of the manifold like you did between the manifold/turbo?
I did not think about it when I installed it so I'm sure that's the problem.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 11:37 PM   #184
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Couldn't feel the leak but when I disassembled it was caused by uneven ceramic coating. All 4cyl were showing signs of leaking. Mostly small leaks. Leveled it out, the cleaned The gasket up, added a small amount of high temp sealer to the manifold side just as a precaution. Resealed everything and it is setting up overnight. On a side note I'm really happy with the placement of the intercooler looks like an aftermarket radiator. If I can get it tuned a bit tomorrow I am taking it to cars and coffee Saturday am.
Attached Thumbnails
RedTurbo's not red and not Turbo'd (yet) build-image-4254892432.jpg  

Last edited by redturbomiata; 07-05-2013 at 12:11 AM.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 05:53 PM   #185
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Pretty sure my wideband sensor is dead. Ordered a new one, got it for 54 with a 10 dollar rebate so not a bad buy IMHO. We will see.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 07:43 PM   #186
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Interesting leak found. The exhaust is leaking around the downpipe flange, on both the main flow pipe and the wastegate, in not entirely sure how to to fix that...
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 08:04 PM   #187
Senior Member
iTrader: (8)
 
Join Date: May 2011
Location: Granbury, Tx
Posts: 815
Total Cats: 14
Default

That ceramic coat is kicking your ***, isn't it lol there needs to be a pretty good flat surface and some rtv. I never had these problems because I didn't have that ceramic coat... maybe that was a bad decision getting it coated.
FowlerMotorsports is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 09:05 PM   #188
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Quote:
Originally Posted by FowlerMotorsports View Post
That ceramic coat is kicking your ***, isn't it lol there needs to be a pretty good flat surface and some rtv. I never had these problems because I didn't have that ceramic coat... maybe that was a bad decision getting it coated.
Dude it really is, wouldn't have been so bad if I had done it previous to installation. Live and learn. Any idea what's making this thing pop like this?
Attached Thumbnails
RedTurbo's not red and not Turbo'd (yet) build-th_33f246dd-5504-4009-8b4b-339150f4c62b-8588-00000b767dd10f17_zps25067a8d.jpg  

Last edited by redturbomiata; 07-05-2013 at 09:56 PM.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 09:45 PM   #189
Senior Member
iTrader: (8)
 
Join Date: May 2011
Location: Granbury, Tx
Posts: 815
Total Cats: 14
Default

Pic doesn't show up
FowlerMotorsports is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 09:56 PM   #190
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

fixed, its a video
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 11:08 PM   #191
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

I think it's a misfire, possibly a bad coil. Luckily I have spares. I just have to find them.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2013, 11:36 PM   #192
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,174
Total Cats: 2,575
Default

sounds like a misfire.

and I'm surprised the place that coated all that stuff didn't either mask off the mating surfaces or at least clean em up afterwards. that's just lazy
18psi is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2013, 03:32 PM   #193
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Swapping coils doesn't do anything to help, I have 8 total coils. None in any configuration helped the problem. Any other ideas?
It feels like this car is fighting me the all the way to the finish.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2013, 08:47 PM   #194
Senior Member
iTrader: (8)
 
Join Date: May 2011
Location: Granbury, Tx
Posts: 815
Total Cats: 14
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
sounds like a misfire.

and I'm surprised the place that coated all that stuff didn't either mask off the mating surfaces or at least clean em up afterwards. that's just lazy
They do the powdercoating for the Tige wakeboarding boats. Pretty big company that just got into coating. They're use to headers that use collapsible manifold gaskets. When it was dropped off he seemed worried about a turbo since he never one (so my buddy told me), I should have told them to tape it off so that's my mistake.
FowlerMotorsports is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2013, 08:15 PM   #195
Senior Member
iTrader: (8)
 
Join Date: May 2011
Location: Granbury, Tx
Posts: 815
Total Cats: 14
Default

Bump for updates
FowlerMotorsports is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2013, 08:23 PM   #196
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Quote:
Originally Posted by FowlerMotorsports View Post
Bump for updates
It runs fine, has a misfire. Coils are fine, I rolled it in the garage and parked it. Messing with it a bit tonight.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2013, 08:26 PM   #197
Senior Member
iTrader: (8)
 
Join Date: May 2011
Location: Granbury, Tx
Posts: 815
Total Cats: 14
Default

Exhaust leak fixed I assume?
FowlerMotorsports is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2013, 08:33 PM   #198
Elite Member
iTrader: (5)
 
Erat's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Detroit
Posts: 4,191
Total Cats: 260
Default

Lets do some welding this weekend? Or is that to far away?
Erat is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2013, 08:42 PM   #199
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Taos, New mexico
Posts: 5,702
Total Cats: 237
Default

Hoping you get this figured out. Sorry I don't have more insight.
Fireindc is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2013, 09:46 PM   #200
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

Quote:
Originally Posted by Erat View Post
Lets do some welding this weekend? Or is that to far away?
Sounds good, I'm probably going to cedar point Friday with the family. Saturday I'm off at 1 so anytime after that works.

I'm getting really frustrated with it, we can't tell off its a slight popping leak on the exhaust manifold gasket or a miss.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Another Cast Manifold Corky Bell Prefabbed Turbo Kits 18 11-22-2016 10:01 PM
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:41 AM.